Pelaburan Emas Di Malaysia Panduan Lengkap 2021

Nak tahu dengan lebih lanjut tentang cara dan jenis-jenis pelaburan emas di Malaysia? Apakah rahsia disebalik pelaburan emas yang berkesan dan keuntungan yang lebih stabil dan apakah jenis pelaburan emas yang perlu dipilih dengan jalan selamat.

Dalam artikel kali ini, saya akan membentangkan analisa komprehensif iaitu kebaikan dan keburukan beberapa jenis kaedah pelaburan emas. Pastikan anda tidak ketinggalan point dalam artikel ini jika anda serius dalam pelaburan emas.

Kelebihan Pelaburan Emas

Pelaburan emas menjadi saluran baru pelaburan di kalangan rakyat Malaysia kerana sifat keuntungan yang menjanjikan.

Oleh itu, jika anda juga ingin melabur dalam pelaburan emas, apa yang perlu difahami disini ialah KENAPA anda memilih pelaburan emas? Bayangkan anda melabur membuta tuli keatas sesuatu yang anda sendiri tidak memahami asasnya.  Adakah anda sekadar mengikut trend? Atau anda merancang untuk menjadikan pelaburan emas sebagai satu cabang pendapatan anda. 

Ini mungkin boleh difahami antara sebab atau faktor mengapa anda PERLU melabur didalam pelaburan emas. 

 • Kecairan Tinggi

Sifat asas emas yang diketahui umum adalah aset yang mempunyai kecairan yang tinggi. Bayangkan anda mempunyai sebuah rumah dan aset emas fizikal seberat 1kg, anda memerlukan wang segera dalam jumlah yang agak besar, diantara rumah dan emas yang ada, yang mana lebih mudah dijual atau dicairkan menjadi wang tunai? Pasti emas kerana anda boleh menjual emas dimana-mana sahaja dan pada bila-bila masa untuk memperolehi wang segera berbanding menjual rumah yang mengambil masa 6 bulan ke setahun untuk memperolehi wang tunai segera. 

Oleh itu, pelaburan emas bersifat lebih mudah cair berbanding aset lain.

 • Pelindung Inflasi

Apabila sesebuah negara mengalami inflasi akibat daripada kejatuhan ekonomi, apa yang berlaku adalah harga makanan dan barangan akan melonjak naik. Nilai RM 50 sekarang dengan nilai RM 50 pada 10 tahun lalu adalah berbeza. Anda boleh rasakan apabila berbelanja di pasaraya. Jumlah wang yang sama namun nilai berbeza kerana inflasi.

Namun emas tidak begitu, untuk jangka masa panjang, emas terbukti mengekalkan kuasa sebenarnya dimana ia sentiasa bernilai malahan lebih naik nilainya untuk jangka masa panjang. 1gm emas pada 10 tahun lalu ialah RM 130 per gram, tahun ini RM 250 per gram, nampak tak perbezaannya dan ia tidak langsung terkesan dengan inflasi.

 • Diversifikasi

Pelaburan emas boleh mempelbagaikan portfolio pelaburan anda dan menjadi “back-up plan” anda dalam melindungi pelaburan-pelaburan lain. Kerana pelaburan emas sendiri anda boleh pelbagaikan atau diversifikasikan portfolio pelaburan anda, contohnya anda melabur dalam akaun emas, simpanan emas fizikal dan pelaburan emas secara CFD. 

 • Penyelamat Nilai Kewangan (Safe-Haven)

Sejarah di Amerika Syarikat dan Eropah membuktikan bahawa emas menjadi penyelamat dalam nilai kewangan. Ketidaktentuan politik dan ekonomi dua kuasa besar dunia ini telah menyebabkan pelabur akan berpindah kepada aset yang paling selamat iaitu emas. Kebimbangan pelabur dalam ketidakstabilan yang selalunya membawa kepada kejatuhan ekonomi adalah berasas.

Jenis Pelaburan Emas Yang Berbeza

Dunia digital kini menjanjikan peluang yang lebih banyak dalam pelaburan. Jika dahulu pelaburan emas hanya terhad kepada beberapa kaedah dalam lingkungan sendiri, kini ia lebih besar jaringan dan kaedah yang muncul. Ia membuka peluang kepada para pelabur untuk memilih kaedah pelaburan yang sesuai dan membuat ramalan tentang kaedah pelaburan emas yang anda ingin ceburi. Antaranya ialah:

Barangan Perhiasan Emas

Perhiasan Emas

Menyimpan barang kemas secara perhiasan dan selalunya golongan wanita amat meminatinya. Sesuai untuk jangka masa panjang kerana harga emas selalunya mengambil masa untuk naik. Contohnya emas 9k, 14k, 22k dan emas 24k. bergantung kepada peratusan emas tulen yang ada.

