Belajar Cara Main Saham Dari Pada Zero(Update 2022)

Adakah anda baru bermula belajar cara main saham? Ingin mencuba melabur saham tetapi tidak tahu di mana untuk bermula? Saham adalah satu saluran pelaburan yang menarik dengan pulangan yang sangat tinggi. Pada masa yang sama ia juga mempunyai potensi berisiko. Jika anda tidak memahami pasaran ini anda mungkin kehilangan wang secara mudah.

Panduan pemula ini telah menyusun semua kandungan pembelajaran pengenalan pelaburan saham. Selepas membacanya, anda akan mendapat pemahaman yang lebih mendalam tentang pelaburan saham. Jangan ketinggalan. Teruskan membaca!

Apakah itu Saham?

apakah itu saham

Saham ialah satu sijil pemilikan yang dikeluarkan oleh syarikat saham bersama, dan ia adalah sejenis sekuriti yang dikeluarkan oleh syarikat saham bersama kepada setiap pemegang saham sebagai sijil pegangan saham untuk mendapatkan dividen dan bonus untuk mengumpul dana.

Syarikat akan menjual saham untuk mengumpul dana bagi operasi mereka. Mereka melakukannya dengan menawarkan tawaran awam permulaan kepada orang ramai tentang saham di dalam pasaran utama, di mana mereka akan berdagang di dalam pasaran yang kedua.

Jika anda nak membeli saham, anda akan membelinya daripada pelabur yang lain. Begitu juga jika anda ingin menjual saham jadi anda harus menjualnya kepada pembeli yang berpotensi. Keseluruhan transaksi jual beli saham akan diuruskan melalui bursa saham.

Kelebihan yang mungkin didapati dalam pelaburan saham termasuk dua bahagian:

Satu ialah dividen (termasuk dividen tunai dan dividen saham) Yang diterima daripada syarikat si menurut jumlah saham-saham yang dipegang.

Kedua ialah peningkatan modal yang disebabkan oleh kenaikan harga saham yang dipegang, sepread bid-ask diperolehi dengan membeli beberapa saham pada harga yang rendah dan menjualnya pada harga yang tinggi.

Ada dua cara untuk melabur dalam saham:

*Pelaburan jangka panjang: satu bentuk pelaburan dalam jumlah yang besar untuk keselamatan kau untungan, dengan minimum matang adalah tiga tahun atau pelaburan jangka panjang 7 hingga 10 tahun atau lebih. Selepas itu pelabur boleh menjual apabila harga saham naik pada tahap yang mereka inginkan.

*Pelaburan jangka pendek: satu bentuk pembelian saham pada waktu yang rendah dan memegang nya hanya untuk tempoh yang singkat (Beberapa tahun lalu). Apabila harganya meningkat pelabur akan menjual nya untuk keuntungan cepat walaupun ia berisiko.

Mengapa melabur dalam saham?

Melabur dalam saham menawarkan pelabur pelbagai faedah dan cara untuk mengendalikan wang mereka dengan mudah, termasuk:

 • Kembangkan Kekayaan: Melabur dalam saham ialah cara yang berkesan untuk meletakkan wang anda bekerja dan berpotensi membina kekayaan.
 • Melawan inflasi: Pelaburan pintar mungkin membolehkan wang anda mengatasi inflasi dan meningkatkan nilai.
 • Dapatkan pendapatan pasif: Dividen anda boleh memberi anda pendapatan pasif.
 • Kuasa Faedah Kompaun: Melabur dalam saham membolehkan anda memanfaatkan faedah kompaun untuk melipatgandakan kekayaan anda.
 • Perolehi pulangan yang lebih tinggi: Saham menawarkan peluang yang baik untuk memperoleh pulangan yang lebih besar dalam tempoh masa yang agak singkat.

Mengenalkan 2 Tipe Saham

Ada dua jenis saham utama: saham biasa dan saham preferen.

