Belajar Cara Main Saham Dari Pada Zero

Belajar cara main saham merupakan langkah pertama untuk memperoleh keuntungan yang besar dari Pelaburan Saham. Ramai orang mahu memasuki bidang pasaran saham tetapi tidak tahu bagaimana untuk memulakannya. Mereka bahkan tidak tahu apa itu saham. Dan apakah kaedah yang paling cepat untuk belajar Saham? Di sini, anda akan mengetahui apakah itu Saham dan bagaimana untuk menguasai ilmu dan pelaburan Saham. 

3 Kepentingan Untuk Belajar Saham

1) Menjana pendapatan sampingan

Oleh kerana kos sara hidup yang semakin meningkat setiap tahun, pendapatan sebulan hasil dari kerja mungkin tidak mencukupi untuk menampung perbelanjaan seharian, pembayaran bil, kos sewa rumah dan kereta yang mahal mungkin menjadi sebab utama anda mencari jalan untuk menjana pendapatan sampingan. Kini anda berpeluang untuk menjana pendapatan sampingan setiap hari yang anda boleh uruskan walaupun anda berada di rumah dan hanya memerlukan modal yang sedikit.

2) Meningkatkan taraf hidup

Semua orang menginginkan untuk memiliki kehidupan yang senang di mana mereka boleh memiliki rumah idaman mereka, kereta idaman, belanja wang tanpa memikirkan wang simpanan mereka di dalam bank, bercuti di negara asing, dan banyak lagi. Taraf hidup bukanlah alasan untuk seseorang itu untuk berjaya, kini terdapat banyak cara untuk meningkatkan cara hidup masing-masing, sebagai contoh adalah dengan berdagang saham. 

Anda boleh melaksanakan transaksi ini tanpa mengambil masa yang panjang, mudah, dan hanya perlu menunggu waktu untuk memperoleh keuntungan. Jika anda ingin meningkatkan taraf kehidupan anda, bolehlah mencuba dengan belajar ilmu pelaburan Saham.  

3) Menimba ilmu dalam dunia Saham

Selain dari mengaut keuntungan, anda juga akan menjana ilmu pengetahuan terhadap kewangan dunia. Tidak ramai orang yang tahu apakah sebab sesebuah negara mengalami kemerosotan ekonomi, kenaikan harga keperluan asas, peningkatan kos sara hidup, dan banyak lagi. 

Dengan mengenenali dunia saham dengan lebih mendalam anda akan lebih memahami naik turun harga barangan mentah, sebab-sebab peningkatan kos sara hidup, dan sebabnya kehadiran inflasi.  Di samping itu anda juga akan lebih terdedah kepada berita-berita terkini terutamanya tentang pergerakan ekonomi dunia. 

Apakah Yang Perlu Kita Ketahui Untuk Belajar Cara Main Saham

Untuk mempelajari cara bermain saham, sebagai pemula anda perlu menguasai pengetahuan pengenalan saham berikut:

Apakah itu Saham?

Saham adalah kepunyaan hak ke atas sesebuah bahagian mana-mana syarikat, korporat, ataupun perniagaan. Saham diperdagangkan di bursa saham di mana seseorang ataupun organisasi boleh melakukan transaksi jual beli saham pelbagai jenis syarikat yang tersenarai. 

Nilai saham sesebuah syarikat akan berubah dari masa ke semasa bergantung kepada keuntungan sesebuah syarikat itu perolehi. Selain daripada itu, saham sesebuah syarikat juga bergantung kepada nilai mata wang asing di pasaran dan juga kejayaan sesebuah syarikat itu dalam bidang mereka.

Baca juga: Apa Itu Saham? Anda Pasti Mudah Fahami Maksud Saham Dengan Panduan Pemulaan Ini

Jenis-jenis Saham

Terdapat beberapa jenis Saham yang berada di pasaran, sebagai contoh,

➤ Saham Biasa (Common Stock), Saham biasa adalah sekuriti yang menandakan anda mempunyai hak ke atas sesebuah syarikat. Pemegang saham biasa akan melantik lembaga pengarah dan akan memilih dasar korporat. 

Mempunyai saham seperti ini biasanya akan menghasilkan pulangan yang besar dalam jangka masa yang panjang. Tetapi, jika berlaku pembubaran syarikat, pemegang saham biasa mempunyai hak ke atas aset syarikat setelah pemegang bon, pemegang saham pilihan, dan pemegang debit lain telah dibayar sepenuhnya.

➤ Saham Pilihan (Preferred Stock), Pemegang saham pilihan pula mempunyai mempunyai tuntutan yang lebih tinggi berbanding pemegang saham biasa. Sebagai contoh dari segi Dividen. Kekurangan pemegang saham pilihan adalah suara mereka terhad dalam urus tadbir syarikat. 