Kelebihan dan Kekurangan

 • Mudah dimiliki kerana harganya lebih mampu milik
 • Cantik dipandang dan dijua mengikut berat barangan
 • Mempunyai susut nilai kerana emas campuran dengan logam lain untuk membentuknya
 • Harga beli dan jual tidak sama dengan emas tulen yang lain

Pelaburan Emas Fizikal

pelaburan emas fizikal

Emas fizikal tergolong dalam kaedah pelaburan emas tradisional. Terutamanya merangkumi perhiasan emas, jongkong emas dan syiling emas. Jumlah pelaburan yang diperlukan agak tinggi. Selain itu, keuntungan hanya dapat dibuat apabila harga emas naik.

Pelaburan emas fizikal seperti ini tidak dapat menikmati faedah turun naik harga emas sepenuhnya. Emas fizikal juga sukar untuk memainkan peranan fungsi pemeliharaan nilai yang dibawa. Pendapatan pelaburan jangka pendek emas fizikal adalah terhad. Kaedah ini sesuai untuk pelabur jangka panjang dengan toleransi risiko rendah.

Pelabur boleh membeli emas fizikal melalui saluran bank, misalnya melalui My Bullion Trade dan BuySilverMalaysia, atau pergi ke kedai emas yang terkenal untuk membeli perhiasan emas.

Kelebihan dan Kekurangan

 • Mempunyai fungsi lindung nilai tertentu: Dalam menghadapi krisis ekonomi, harga emas boleh kekal tidak berubah atau bahkan terus meningkat.
 • Kos transaksi yang rendah dan kecairan yang baik: Emas mempunyai atribut mata wang, dan premium emas batangan pelaburan fizikal adalah kecil, dan dapat ditunaikan berdasarkan sebut harga pasaran masa nyata.
 • Mempunyai nilai koleksi: Emas fizikal juga boleh dijadikan hiasan atau koleksi dan mempunyai nilai koleksi tertentu.
 • Pemilikan modal tinggi: Emas fizikal umumnya lebih mahal, pelaburan pokoknya besar, dan modalnya tinggi
 • tiada pendapatan atau faedah: Proses penyimpanan emas fizikal tidak mendatangkan pendapatan dan minat kepada pelabur, dan hanya boleh menunggu harga naik dan menjual untuk keuntungan
 • Memerlukan simpanan fizikal dan insurans: Emas fizikal tidak mudah disimpan, dan ada risiko kecurian apabila disimpan di rumah. Perlu membayar yuran simpanan yang besar untuk menyimpannya di bank.

Pelaburan Akaun Emas

Emas kertas adalah sejenis akaun simpanan emas bank. Pelabur membeli dan menjual emas “maya” pada buku di sebut harga bank. Rekod transaksi pelabur hanya direkodkan dalam “akaun emas” peribadi di bank, dan tidak ada transaksi emas fizikal yang terlibat.

Pelabur boleh membeli dan menjual berdasarkan kajian dan penilaian mereka sendiri di pasaran antarabangsa. Seterusnya mereka memperoleh keuntungan dari turun naik harga emas.

Banyak bank di Malaysia dapat membuka akaun emas, seperti Maybank, Public Bank, CIMB, dan UOB. Bagi pelabur yang kurang berpengalaman dan lebih suka kadar risiko rendah, pelabur boleh membuka akaun simpanan pelaburan emas di Malaysia melalui CIMB International Bank dan Public Bank.

Kelebihan dan Kekurangan

 • Kos transaksi yang rendah: Tidak perlu penghantaran fizikal, penjimatan kos simpanan, pengangkutan, pengenalan diri dan kos lain
 • Transaksi emas kertas sangat pantas: Oleh sebab ia tidak memerlukan penghantaran fizikal, ia mempercepatkan pergerakan transaksi emas
 • Masa transaksi yang panjang: Dihubungkan dengan pasaran antarabangsa, 24 jam sehari perdagangan tanpa henti
 • Kepelbagaian risiko dan risiko tinggi: Leverage dagangan futures menentukan bahawa ia mempunyai risiko yang lebih tinggi daripada pasaran saham
 • Kekangan masa: Dagangan futures mesti dihantar pada masa matang, jika tidak pertukaran akan memaksa pembubaran atau penghantaran fizikal.
 • Leverage adalah pedang bermata dua: Leverage tidak hanya meningkatkan keuntungan, tetapi juga meningkatkan kerugian. Pelabur mungkin kehilangan lebih banyak risiko daripada margin awal