Apabila melabur di dalam syarikat, biasanya anda akan melabur di dalam common stock Kadangkala dikenali sebagai saham biasa. Seperti namanya adalah saham yang biasa sahaja. Pemegang saham biasa-biasa nya akan menerima dividen suku tahun dan untuk mengundi. Bagaimana pun dividen boleh turun naik dan tidak mempunyai jaminan.

Kelas lain yang anda boleh laburkan dipanggil saham preferen. Sahutama membayar dividen tetapi yang tinggi berbanding saham biasa, bergantung kepada prestasi syarikat tersebut. Pemegang saham preferen tidak akan mengambil bahagian dalam operasi syarikat dan pengurusan.

Apabila syarikat memerlukan kewangan saham untuk menguatkan balance sheet gas mereka akan mengisukan saham preferen tanpa mencairkan hak mengundi kepada pemegang saham yang sedia ada.

Ini adalah perbezaan biasa antara dua kelas asset yang berbeza:

Jenis Saham KelebihanKelemahan
Saham Biasa
1. Mempunyai hak untuk mengundi
2. Manfaat dari kenaikan harga saham
1. Dividen yang di agihkan mungkin rendah
2. Pembayaran balik dalam bankrapsi selepas kredit dan pemegang saham utama
3. Harga saham dan dividen susah dijangka.
Saham preferen 1. Stabil dan boleh dijangka pendapatan dividen
2. Manfaat dari dividen saham
Agihan dividen mungkin tinggi jika di agihkan.
3. Lebih baik daripada pemegang saham biasa dalam bankrap untuk membaik pulih pelaburan asas.
1. Tak ada pertumbuhan jangka panjang yang rendah
2. Jumlah sedikit- susah untuk dijual beli
3. Tiada hak mengundi

Apakah itu pasaran saham?

Pasaran saham adalah di mana saham akan di isu dan didagangkan, syarikat yang tidak tersenarai akan menyenaraikan saham mereka pada bursa melalui proses yang dipanggil penawaran asas syarikat (IPO), pelabur membeli saham membolehkan syarikat untuk mengumpul dana daripada orang awam dan mengembangkan perniagaan mereka. Sekali syarikat menyenarai kan di dalam pasaran saham ya kini adalah syarikat awam, dan pelabur boleh membeli dan menjual saham syarikat dan menjejak harga saham.

Menurut fungsi pasaran, terbahagi kepada pasaran utama dan pasaran sekunder

 • Pasaran utama, juga dikenali sebagai pasaran terbitan, ialah pasaran kewangan yang berurusan dengan sekuriti yang baru diterbitkan.
 • Pasaran sekunder ialah mana-mana tempat orang berdagang sekuriti, di mana saham akan didagangkan, membeli, menjual dan dipindahkan.

Peserta dalam pasaran saham: penerbit, pelabur, orang tengah, pengawal Selia, organisasi kawal Selia sendiri.

Pasaran saham berkhidmat kepada dua perkara penting. Pertama ia membantu syarikat mengumpul duit, atau dikenali sebagai modal daripada orang awam melalui penjualan saham, di mana ia boleh digunakan dana tersebut untuk mengembangkan perniagaan. Kedua ia menawarkan kepada pelabur yang membeli saham tersebut dan juga peluang untuk memiliki saham serta keuntungan syarikat.

Apakah itu Bursa Saham?

Bursa saham adalah sebuah organisasi, syarikat ataupun entiti yang menawarkan pelbagai jalan untuk dagangan saham. Mereka menyediakan perkhidmatan seperti menyenarai kan saham di dalam pertukaran saham. Tambahan lagi mereka juga menyediakan perkhidmatan profesional untuk orang bersendirian, broker dan pelabur besar bagi Keselamatan dagangan di dalam pasaran saham. Mereka juga menawarkan platform dagangan yang sophisticated di mana orang boleh melihat harga dan jumlah saham yang ingin mereka dagang kan.