Tetapi jika berlaku pembubaran syarikat, tuntutan pemegang saham pilihan lebih besar berbanding pemegang saham biasa tetapi tidak melebihi pemegang saham bon.

➤ Saham Pembawa (Bearer Stocks), Saham pembawa merupakan ekuiti sekuriti yang dimiliki sepenuhnya oleh seseorang ataupun entiti yang memegang sijil saham fizikal. Saham pembawa ini tidak didaftarkan kepemilikan saham atau mempunyai rekod pemindahan hak milik. 

Pemilik saham pembawa semakin berkurang di seluruh dunia kerana pemilik saham pembawa ini merupakan instrumen yang sesuai untuk mengumpul dana bagi membiayai kegiatan pengganas dan kegiatan jenayah lain.

➤ Saham Berdaftar (Registered Stocks), Saham berdaftar merupakan pemegang saham yang sah kepada sesebuah syarikat. Nama dan alamat mereka didaftarkan di dalam data sesebuah syarikat yang biasanya di uruskan oleh pihak bank, ataupun institusi-institusi yang dilantik oleh pihak syarikat bagi mengawal mengawal dan menjaga rekod kewangan pelabur.

Apakah itu Bursa Saham?

Bursa Saham adalah organisasi, firma, atau entiti yang menyediakan pelbagai cara untuk memperdagangkan saham. Mereka menyediakan perkhidmatan seperti penyenaraian saham di bursa saham. Selain daripada itu, mereka juga memberikan perkhidmatan khas kepada individu, broker, dan pelabur besar untuk trading sekuriti di pasaran saham. Mereka juga menyediakan platform jual beli yang canggih agar seseorang itu dapat melihat harga dan jumlah saham yang ingin didagangkan.

Apakah itu Pasar Saham?

Pasaran saham adalah tempat di mana transaksi jual beli berlaku, tempat yang teratur untuk pedagang saham bertemu penjual dan pembeli sekuriti. Ini termasuklah pasaran bebas ataupun OTC, Rangkaian Komunikasi Elektrik ataupun ECN dan juga bursa saham. 

Pasaran saham amatlah penting dalam sesebuah syarikat ini kerana ia membantu perkembangan, pengumpulan dana, dan pertubuhan sesebuah syarikat. Menerusi IPO, saham sesebuah syarikat diterbitkan kepada orang ramai bagi tujuan mengumpul dana yang akan digunakan untuk perkembangan syarikat. Selepas IPO diterbitkan ini akan memberi peluang kepada orang ramai untuk melabur dalam syarikat tersebut.

 Waktu pasaran saham di Malaysia dibuka – Jadual pasaran saham di Malaysia adalah dari hari Isnin hingga Jumaat.

Jadual ini bergantung kepada waktu cuti umum yang ada di Negara Malaysia.

jadual pasaran saham di Malaysia

(Sumber:https://www.bursamalaysia.com)

Jadual ini hanya tersedia untuk pasaran malaysia dan tidak termasuk pasaran antarabangsa.

 Terdapat dua cara untuk menjana pendapatan daripada Saham – Melalui peningkatan saham dan juga dividen.

➤ Peningkatan Jumlah Saham biasanya adalah merupakan berita buruk kepada pemegang-pemegang saham sesebuah syarikat, ini kerana penambahan pemegang saham di dalam syarikat itu yang bermaksud terdapat pemegang saham yang besar telah mencairkan aset mereka dan menjual kepada orang ramai. 

Walau bagaimanapun, saham tambahan ini memberikan peluang keuntungan kepada pelabur dalam bentuk pulangan keuntungan modal, peningkatan dividen atau kedua-duanya.

➤ Apabila sesebuah syarikat dalam keadaan yang memberangsangkan dan ingin memberi ganjaran kepada pemegang sahamnya di atas pelaburan mereka, syarikat akan mengeluarkan dividen. Dividen juga merupakan tanda yang baik untuk menyampaikan kestabilan kewangan syarikat dan juga keuntungan yang mereka perolehi dalam bidang mereka. 

Saham yang mengeluarkan dividen sangat popular di kalangan pelabur, sehingga banyak syarikat yang mengeluarkan dividen secara konsisten dan meningkat setiap tahun. Selain memberi ganjaran kepada pemegang saham sedia-ada, penerbitan dividen menarik pelabur baru untuk membeli saham di syarikat yang sedang berkembang pesat.

※ Terdapat banyak istilah yang anda perlu ketahui ketika dalam proses pembelajaran tentang saham.