Pelaburan Saham Emas

Saham emas adalah saham syarikat perlombongan emas yang dikeluarkan secara terbuka. Pelaburan dalam syarikat jenis ini boleh menjadi kaedah yang berkesan untuk memperoleh keuntungan dari emas, dan risikonya lebih rendah daripada kaedah pelaburan lain.

Namun saham emas tidak semestinya diselaraskan dengan turun naik harga emas. Selain dipengaruhi oleh turun naik pasaran, ia juga bergantung pada prestasi operasi syarikat perlombongan emas. Saham emas sesuai untuk pelabur yang ingin menjana keuntungan dengan risiko yang tinggi.

Sekiranya anda ingin membeli saham, pelabur perlu mencari broker perkhidmatan penuh untuk membuka akaun saham atau menggunakan platform perdagangan dalam talian. Contohnya Poh Kong,Zhulian, Habib.

Kelebihan dan Kekurangan

 • Potensi pulangan yang besar: Tarikan saham yang paling besar adalah jika anda melabur dengan betul, anda dapat meningkatkan kekayaan anda melalui pulangan saham.
 • Pendapatan pasif: Saham dapat menghasilkan wang dengan dua cara mudah: dividen dan keuntungan modal. Ini dapat meningkatkan pulangan anda
 • Kecairan tinggi: Anda boleh jual beli pada bila-bila masa yang anda mahukan. Ini bermaksud bahawa jika anda perlu menggunakan dana anda sendiri, anda dapat menjual saham dengan cepat dan mendapatkan wang tunai.
 • Turun naik dan berisiko tinggi: Kelemahan terbesar saham adalah pelaburan yang tidak menentu. Ini bererti anda mungkin kehilangan wang, malah semua modal anda mungkin akan hilang.
 • Memakan masa dan rumit: Anda perlu melakukan penyelidikan dan analisis pelaburan untuk mencari saham yang berpotensi menguntungkan, dan anda juga mesti memantau perubahan harga saham.
 • Ketidaktentuan operasi perniagaan: Sama ada pelabur saham boleh mendapat ganjaran yang diharapkan secara langsung bergantung kepada keuntungan syarikat. Setelah syarikat muflis, pelabur mungkin kehilangan semua modalnya.

Pelaburan Emas ETF (Exchange Traded Fund)

ETF emas sebenarnya merupakan derivatif kewangan yang menggunakan emas sebagai sasaran pelaburan dan mengesan perubahan harga emas. Tidak seperti emas fizikal, ETF boleh diperdagangkan di bursa seperti saham. Oleh itu, kaedah ini lebih mudah dan lebih menjimatkan daripada memiliki jongkong emas atau duit syiling secara fizikal.

Terutamanya untuk pelabur kecil, mereka dapat mengelakkan risiko yang disebabkan oleh penambahan harga, kos penyimpanan dan risiko keselamatan memegang emas fizikal. ETF emas sesuai untuk pelabur pemula dengan kemampuan risiko dan kesediaan yang rendah.

Kelebihan dan Kekurangan

 • Dana pelaburan yang rendah: ETF boleh dilabur dalam beberapa sekuriti dengan modal yang lebih rendah, atau bahkan hanya melabur dalam satu unit ETF untuk mencapai kepelbagaian.
 • Risiko rendah: ETF adalah dana yang diuruskan secara pasif. Tidak lagi bergantung pada pengurus dana untuk menentukan peluang dan sekuriti. Oleh itu, mereka mempunyai risiko rendah
 • Bayaran transaksi rendah: Yuran pengurusan dana ETF sangat rendah. Yurannya serendah 0.05%.
 • Kecairan tinggi: ETF menyokong perdagangan masa nyata dan mempunyai kecairan yang tinggi (bergantung kepada keadaan penawaran dan permintaan pasaran)
 • Hasil dividen yang lebih rendah: Terdapat ETF yang membayar dividen, tetapi hasilnya mungkin tidak setinggi dengan saham atau sekumpulan saham
 • Tiada leverage: Anda hanya boleh memilih untuk membeli dan menjual dengan kos yang penuh, tanpa leverage.
 • Hanya transaksi sehala: Anda hanya dapat keuntungan dari kenaikan ETF
 • Bayaran transaksi terlalu tinggi: Pembelian dan penjualan yang kerap dikenakan kos servis, sehingga meningkatkan kos transaksi