Jam Buka Bursa Saham Malaysia

Jam buka bursa Malaysia adalah pada Isnin hingga Jumaat tiada dagangan pada hujung minggu, cuti umum atau apabila bursa tutup sementara jika terdapat perkara khas.

Waktu dagangan terbahagi kepada dua waktu- pagi dan juga pertengahan hari.

jam buka bursa saham malaysia
sumber dari bursamalaysia

Mekanisme Limit Up-Limit Down

Sistem had harga bermakna harga transaksi untuk contract hadapan dalam satu hari dagangan tidak boleh melebihi atau kurang daripada setengah julat turun naik berdasarkan kepada harga penyelesaian pada contract dagangan hari sebelumnya. Sebut harga yang melebihi julat tersebut akan dikira sebagai tidak sah.

Had harga di Malaysia adalah 30%. Ini adalah Pengawalan Selia yang dikenalkan oleh bursa Malaysia pada tahun 2011 berdasarkan turun naik pasaran dan mengelakkan konglomerat besar memanipulasi turun naik pasaran saham, juga menurunkan sedikit pasaran dan melindungi aset pelabur kecil.

Had harga untuk syarikat awam yang baru termasuk syarikat IPO

Had AtasHad bawah
Harga Saham > RM 1 keatas400% (5 kali)30%
Harga Saham > RM 1 keatas400% (5 kali) or RM 0.300RM 0.300

Had turun dan naik untuk syarikat yang telah tersenarai

Had AtasHad bawah
Harga Saham > RM 1 keatas30%30%
Harga Saham > RM 1 keatasRM 0.300RM 0.300

Terma Saham Dagangan yang Anda Perlu Tahu

cara main saham

Pengetahuan asas dalam pasaran saham sangat penting jika anda ingin berjaya di dalam pasaran saham. Di bawah adalah penjelasan ringkas tentang terma pasaran saham yang biasa didengari.

Beli: bermaksud membeli saham atau memegang posisi dalam saham.

Sell: menjual saham yang telah anda capai tujuannya atau ingin mengurangkan kerugian.

Ask: ask adalah harga minimum yang bersedia diterima oleh seorang penjual.

Bid: bid adalah harga maksimum yang bersedia dibayarkan oleh pembeli untuk suatu aset. Sedangkan

Spread: Spread adalah selisih antara harga jual (bid) dan nilai beli (ask)

Bull: Bull Market merujuk kepada pasaran berada dalam keadaan menaik secara keseluruhannya

Bear: Pasaran bear adalah apabila pasaran mengalami penurunan harga yang berpanjangan

Limit order: Sejenis pesanan untuk membeli atau menjual saham pada harga tertentu atau lebih baik.

Market Order: Jenis pesanan yang anda boleh laksanakan secepat mungkin pada harga pasaran

Day Order: Pesanan harian adalah satu pandu arah kepada broker untuk melaksanakan dagangan mereka pada harga spesifik yang tamat tempoh pada hujung hari jika ia tidak lengkap.

Going Long: Anda membeli saham pada harga yang rendah dan menjual pada harga yang lebih tinggi.

Going short: Pelabur meminjam saham, menjual saham dan merancang untuk membelinya semula kemudian dengan harga yang lebih murah.

Margin: Akaun margin membenarkan seseorang meminjam wang daripada broker untuk membeli saham.

CapitaLization: ini adalah apa yang pasaran saham fikir untuk nilai syarikat.

IPO: merujuk kepada proses penawaran saham syarikat swasta kepada orang ramai dalam terbitan saham baharu

Dividen: Dividen adalah bagian laba atau keuntungan perusahaan yang dibagikan kepada pemegang saham

Portfolio: portfolio ialah koleksi pelbagai jenis pelaburan atau kelas aset, termasuk saham, bon, tunai dan sekuriti lain.

Take profit: jenis pesanan belum selesai yang diletakkan untuk menutup pesanan yang menguntungkan sebaik sahaja pasaran mencapai harga tertentu.