IstilahMaksud
(PIP)
PRICE INTEREST POINT
Pip adalah perbezaan harga dalam kadar pertukaran tertentu.
BrokerSeseorang yang membeli atau menjual pelaburan untuk anda sebagai pertukaran dengan bayaran (komisen).
DividenSebahagian daripada pendapatan syarikat yang akan dibayar kepada pemegang saham, atau orang yang memiliki saham syarikat tersebut.
RallyPeningkatan konsisten harga umum pasaran atau harga saham dikenali sebagai kenaikan.
BearishPerdagangan untuk pasaran saham berada dalam arah aliran menurun, harga saham tersebut menjunam.
BullishPerdagangan untuk pasaran saham berada dalam arah yang meningkat, harga saham tersebut melambung tinggi.
SpreadPerbezaan harga tawaran dan harga saham ataupun jumlah di mana seseorang bersedia untuk membeli dan menjual.
Take profit
(ambil untung )
Pesanan ambil untung adalah pesanan tetap untuk menjual sekuriti setelah mencapai tahap keuntungan tertentu. Sistem ini akan memastikan bahawa keuntungan anda akan dimasukkan semula di dalam akaun anda setelah ia mencapai keuntungan yang anda inginkan. Fungsi pesanan ini terdapat di aplikasi di mana anda membuka akaun perdagangan anda.
Stop Loss
(henti rugi)
Pesanan “Stop Loss” adalah sistem pesanan yang disediakan oleh broker untuk mengurangkan kadar kerugian, pesanan ini akan diaktifkan sekiranya saham tertentu telah mencapai kerugian yang telah ditetapkan oleh pedagang.

Terdapat banyak lagi istilah-istilah yang tidak disebut dalam contoh ini tetapi anda akan mengetahuinya sewaktu anda sudah memulakan perjalanan sebagai seorang pedagang saham. Keuntungan yang akan anda peroleh dari berdagang adalah bergantung kepada usaha anda sendiri.                     

Cara Main Saham Dengan Mudah Dan Cepat

Terdapat banyak cara pelaburan saham untuk menjana keuntungan secara konsisten, dan cara yang paling mudah untuk anda menimba ilmu dalam dunia dagangan adalah dengan berlatih berdagang, sekiranya anda tidak melakukannya ilmu yang anda cuma pelajari adalah teori dalam perdagangan. Buka akaun sekarang dan muat turun aplikasi, biasakan diri dengan aplikasi dan juga  proses jual beli. Kenali aplikasi tersebut agar lebih mudah untuk anda melakukan transaksi jual beli. 

Apakah yang anda harus lakukan?

1) Memohon akaun demo

Sebelum memulakan pelaburan saham, mulakan dengan memohon akaun virtual dahulu, supaya anda dapat belajar, membiasakan diri dengan operasi jual beli, dan kemudian mulakan dagangan. Mengapa mesti mulakan dengan akaun demo, kerana jika anda belum mengetahui apa itu saham dan bagaimana proses pelaburan, ianya berbahaya untuk melabur secara terus dengan wang sebenar.

Oleh itu, mohon akaun demo terlebih dahulu, supaya semasa anda belajar, anda dapat menggunakan akaun demo itu sebagai praktikal, sambil belajar dan melatih diri sehingga anda faham prosesnya dan belajar dengan lebih cepat. Jika tidak, anda hanya akan mempelajari teori tanpa faham operasi sebenar pasaran.

Sekiranya anda ingin buka akaun saham AS, ada banyak Broker Saham Malaysia Yang Terkenal, anda boleh memilih IG, Mitrade, Etoro, dll. Mereka mempunyai akaun demo, tetapi yang paling disyorkan adalah Mitrade, kerana permukaan aplikasinya sangat mudah digunakan, dan sangat sesuai untuk pelabur baru memulakan pelaburan. 

Tetapi apa yang dibeli oleh Mitrade adalah CFD, bukan saham sebenar, namun ianya tidak menjadi masalah. Anda boleh menggunakannya sebagai alat latihan. Sekarang Mitrade menawarkan akaun demo sebanyak $ 50,000 dalam bentuk wang maya untuk calon peniaga yang ingin mempraktikkan perdagangan forex. Anda boleh menggunakan peluang keemasan ini untuk mempraktikkan pelbagai teknik dan strategi perdagangan.

Sekiranya anda ingin melabur dalam saham Malaysia, buat masa ini broker saham malaysia tiada akaun demo yang boleh dibuka,hanya akaun sebenar sahaja. Pendek kata, anda mesti mempunyai akaun. Mohon terlebih dahulu. Lagi satu, akaun Mitrade adalah percuma, tidak seperti akaun platform lain di Malaysia dimana ianya memerlukan RM 10 untuk membuka akaun.