Kontrak Hadapan

Berdagang futures emas merujuk kepada kontrak perdagangan futures berdasarkan harga emas di pasaran emas antarabangsa pada waktu tertentu di masa hadapan. Keuntungan dan kerugian pelabur dalam perdagangan futures emas ditentukan oleh perbezaan harga antara memasuki dan meninggalkan pasaran.

Oleh sebab jumlah pelaburan mungkin besar (contohnya, 100 troy ounces x $ 1,000 / aunce = 100,000 dollar AS), perdagangan futures lebih sesuai untuk pelabur berpengalaman dan profesional dengan toleransi dan kesediaan berisiko tinggi

Untuk memperdagangkan niaga hadapan emas, anda perlu mencari broker trading futures anda sendiri. Broker niaga hadapan adalah ahli pertukaran niaga hadapan. Broker akan menguruskan hubungan anda dengan pasaran dan menghubungi anda bagi pihak agensi penjelasan pusat, seperti mengumpulkan deposit dari anda

Kelebihan dan Kekurangan

 • Kecairan tinggi: Sebilangan besar pasaran dagangan futures memberikan kecairan yang tinggi dan peniaga boleh memasuki dan keluar dari pasaran apabila diperlukan
 • Leverage tinggi: Selagi anda membuka akaun dengan deposit,, anda boleh membeli dan menjual jumlah emas sepenuhnya dengan sedikit dana.
 • Transaksi dua hala: Ia boleh dibeli naik atau turun, mempunyai dua kali ruang operasi daripada pasaran saham dan mempunyai peluang pelaburan yang lebih menguntungkan.
 • Kepelbagaian risiko dan risiko tinggi: Leverage dagangan futures menentukan bahawa ia mempunyai risiko yang lebih tinggi daripada pasaran saham
 • Kekangan masa: Dagangan futures mesti dihantar pada masa matang, jika tidak pertukaran akan memaksa pembubaran atau penghantaran fizikal.
 • Leverage adalah pedang bermata dua: Leverage tidak hanya meningkatkan keuntungan, tetapi juga meningkatkan kerugian. Pelabur mungkin kehilangan lebih banyak risiko daripada margin awal.

CFD Trading

Seterusnya, kita perlu mengetahui apakah saluran untuk melabur dalam emas, apa kelebihan dan kekurangannya, serta cara anda harus memilih. 6 saluran pelaburan di bawah lebih biasa digunakan:

Modal perdagangan emas sangat besar, ini telah menghalang banyak pelabur serta pedagang memasuki pasaran emas. Namun dengan CFD, anda tidak harus membeli 1 unit pada satu masa, anda boleh membeli 0.001 unit atau lebih kurang.

Pelabur dengan modal kecil juga menyertai pasaran untuk meniaga aset kewangan dengan “going long”(beli) atau “going short” (jual). Perdagangan tradisional hanya menyokong “going long”(beli). Ciri khas CFD ialah perdagangan margin. Dengan margin anda boleh menggunakan dana kecil untuk menjana keuntungan dengan leverage yang besar.

Mari kita lihat pelaburan emas sebagai contoh. Sekiranya anda ingin membeli satu auns emas bernilai AS $ 1,500, anda perlu membayar AS $ 1,500, tetapi jika leverage yang ada di akaun anda adalah 1: 200 dan nisbah margin adalah 0,05%, ini bermakna anda hanya memerlukan 1,500 x 0.05% = 75 USD margin untuk membuka transaksi dengan nilai yang setara.

Ini bermaksud dengan jumlah deposit yang agak kecil, anda masih dapat memperoleh keuntungan dan kerugian yang sama dengan pelaburan tradisional. Perbezaannya ialah pendapatan pelaburan awal anda jauh lebih tinggi. Risikonya adalah bahawa potensi kerugian di perbesar sehingga sama dengan potensi keuntungan.