Stop Loss: boleh dikenali sebagai pesanan awal untuk menjual apabila ia sampai kepada satu harga khusus

Banyak lagi terma yang tidak di sebut di dalam contoh ini namun anda akan mengetahui mereka apabila anda memulakan perjalanan sebagai perdagang saham. Keuntungan yang anda akan dapat daripada dagangan bergantung kepada usaha anda sendiri.

Bagaimana melabur saham dengan efektif untuk pemula

Sampai ini anda telah mengetahui maklumat asas berkenaan saham . Jika anda ingin tahu bagaimaca cara mula melabur dalam saham, ini adalah cara yang paling mudah untuk pemula melabur di dalam saham.

Langkah 1 memilih broker saham atas talian

Terdapat banyak penyedia perkhidmatan sekuriti di Malaysia biasanya dibahagikan kepada dua kategori iaitu bank pelaburan dan juga broker.

Bank pelaburan termasuk Maybank, Hong Leong bank, RHB, CIMB dan broker platform dagangan termasuk Rakuten, M+ online dan lain-lain. Pelabur boleh membuka akaun secara terus atas talian.

Sebagai pedagang baru anda perlu memilih broker saham yang dipercayai untuk dagangan. Menggunakan broker yang salah boleh mengurangkan pulangan dalam pelaburan anda secara drastik.

Langkah 2 mendaftar dan memasukkan dana ke dalam CDS akaun.

Akaun CDS adalah sebuah akaun elektronik yang diuruskan oleh bursa Depository. Ia digunakan untuk menjejak saham anda dan juga pergerakkan saham, untuk membuka akaun CDS anda biasanya perlu menyediakan salinan ID dan juga RM 10, anda boleh menghubungi institusi depository yang berautoriti seperti broker saham ataupun bank.

Anda juga perlu membuka akaun dagangan. Kebiasaannya dijalankan pada masa yang sama anda membuka CDS akaun dan anda juga perlu menyediakan penyata untung dan rugi serta mengisi borang akaun dagangan.

Pergi secara langsung kepada pilihan pasaran tetapi daftar dahulu akaun demo atas talian adalah sangat digalakkan. Dengan cara ini anda boleh berlatih memilih dan membeli saham menggunakan dana virtual juga menaik taraf daripada dagangan berisiko bebas kepada akaun sebenar. Kerana akaun demo adalah percuma untuk digunakan mereka juga menyediakan peluang untuk anda menguji beberapa broker dan mencari yang sesuai dengan anda.

Mengapa anda perlu bermula dengan akaun demo kerana melabur secara terus dengan duit sebenar sangat berbahaya jika anda tidak begitu mengetahui apakah saham dan bagaimanakah proses pelaburan berlaku.

Oleh itu mohon akaun demo dahulu di dalam proses pembelajaran anda boleh menggunakannya sebagai latihan sementara berlatih dan belajar untuk diri sendiri sehingga anda betul-betul faham trading saham. Sebaliknya anda hanya akan belajar teori tetapi tidak memahami bagaimana pasaran sebenar berjalan.

Paling disyorkan adalah Mitrade, sebagai satu aplikasi yang sangat mudah digunakan dan juga Ideal untuk pelabur baharu memulakan pelaburan.

Tetapi Mitrade menyediakan CFD dan bukanlah saham sebenar namun ia bukanlah masalah. Anda boleh menggunakan akaun demo sebagai alatan untuk berlatih. Mitrade menawarkan wang maya sebesar 50,000 untuk akaun demo bagi pedagang yang berpotensi untuk berlatih dalam dagangan forex. Anda juga boleh mengambil peluang ini untuk berlatih dan mempelbagaikan teknik dan strategi dagangan anda.

Jika anda ingin melabur di dalam saham Malaysia buat masa ini tiada demo akaun yang boleh dibuka dengan broker saham Malaysia hanya akaun sebenar. Dipendekkan cerita anda perlu mempunyai akaun. Mitrade akaun adalah percuma tidak seperti platform akaun lain di Malaysia yang memerlukan RM 10 untuk membuka akaun.