2) Biasakan diri dengan aplikasi

Anda perlu mengetahui selok belok aplikasi yang anda akan gunakan agar anda tidak akan tersilap dalam proses jual beli anda, terdapat banyak ciri yang ada di dalam aplikasi tersebut termasuklah “Stop Loss” sistem ataupun henti rugi. Untuk pemula akaun demo lebih di disyorkan.

3) Kenali yuran transaksi jual beli saham

Sewaktu anda melaksanakan process jual beli terdapat caj-caj tertentu yang akan dikenakan kepada anda, anda perlu mengetahui caj-caj tersebut, termasuklah unit saham yang anda akan jual beli. Di malaysia 1 lot saham bersamaan dengan 100 unit. Minimum pembelian adalah 1 lot saham.

Sebagai contoh:

Sekira anda ingin beli 1 lot saham Petronas, harga sahamnya adalah RM16.18 sesaham, modal yang anda perlukan adalah seperti berikut:

 (1lot x 100 unit xRM16.18 sesaham) $1618 adalah modal yang anda perlukan.(ini tidak termasuk kos transaksi dan komosi broker, biasanya di malaysia ada 4 caj yang dikenakan kepada aktiviti pelaburan: clearance fee, duti setem, cukai kerajaan)

Seperti yang kita sedi maklum, berurusan dengan broker tempatan memerlukan kos yang tinggi, kesabaran dan prosedur yang rumit, jika anda inginkan cara yang lebih MUDAH dan MURAH, saya ada cadangan terbaik untuk anda iaitu Mitrade. 

Jika anda adalah pelabur dengan jumlah modal yang sedikit, Mitrade lebih sesuai dengan keperluan anda kerana ianya murah dan tawaran leveraj adalah sebanyak 1:200 TANPA BAYARAN KOMISEN, boleh beli saham Amerika Syarikat atau indeks dengan lot yang minimum.

Tips: Sebagai permulaan, jika anda baru mengenal pasar, atau tidak mengenali sektor pelaburan, untuk melabur dengan teliti dan selamat. Pertama sekali, jangan melakukan pelaburan yang banyak atau amaun yang besar. Kita perlu memahami dengan pelaburan yang kecil terlebih dahulu, dan belajar tanpa memikirkan keuntungan terlebih dahulu.

Sekiranya anda benar-benar berminat dan ingin mencubanya, disarankan deposito $50 untuk mengalami proses jual beli, sebagai contoh: beli 1 lot saham Tesla, supaya anda tidak takut kerugian tetapi juga dapat mengalami proses transaksi.

Bagaimana cara mulai trading saham di Mitrade

Jadi kalau ingin membuka sebuah akaun saham bagaimana caranya, pembukaan akaun di Mitrade sangat mudah dan pantas yang merangkumi:

1) Pendaftaran Akaun

Buat akaun dengan memasukkan alamat e-mel dan kata laluan anda (atau log masuk dengan Facebook, akaun Google anda) dan mengisi soal selidik penilaian. Seluruh proses selesai dalam talian dan hanya memerlukan beberapa minit. 

2) Pengesahan identiti

Setiap broker sah pasti memerlukan pengesahan identiti sebenar. Untuk itu, sediakan dokumen seperti pasport, lesen memandu, atau KTP atau bukti alamat.

3) Membuat Deposit

Selepas pengesahan identiti, jika anda ingin memulakan perdagangan, anda perlu membuat deposit awal ke akaun baru anda dengan deposit minimum yang sangat berpatutan hanya $ 50 sahaja, dengan ciri masa nyata, wang anda akan disimpan dalam masa yang singkat. Sekiranya anda belum bersedia untuk berdagang, gunakan akaun demo untuk simulasi perdagangan dan muslihat anda terlebih dahulu.

4) Membuka Posisi Jual atau Beli

Setelah deposit diisi, sudah tiba masanya anda membuka kedudukan. Klik pada menu perdagangan dan pilih kategori aset kewangan, mulakan dengan menyesuaikan ukuran kedudukan, leverage, kemudian membuka posisi panjang atau pendek mengikut analisis pasaran anda. Di samping itu, anda juga dapat menetapkan perintah perlindungan untuk meminimumkan risiko, iaitu stop loss dan trailing stop loss.

Kenapa Memilih Mitrade?

Dikawal selia oleh ASIC (Suruhanjaya Sekuriti dan Pelaburan Australia ) dan mempunyai Lesen Perkhidmatan Kewangan Australia 398528 dan Nombor Perniagaan Australia adalah ABN 90 149 011 361. Berada hampir 10 tahun dalam industri pelaburan terutamanya Forex.