Kelebihan dan Kekurangan

 • Perdagangan margin meningkatkan penggunaan modal
 • Tidak ada cukai atau komisen tersembunyi, yang setara dengan mengurangkan kos transaksi
 • Anda boleh memperoleh keuntungan dari kenaikan dan kejatuhan harga.
 • CFD memberi anda peluang untuk membuat transaksi kos rendah dengan satu akaun
 • Bukan pemilik emas yang sebenar
 • Leverage juga memperbesar risiko kerugian
 • Sekiranya turun naik pasaran, margin call mungkin berlaku, jika tidak, posisi dagangan akan diberhentikan secara paksa dan anda akan kerugian besar.

Apakah Cara Terbaik Untuk Pelaburan Emas?

Ada 7 jenis kaedah pelaburan emas yang telah saya senaraikan diatas dan apa yang perlu ialah yang mana satu pelaburan yang sesuai untuk pelabur baru? Perlu diingatkan bahawa tiada jalan pintas dan mudah untuk berjaya, begitu juga dengan dunia pelaburan. Tiada kaedah yang sempurna dan setiap pilihan yang ada datang dengan risiko dan faedah. Jadi yang terbaik adalah melabur dengan ilmu. Oleh kerana itu kami disini sentiasa berusaha yang terbaik untuk menyediakan pengetahuan dan ilmu untuk anda memulakan usaha anda.

Walaubagaimanapun, jika dilihat dari trend pelaburan di Malaysia, ada 2 kaedah yang sangat popular dikalangan pelabur emas antaranya ialah:

Pelaburan Emas Fizikal

Yang pertama ialah pelaburan emas fizikal iaitu adalah satu pelaburan emas secara tradisional dan sangat popular dikalangan rakyat Malaysia. Jika dari zaman 60 an lagi, para wanita akan membeli emas sebagai perhiasan dan pelaburan untuk jangka masa panjang atau untuk dijadikan harta kepada anak cucu.

Walaupun kaedah ini kurang berisiko namun ia memerlukan kos yang tinggi mengikut peredaran zaman. Bayangkan jika anda ingin memiliki 10 gm emas fizikal sahaja memerlukan RM 2500 tunai untuk membelinya. Agak tinggi bukan?

Pelaburan Emas CFD

Kaedah kedua ialah berdagang emas menggunakan leveraj dan melalui broker iaitu CFD atau Kontrak Perbezaan dalam Bahasa Melayu. Berbanding kaedah pertama, emas CFD mungkin lebih berisiko tinggi kerana dagangan akan dilakukan menggunakan leveraj dan keuntungan diperolehi daripada perbezaan harga.

Hanya 7-10% modal daripada harga sebenar emas mengikut pasaran digunakan untuk memulakan dagangan dan mengaut keuntungan. Ini bermakna modal anda tidak tinggi dan peratus keuntungan adalah lebih tinggi kerana untung akan dikira dari perbezaan harga semasa pembukaan dan penutup.

Diantara kedua-dua jenis pelaburan ini, pelabur lebih memilih cara kedua iaitu dagangan emas CFD kerana faktor-faktor berikut:

Kecairan tinggi – aset mudah dicairkan menjadi wang tunai dimana-mana sahaja tanpa perlu menunggu dalam tempoh yang panjang.

Leveraj Kewangan Tinggi – tidak memerlukan modal yang tinggi kerana menggunakan kaedah CFD, leveraj yang disediakan oleh broker adalah tinggi. Serendah $150 sahaja , anda boleh mulakan dagangan anda.

Keuntungan Dua Hala – Anda boleh memperolehi keuntungan daripada kenaikan harga emas, dan juga boleh mengaut keuntungan daripada penurunan harga emas. Yang penting ramalan dan waktunya adalah tepat saat anda berdagang.

Platform Dagangan Pelbagai – Dagangan jenis CFD menawarkan kepelbagaian dagangan bermakna apabila anda mendaftar untuk berdagang dengan CFD, bermakna anda berpeluang untuk mempunyai pelbagai jenis portfolio dagangan emas yang sesuai dengan kehendak anda.

Anda boleh rujuk jadual dibawah, bagaimana perbezaan andata dagangan emas secara fizikal dengan dagangan emas CFD.

PerbezaanPelaburan Emas FizikalPerdagangan Emas CFD
Harga Beli$1,738$1,738
Lot Perdagangan0.1 lot (Mengikut berat)0.1 lot
Leverage01:100
Modal yang perlukanUSD17380 (100% modal)USD173.8 (10% modal sahaja)
Harga Jual$1,760$1,760
KeuntunganUSD220USD220
ROI1.26%126%

Daripada jadual diatas, anda dapat melihat bagaimana perbezaan antara pelaburan emas fizikal dan dagangan emas CFD. Dengan kaedah CFD, modal yang digunakan adalah rendah namun keuntungannya sama dengan kaedah pelaburan emas fizikal. Dimana kadar keuntungan pelaburan adalah berbeza mengikut modal yang digunakan.