Langkah 3 Pilih saham yang ingin anda beli

Ini adalah fasa penyelidikan untuk menentukan nilai intrinsik ( juga dikenali sebagai nilai yang adil) Untuk semua syarikat awam di dalam kawasan anda yang mempunyai kompetensi dan faedah. Sebelum membeli atau menjual saham adalah dicadangkan untuk anda melengkapkan dahulu penyelidikan asas dan analisa teknikal  untuk mempertimbangkan langkah harga.

Terdapat dua kaedah dalam pelaburan saham, satu dinamakan analisa asas dan kedua analisa teknikal.

Analisa asas adalah analisa yang belajar tentang latar belakang syarikat menggunakan faktor ekonomi. Biasanya analisa ini boleh didapati melalui Penyata kewangan syarikat sumber baharu dan juga statistik industri.

Manakala teknikal analisa adalah pembelajaran tentang pergerakan harga saham menggunakan carta. Sumber untuk menganalisa menggunakan carta dan saham carta sahaja tidak seperti Analisis asas, Analisis teknikal lebih sesuai untuk pelaburan jangka masa pendek.

Sudah pasti anda tidak boleh meliputi kesemuanya tetapi anda boleh mempertimbangkan apabila memilih dan menganalisa saham di dalam beberapa langkah Namun ini adalah konsep yang penting untuk anda ambil sebelum anda mulakannya :

 • Pelbagaikan port folio anda
 • Labur di dalam perniagaan yang anda tahu
 • Elak kan saham yang mempunyai turun naik yang tinggi sehingga anda tahu bagaimana untuk menggantung pelaburan tersebut
 • Sentiasa mengelak saham penny
 • Belajar matrik asas dan konsep untuk menilai saham

Langkah 4 Mulakan pesanan untuk membeli

Dengan membeli dengan harga rendah pada waktu pasaran yang betul anda boleh menjadi pelabur Yang berdaya tahan dengan menyusun port folio dan meliputi julat yang luas dalam sektor. Ini bermaksud jika satu industri terkesan pelaburan anda di dalam industri yang lain tidak akan terkesan.

Anda juga perlu mempertimbangkan jumlah saham untuk dibeli. Ini adalah bergantung kepada bajet anda dan juga objektif pelaburan anda secara jelas namun fikirkan juga pelaburan minimum di dalam setiap bursa Malaysia dalam senarai syarikat yang anda laburkan dalam satu lot, iaitu bersamaan dengan 100 saham. Jadi jika syarikat XYz bernilai RM 2 per saham, anda perlu membeli sekurang kurangnya 100 saham.

Beberapa jenis pesanan untuk dipertimbangkan

*Pesanan Pasaran: membeli pada harga pasaran akan membantu anda melaksanakan pesanan anda serta merta.

*Limit order: tetapkan harga yang ingin anda beli dan hanya laksanakan pesanan anda apabila harga saham itu sama dengan had itu.

Langkah 5 Membayar yuran

Apabila anda membeli saham S Corporation, akaun CDS anda akan di kreditkan dengan saham S Pada 09:00 pagi pada T+3 (T=Hari Dagangan). Hanya tiga hari termasuk hari bekerja. Bayaran anda mestilah dibuat pada 1230 petang hari yang sama. Jika tidak faham anda akan dijual secara paksa sebagai lindung nilai untuk melawan keuntungan atau kerugian.

Sebenarnya tidak hanya memerlukan anda mengira harga untuk membeli dan menjual saham, tetapi juga memerlukan anda untuk menambah komisen (broker), duti stem (stamp duty), yuran pembersihan dan lain-lain. Berikut adalah kos yang diperlukan untuk dipertimbangkan bagi saham dagangan Malaysia.