Pekerjaan Mitrade sebagai broker profesional telah diakui oleh pedagang dunia. Mitrade dipercayai sangat sesuai untuk peniaga baru yang ingin meraih keuntungan besar kerana ia menawarkan banyak kelebihan yang tidak diperoleh oleh broker perdagangan lain.

Mitrade menawarkan spread rendah dan 0 komisi yang tidak akan membebankan modal anda.

Mitrade juga menawarkan perlindungan baki negatif dimana modal anda akan dilindungi dan kerugian anda tidak akan melebihi modal awal anda.

Dimana Saya Boleh Belajar Saham?

Banyak orang mengalami kerugian di Pasar Saham ini kerana informasi yang tidak selari, kurang pengetahuan terhadap bidang perdagangan, dan kurang kemahiran untuk membaca pergerakan pasaran saham. Oleh kerana itu, anda harus terus belajar dan berlatih untuk menjadi seorang pedagang yang berjaya.

Baca buka berkaitan dengan dagangan

Pertama, Market Wizards, buku yang diterbitkan oleh Jack D. Schwager adalah merupakan buku yang sangat dikenali oleh para pedagang. Buku ini menceritakan tentang kejayaan pedagang-pedagang terkenal yang bermula dari bawah sehingga mereka menjadi pedagang yang digeruni dan di hormati.

Kedua, Trading for a living oleh A. Elder – Buku ini akan mengajar anda untuk menjadi seorang yang tenang dan disiplin ketika melaksanakan urusan dagangan. Ia menekankan bagaimana menguruskan risiko dan arahan yang jelas untuk mengatasi risiko-risiko tersebut. 

Ketiga, Study Guide for The New Trading for a Living (Wiley Trading) oleh Alexander Elder – Buku ini adalah tentang isyarat – isyarat perdagangan dan juga corak dagangan. Ini akan membantu anda untuk lebih memahami bila waktu yang paling sesuai untuk melaksanakan dagangan.   

Menyertai kursus-kursus dagangan

Terdapat banyak kursus yang anda boleh sertai secara langsung ataupun dalam talian, jika anda adalah orang yang sibuk dan tidak mempunyai masa untuk menyertai kursus dagangan secara langsung anda boleh menyertai kursus dalam talian untuk menambah ilmu pengetahuan tentang dagangan. 

Kursus dalam talian boleh memberikan maklumat berharga mengenai pasaran secara  keseluruhan dan jenis pelaburan tertentu. Kebanyakan kursus dagangan akan menekankan aspek pasaran, strategi yang mereka gunakan, dan juga bagaimana seseorang penceramah itu berjaya dalam bidang dagangan.

Menyertai forum dagangan

Terdapat banyak forum dagangan yang anda boleh sertai di dalam talian internet. Mereka akan membincangkan tentang pergerakan sesuatu instrumen sama ada ia akan meningkat ataupun menurun. 

Membantu anda untuk memahami dengan lebih mendalam tentang pengurusan dagangan, menimba ilmu daripada pedagang lain membantu anda untuk memilih instrumen yang paling sesuai untuk anda dagangkan, dan mengurangkan kadar risiko ketika berdagang.

Menonton video-video dagangan di Youtube

Anda juga boleh melayari laman web Youtube untuk menonton video-video dagangan, terdapat banyak video yang akan anda temui termasuklah video secara langsung bagaimana untuk melaksanakan urusan jual beli dalam pasar saham. 

Terdapat juga video-video yang akan anda temui di mana mereka akan menjelaskan bagaimana untuk mengira perbezaan harga pasaran supaya anda lebih mudah untuk mengetahui berapa keuntungan yang akan akan perolehi untuk setiap dagangan yang anda laksanakan.

Kesimpulan

Pelaburan Saham telah membantu banyak orang mengubah taraf kehidupan mereka. Terdapat banyak cara main saham, atau cara yang paling senang dan cepat adalah dengan membuka akaun dan memuat turun aplikasi agar lebih mudah untuk anda memahami sistem aplikasi tersebut. 

Di samping itu anda juga kena berhubung dengan pedagang-pedagang yang lain agar kamu boleh berkongsi informasi tentang pelaburan Saham, ini akan memudahkan anda untuk memilih Saham yang anda ingin didagangkan. Mulakan perjalanan anda dalam pelaburan Saham agar anda boleh mencuba untuk meningkatkan taraf kehidupan anda.  

Anak muda, usah takut untuk bermula. Kesilapan itu perkara biasa. Selamat mencuba!


Bagikan Artikel