Namun harus diingatkan bahawa pelaburan jenis CFD dan menggunakan leveraj adalah seperti pedang bermata dua. Ibarat pepatah yang bermaksud ia mampu memberikan keuntungan dari kedua-dua pihak. Ia juga boleh memberikan impak kerugian dari dua hala. Jadi sebelum anda memulakan dagangan CFD emas, adalah lebih baik anda faham cara dan kaedahnya serta pilih broker yang menyediakan ilmu yang mencukupi sebelum anda berhadapan dengan kerugian.

Jom lihat pula perbezaan antara kedua kaedah pelaburan emas ini di bawah:

Jenis PelaburanEmas FizikalDagangan Emas CFD
Level RisikoRisiko rendah kerana pelabur memiliki emas secara fizikalRisiko tinggi kerana ia adalah dagangan yang menggunakan leveraj dan tanpa pengetahuan yang cukup ia mungkin merugikan anda.
Pulangan PelaburanPulangan rendah berbanding modal yang digunakan.

Kos transaksi juga agak tinggi
Kerana dagangan menggunakan leveraj, maka modal pelaburan adalah lebih rendah dengan margin keuntungan yang tinggi jika ramalan anda keatas harga pasaran emas tepat.
KelebihanPemilikan aset emas fizikal

Kecairan yang lebih tinggi dan boleh dijual beli dimana-mana syarikat perusahaan emas.

1. Waktu dagangan yang lebih fleksible iaitu 24 jam.

2. Nilai kecairan tinggi kerana anda boleh menukarkan dagangan emas anda bila-bila masa sahaja.

3. Tiada komisen yang dikenakan dan yuran transaksi yang kompetitif.

4. Tiada tarikh luput

5. Boleh dijual beli dalam jangka masa yang rendah dan memperolehi keuntungan daripada kenaikan serta penurunan harga emas semasa.
Kekurangan1. Memerlukan tempat penyimpanan yang selamat kerana risiko kecurian atau kehilangan tinggi.

2. Apabila anda melabur dalam emas fizikal kebiasaannya harga pembelian adalah tinggi berbanding harga jualan. Hal ini kerana ia termasuk dengan harga proses, cukai serta kos lain yang mengurangkan keuntungan anda.
1. Seandainya ramalan anda salah, risiko utama berdagang menggunakan leveraj kewangan ialah menyebabkan kerugian yang signifikan.

2. Adalah penting untuk anda faham dan tahu tentang analisis pasaran semasa emas.
TujuanLebih sesuai untuk pelabur jangka masa panjang serta seseorang yang ingin menukarkan wang tunai kepada sesuatu aset yang lebih bernilai untuk disimpan.Kaedah ini pula sesuai untuk pelabur baru, pelabur yang mempunyai modal yang rendah dan ingin memperolehi keuntungan segera dan tinggi daripada keadaan turun naik pasaran harga emas.

Panduan Pelaburan Emas Secara Atas Talian

Panduan ini khas untuk anda yang ingin memulakan pelaburan secara atas talian (online) dalam perjalanan pelaburan anda. Pasti anda tertanya-tanya bagaimana untuk bermula? Mulakan dari sini untuk saya bimbing anda. 

Pertama anda perlukan akaun dagangan dalam tukaran atau broker (lebih dikenali sebagai broker pertukaran matawang asing-forex). 

Kedua ialah pilih broker yang berdaftar dan mempunyai lesen sah dagangan daripada lembaga-lembaga antara bangsa yang ternama dan bereputasi tinggi seperti FCA (Financial Conduct Authority), NFA (National Futures Association), CySEC (Cyprus Securities and Exchange Commision) and ASIC (Australian Securities Commision).

Ketiga ialah apabila memilih broker yang dikatakan berdaftar dengan lesen-lesen diatas, anda boleh cek latar belakang broker dan cek juga status lesen mereka.

Selepas pemilihan broker tamat dan anda sudahpun memilih broker yang sesuai, anda sudah boleh membuka akaun dagangan secara atas talian kerana kebanyakan broker asing ini menawarkan perkhidmatan atas talian. 