Yuran Dagangan Bursa

YuranDefinisiKadarCaj

Komisen
Komisen adalah yuran perkhidmatan yang dibayar kepada broker ataupun platform dagangan apabila berdagang saham0.1%-0.7% daripada jumlah transaksi
Platfom dagangan atau broker
Stamp dutyStamp duty adalah levi cukai oleh kerajaan atas dokumen sah

 
RM1.000 setiap transaksi. Perlu membayar 0.15%, pada RM1.000Kerajaan
Yuran KecairanYuran pembersihan dicaj oleh Bursa Malaysia dan ia adalah yuran pengendalian untuk pembersihan dana dan pindahan saham0.03% daripada jumlah transaksi pada RM1.000Bursa Malaysia

Seperti yang kita sedia maklum berurusan dengan broker tempatan memerlukan kos yang tinggi, kesabaran dan juga prosedur yang rumit. Jika anda ingin sesuatu yang mudah dan lebih murah nasihat terbaik adalah Mitrade.

Jika anda adalah pelabur dengan modal yang kurang, Mitrade Sangat sesuai dengan keperluan anda kerana ianya murah, leveraj sehingga 1:200, tiada komisen yang diperlukan dan anda boleh membeli saham USA atau indeks dengan saiz lot minima.

Tips: Untuk orang baru jika anda baru dan tidak tahu mengenai bidang pelaburan laburlah dengan selamat dan berhati hati. Pertama jangan melabur secara besar. Kita mesti memahami dengan pelaburan kecil dahulu dan belajar tanpa memikirkan tentang keuntungan.

Jika anda benar-benar berminat dan ingin mencuba adalah digalakkan untuk men deposit sebanyak $ 50 untuk mengalami proses dagangan sendiri contohnya beli satu lot saham TESLA, Jadi anda tidak akan takut untuk kehilangan wang dan boleh mempunyai pengalaman dengan proses dagangan.

Langkah 6 Pantau Prestasi Saham Anda

Perhatikan pergerakan harga saham dari masa ke semasa sementara menunggu tarikh untuk sebarang berita ataupun kemas kini berkenaan dengan syarikat yang telah anda laburkan. Anda boleh memperolehi maklumat mengenai harga saham sebelumnya dan juga tren daripada pihak ketiga, laporan tahunan, Kenyataan akhbar, laman sesawangnya dagangan dan lain-lain. Contohnya Mitrade menyediakan kemas kini pasaran dan juga kalendar ekonomi di mana ia lebih mudah untuk pelabur meneroka peluang dengan bila-bila masa saja

Langkah 7 Jual Saham Anda (Jika Anda Ingini)

Saham dalam syarikat yang sedang membangun sepatutnya menghargai nilai dari masa ke semasa. Sekali ianya adil ataupun terlebih nilai jual untuk mendapatkan keuntungan. Juga mungkin memerlukan anda menjual dan rugi walaupun asasnya merosot

Terdapat banyak cara untuk melabur didalam saham untuk menjana keuntungan secara konsisten, dan cara mudah untuk menambah pengetahuan dalam dunia dagangan adalah berlatih berdagang, jika tidak hanya teori dagangan sahaja yang anda pelajari. Buka akaun dan muatturun aplikasi hari ini untuk membiasakan diri dengan aplikasi dan proses jual beli. Belajar mengenai aplikasi untuk menjadikan dengan lebih mudah pada diri anda

Mitrade – Aplikasi Saham terbaik di Malaysia dengan 0 komisen

Ya menawarkan asset kaya, yuran yang rendah, ciri-ciri terbaik dan juga mudah digunakan serta terbaik. Menawarkan semua jenis saham sebagai CFD, Bermakna anda boleh membeli saham rendah dan berdagang dengan leverage anda boleh berdagang indeks, forex, komoditi dan mata wang kripto di Mitrade.

Untuk yuran Mitrade Adalah aplikasi dagangan Malaysia yang paling murah di pasaran. Semua asset mempunyai sebarang dan anda tidak perlu risau untuk membayar sebarang komisen. Sebaran untuk saham Apple hanyalah 0.05, lebih rendah daripada broker yang lain.