Pastikan anda sediakan dokumen yang akan diperlukan untuk pengesahan identiti (ini penting untuk tujuan keselamatan). Antara dokumen yang diperlukan ialah:

● Kad pengenalan (Passport, kad kewarganegaraan atau lesen memandu)

● Dokumen tambahan untuk pengesahan alamat anda seperti bil air atau elektrik, penyata bank atau pengesahan akaun bank.

Dibawah ini ialah contoh pembukaan akaun dagangan bersama Mitrade

Langkah 1: Pendaftaran secara atas talian seperti gambar diatas. Anda boleh menggunakan nombor telefon atau akaun media sosial anda untuk mendaftar.

Langkah 2: Pengesahan identiti diperlukan seperti kad pengenalan diri (IC,Passport atau lesen memandu), dokumen sokongan seperti bil elektrik atau penyata bank.

Langkah 3: Setelah pengesahan identiti lengkap. Sila buat deposit awal ke akaun baru anda, jumlah minimumnya hanya $ 50. Dengan modal yang begitu kecil, anda boleh berdagang emas secara dalam talian. Anda juga boleh menyimpan lebih banyak.

Langkah 4: Sila klik menu perdagangan dan pilih kategori aset kewangan. Sila pilih aset emas dalam senarai produk. Anda akan melihat kedudukan harga jual dan beli emas. Sila buka posisi beli atau jual (bergantung pada ramalan anda sama ada harga emas akan naik atau turun) atau anda boleh merujuk kepada ramalan pasaran di Mitrade.

Langkah 5:  Memantau harga emas. Selepas anda mengambil langkah-langkah di atas, pantau kedudukan jual beli emas anda untuk mendapatkan harga yang sesuai kemudian. Anda juga boleh membaca perkembangan emas dalam talian yang selalu dikemas kini secara berkala.

Langkah 6: Menutup Kedudukan Sekiranya keuntungan telah mencapai sasaran anda, maka tutup kedudukan anda.

Adakah Sekarang Masa Pelaburan Emas Yang Baik?

Pada tahun 2020 dan 2021, emas mungkin menjadi instrumen utama kebanyakan portfolio pelaburan. Faktor-faktor seperti kadar faedah yang rendah, kecairan yang tinggi, dan kesan ekonomi dari lockdown akan memberi kesan yang berkekalan di pasaran. Oleh itu, kepelbagaian faktor akan menentukan trend harga emas.

Kesan negatif dari wabak global juga dapat membuat pelabur berminat dengan emas untuk jangka masa yang panjang. Emas akan muncul semula sebagai aset elakkan risiko, dan banyak pelabur akan berusaha memanfaatkan momentum harga emas yang positif.

Dalam jangka panjang, harga emas akan tetap “bullish”, tetapi pelabur jangka pendek harus berhati-hati dengan risiko. Ini kerana turun naik jangka pendek memang besar. 

Keadaan yang tidak menentu ini akan menjurus kepada turun naik yang sangat tinggi, kesediaan risiko yang lemah dan kebanyakan aset akan dijual, di mana pasaran cenderung membeli emas untuk mengatasi keadaan yang tidak pasti ini. 

Daripada perspektif trend harga emas ini, harga semasa emas akan mengalami turun naik. Peluang untuk naik mendadak dan menjunam jatuh pada masa yang sama. Ini adalah masa terbaik untuk mengambil peluang harga pasaran yang turun naik ini, anda boleh segera berdagang melalui CFD!

Pengetahuan Adalah Penting untuk Pelaburan Emas Yang Berkesan

Beli emas dan jual semula mudah kan, tapi bila datang bab melabur emas, pastikan anda lengkap dengan ilmu kerana bukan semua orang tahu perkara pokok tentang pelaburan. Anda nak rugi atau untung? 

Berikut adalah panduan ringkas ilmu yang perlu anda kuasai sebelum memulakan dagangan anda :

Analisa Harga Emas –  Ada banyak sumber yang boleh anda perolehi untuk membuat analisa harga emas semasa. Pastikan anda buat analisa berdasarkan harga semasa dan harga yang lalu supaya anda boleh membuat ramalan yang tepat.

Analisa Harga Emas Mengikut Trend – Luaskan bacaan and setiap hari untuk menganalisa carta trend harga emas.

Analisa Faktor Ekonomi dan Politik – Jika anda di Malaysia, pastikan anda tahu keadaan politik dan ekonomo seluruh dunia contohnya tahun lalu emas naik harga apabila ekonomi dunia jatuh karena pandemik Covid-19.

Analisa Dolar Amerika Syarikat – USD adalah matawang yang mengukur ekonomi diseluruh dunia, kenaikan USD dan kejatuhan USD banyak mempengaruhi harga emas semasa.

Analisa permintaan dan pengeluaran sumber emas dunia kerana emas adalah logam yang mempunyai sumber yang terhad dan semakin berkurangnya sumber emas, makan semakin mahal harganya.

Jika anda dapat menguasai pengetahuan tentang analisa-analisa diatas, kemungkinan besar anda akan dapat memanfaatkan pelaburan anda dan jauh dari kerugian.

Faktor-Faktor Yang Mempengaruhi Harga Emas

Sekira anda ingin melabur dalam emas, hal yang paling penting anda harus perhatikan adalah harga emas. Harga emas sering berubah mengikut keadaan pasaran. Tapi anda tahukah apa yang akan mempengaruhi harga emas? Nah, berikut adalah beberapa faktor yang boleh mempengaruhi harga emas.

★ Pengeluaran dan permintaan emas

Turun naik harga emas bergantung pada permintaan dan pengeluaran pasaran dunia. Sekiranya pengeluaran emas meningkat dengan mendadak, harga emas akan turun. Sebaliknya juga begitu.

★ Kadar pertukaran dan dasar kewangan antarabangsa

Pengembangan dan pemanjangan kadar faedah sifar dan pelonggaran kuantitatif di Amerika Syarikat akan mencetuskan kenaikan jangkaan inflasi di seluruh dunia. Kebimbangan mengenai penurunan berterusan dalam daya beli mata wang akan meningkatkan permintaan untuk pemeliharaan emas ke arah yang bertentangan.

★ Persekitaran politik antarabangsa

Risiko geopolitik yang meningkat dengan cepat mendorong penghindaran risiko pasaran dan mendorong harga emas meningkat. Contohnya, peristiwa Brexit, konflik di Timur Tengah dan pilihan raya AS.

★ Trend ekonomi dan dolar A.S.

Dari perspektif jangka panjang, emas dan dolar A.S. menunjukkan hubungan persaingan berkadar songsang. Penurunan status dolar AS dalam sistem kewangan antarabangsa akan meningkatkan fungsi rizab antarabangsa emas.

★ Trend harga minyak mentah dunia

Emas mempunyai fungsi untuk mencegah risiko inflasi, dan indikator inflasi bergantung pada perubahan harga minyak mentah. Oleh itu, sering terdapat hubungan positif antara harga emas dan minyak mentah.

Pada masa yang tidak menentu, emas sering dianggap sebagai “aset tempat perlindungan” kerana ia lebih stabil berbanding dengan pelaburan lain seperti saham. Didorong oleh kelembapan ekonomi global, pergolakan politik antarabangsa, ketidakseimbangan antara penawaran dan permintaan, dan faktor-faktor lain, kebanyakan pelabur beralih kepada pelaburan emas. Emas merupakan aset yang lebih dipercayai, ini telah menaikkan harga emas.

Sekiranya anda ingin melabur dalam emas dan ingin mengetahui ramalan harga emas untuk tahun 2021, anda mesti memperhatikan berita dan trend global dan mengikuti perkembangan terkini.

Baca juga: Ramalan Harga Emas 2021:Adakah Harga Emas Akan Naik Di Masa Depan?

Kesimpulan

Mudah-mudahan dengan penerangan yang diberikan serta senarai perbezaan kaedah pelaburan emas yang diberikan dapat membantu anda sebagai pelabur baru membuat keputusan dan memilih cara terbaik untuk memulakan pelaburan emas anda. Broker yang dipercayai juga banyak berada di atas talian contohnya Mitrade, broker asing yang dipercayai oleh ribuan pelabur. 

Fenomena luar biasa tentang emas dapat dilihat sejak tahun 2020 dan tahun ini 2021 di Malaysia apabila ramai yang menyerbu kedai-kedai emas diseluruh Malaysia menjadikan emas sebagai satu perniagaan yang menguntungkan.

Tapi apa kata anda ambil satu langkah lagi dengan memulakan dagangan emas pula, bukan hanya anda mendapat kepuasan dalam emas anda juga dapat memberanakkan duit anda dengan kaedah yang betul. Beli saat anda mempunyai duit, jangan tunggu lagi. Jadi bijak sekarang sebelum anda menyesal.


Bagikan Artikel