Jika anda adalah pedagang baru yang sedang belajar tentang pasaran, Mitrade Adalah terbaik yang menawarkan aplikasi pembelajaran sendiri dengan material pembelajaran untuk bermula. Ia juga mempunyai kursus dagangan, blog dan lain-lain. Aplikasi ini juga sangat intuitif dan direka sempurna supaya anda boleh berdagang saham pada telefon mudah alih anda. Mitrade lebih selamat dan aplikasi yang dipercayai yang mempunyai lesen operasi dalam pelbagai bidang kuasa. Deposit minimum hanyalah $ 50 di mana ia lebih rendah daripada aplikasi dagangan lain.

Dimana Boleh Saya Belajar Saham?

Ramai orang menderita kerugian di dalam pasaran saham kerana maklumat yang tidak konsisten, kurang pengetahuan di dalam bidang dagangan dan juga kurang kemahiran untuk membaca pergerakan pasaran saham. Jadi anda perlu terus belajar dan berlatih untuk menjadi pedagang yang berjaya.

Baca pendedahan berkaitan transaksi

 • Market Wizard, buku tulisan Jack D Schwager Adalah buku dagangan yang sangat biasa. Dalam buku ini menerangkan tentang Elly perniagaan yang popular dan juga berjaya daripada bawah menjadikan mereka ahli perniagaan yang dihormati.
 • A.Elder Trading For A Living – Buku ini akan mengajar anda untuk menjadi tenang, seorang yang disiplin apabila datang kepada dagangan. Yang menunjukkan arahan yang jelas bagaimana untuk menguruskan risiko dan cara mengatasi nya.
 • Alexander Elder New Trading Study Guide (Wiley Trading) – Buka ini berkenaan dengan isyarat tangan dan juga corak dagangan. Ia boleh membantu anda memahami dengan lebih baik bilakah masa yang sangat sesuai untuk melaksanakan dagangan.

Ambil Kursus Berdagang

Terdapat banyak kursus yang anda boleh ambil secara atas talian ataupun LIVE, Jika Anda seorang yang sangat sibuk dan tidak mempunyai masa untuk menghadiri kursus dagangan secara live anda boleh mengambil-kursus atas talian untuk meningkatkan pengetahuan anda dalam berdagang.

Kursus atas talian boleh menyediakan maklumat yang berharga berkenaan dengan keseluruhan pasaran dan juga jenis-jenis spesifik dalam pelaburan. Kebanyakan kursus akan menekankan pelbagai aspek dalam pasaran, strategy yang digunakan dan bagaimana penceramah berkenaad berjaya dalam berdagang.

Libatkan diri dalam forum Dagangan

Terdapat banyak forum dagangan yang boleh anda sertai secara atas talian. Mereka akan membincangkan tentang pergerakan dalam Alatan yang naik ataupun turun.

Membantu anda membina pemahaman yang mendalam dalam pengurusan berdagang, membina pengetahuan daripada pedagang lain, membantu anda memilih Alatan yang sesuai untuk dagangan anda, dan juga mengurangkan kadar risiko apabila berdagang.

Tonton Video Dagangan Di You Tube

Anda juga boleh menyemak di dalam laman sesawangnya YouTube untuk video dagangan dan juga mencari banyak video lain termasuk live video tentang bagaimana melaksanakan dan jangan di dalam pasaran saham.

Kesimpulan

Pelaburan saham telah membantu ramai orang berubah daripada kehidupan yang biasa. Terdapat pelbagai cara untuk berdagang di dalam saham ada yang cepat dan mudah ialah membuka akaun dan memuat turun aplikasi di mana ianya lebih mudah untuk anda memahami sistem aplikasi.

Selain itu anda Perlu berkomunikasi dengan pedagang lain untuk berkongsi maklumat tentang pelaburan saham di mana ianya memudahkan anda untuk memilih saham yang ingin didengarkan. Bolehkan perjalanan pelaburan saham jadi anda boleh mencuba menaikkan standard kehidupan anda.

Bagikan Artikel

Tinggalkan Balasan