Cara Pelaburan Saham Untuk Meningkatkan Kekayaan

Pelabur mahu menjana keuntungan yang lebih banyak dalam jangka masa yang pendek, dan salah satu pilihan terbaik adalah dengan pelaburan saham! Sekiranya anda ingin mengetahui cara menjana pendapatan dengan bermain saham, dan jika anda sedang mencari kaedah pelaburan saham yang sesuai untuk diri sendiri, maka anda telah sampai di tempat yang tepat. Artikel ini akan membantu anda belajar cara main saham dengan lebih baik, mari kita mulakan!

4 Cara Untuk Melabur Dalam Saham

1) Pelaburan Saham Individu

Pelaburan saham adalah pelaburan di mana seseorang membeli saham yang telah dikeluarkan oleh syarikat yang di senaraikan, dan dapat berkongsi pencapaian masa depan syarikat melalui kenaikan modal, dan berpeluang memperoleh sebahagian dari keuntungan syarikat sebagai Dividen. Pelaburan saham mempunyai pulangan tinggi dan juga risiko yang tinggi, sesuai untuk pelabur yang mempunyai pengetahuan asas pelaburan tertentu dan telah menguasai strategi pelaburan tertentu, serta pelabur yang mempunyai banyak masa lapang dan modal.

Pros
 • Pulangan pelaburan yang tinggi. Harga saham berkualiti tinggi selalu menunjukkan arah aliran menaik, dan dividen yang diterima oleh pemegang saham akan terus meningkat.
 • Dapat mengurangkan kehilangan kemampuan untuk membeli. Dalam tempoh inflasi, kadar pertumbuhan pendapatan syarikat saham pada umumnya masih lebih besar daripada kadar inflasi.
 • Kecairan yang kuat. Pelabur boleh membeli bila-bila masa dengan dana terbiar, dan menjual bila-bila masa jika mereka memerlukan dana.
Cons
 • Risiko pelaburan mungkin tinggi, dan kerugiannya mungkin banyak.
 • Memerlukan kemampuan pelaburan dan tahap pengetahuan tertentu.
 • Turun naik harga adalah besar, dan turun naik harga saham yang dipengaruhi oleh sentimen pasaran yang melebihi dana.
 • Anda hanya boleh membuat pelaburan untuk jangka masa yang panjang, dan anda hanya akan menjana keuntungan dalam proses kenaikan.

Baca JugaNak Belajar Saham Daripada Zero? Cara Main Saham Dengan Mudah Dan Cepat Bagi Pemula 2020

2) Pelaburan Saham Amanah

Saham Amanah adalah penerima benefisiari di bawah amanah yang diatur oleh penganjur Amanah Saham. Pelaburan Saham Amanah adalah untuk membeli saham amanah dan memindahkan wang tersebut kepada syarikat pengurusan amanah untuk tujuan pengurusan pelaburan, dan merealisasikan pendapatan melalui pertumbuhan nilai bersih Saham Amanah. Saham Amanah lebih sesuai untuk pelabur yang bermodal terhad, masa yang terhad dan kepakaran pelaburan terhad berbanding dengan saham.

Pros
 • Pengurusan kewangan pakar kos rendah. Saham Amanah akan diuruskan oleh pakar di mana akan menjimatkan masa pelabur.
 • Pelaburan yang pelbagai: merupakan suatu bentuk pelaburan kolektif, dan skop pelaburan merangkumi industri yang berbeza dan mengelakkan penumpuan aset yang berlebihan.
 • Risiko Saham Amanah lebih rendah daripada risiko pelaburan saham. Jadi pendapatan lebih stabil.
Cons
 • Kos transaksi Saham Amanah agak tinggi, dan perdagangan Saham Amanah melibatkan yuran seperti yuran pengurusan, dan yuran penebusan.
 • Risiko Saham Amanah lebih kecil daripada saham, dan pulangannya juga lebih kecil daripada saham.
 • Kitaran perdagangan Saham Amanah jauh lebih lama daripada saham.

3) Pelaburan Saham ETF

ETF(Exchange Traded Fund)adalah kumpulan portfolio saham. Jenis saham dalam portfolio adalah sama dengan saham yang membentuk indeks tertentu (seperti KLSE Index), dan penerimaan stok adalah sama dengan konstituen indeks saham. Ia boleh dibeli dan dijual di bursa. Ia juga merupakan dana yang mengesan indeks tertentu dan boleh dibeli dan ditebus pada bila-bila masa. ETF menjimatkan masa dan tenaga penyelidikan dan sesuai untuk pelabur yang mengejar kestabilan dalam jangka masa yang panjang.

Pros
 • ETF memberikan penglihatan dan fleksibiliti yang cepat, anda boleh membeli dan menjual bila-bila masa dalam waktu perdagangan.
 • Berbanding dengan saham, kos pelaburan ETF lebih rendah dan yuran pengurusan jauh lebih rendah daripada saham amanah.
 • Tidak perlu mempelajari asas korporat, dan tidak ada potensi ancaman peristiwa angsa hitam individu.
Cons
 • Terdapat syarat tertentu untuk jumlah dana walaupun harga pembelian minimum adalah 1 lot.
 • Kecairan yang tinggi dan perubahan pantas dalam nilai bersih memudahkan pelabur membeli dan menjual dengan kerap dan meningkatkan kos transaksi.
 • ETF akan mengenakan yuran pengurusan dana, yuran penjagaan dana dan yuran-yuran lain.

4) Kontrak Saham CFD

CFD adalah produk kewangan yang berasal dari saham dan menunjukan kesan leverej yang tinggi. CFD tidak memegang sebarang bentuk aset kewangan, tetapi hanya mendapat keuntungan dari kenaikan dan kejatuhan harga aset kewangan ini. Kontrak untuk Perbezaan (CFD) direka untuk perdagangan saham jangka masa pendek, ia mempunyai kelebihan yang lebih besar berbanding perdagangan biasa, dan yang lebih penting, ia dapat melakukan perdagangan margin (biasanya 5% hingga 20% dari jumlah nilai kontrak).

Di pasaran saham biasa, penjualan pendek hampir mustahil. Walau bagaimanapun, CFD membolehkan anda membuat jalan pintas semudah itu. Walaupun harganya turun, jika anda melakukan pelaburan tepat, CFD juga memberikan kemungkinan untuk anda memperoleh keuntungan. Berbanding dengan perdagangan saham biasa, CFD mempunyai kelebihan berikut: Pelabur kecukupan modal tidak perlu memasukkan 100% dari jumlah transaksi ke dalam akaun, hanya margin yang telah ditetapkan diperlukan sebagai cagaran, biasanya hanya 5% dari jumlah transaksi tersebut.

Sekiranya anda baru mengenal CFD, anda boleh memulakan dengan artikel kami mengenai perdagangan CFD dan bagaimana ia berfungsi.

Pros
 • Nisbah leverej boleh dipilih secara fleksibel, sesuai untuk pelabur dengan cara perdagangan yang berbeza
 • Kecekapan penggunaan modal tinggi, hanya memerlukan deposit kecil untuk diperdagangkan, dan pada masa yang sama menikmati semua faedah dan risiko yang disebabkan oleh turun naik pasaran.
 • Boleh mendapat keuntungan dari kenaikan dan penurunan harga
Cons
 • Leverej meningkatkan keuntungan anda dan juga meningkatkan risiko kerugian anda.
 • Sekiranya tidak ada panggilan margin, akaun akan kehilangan deposit.
 • Tidak melabur dalam saham sebenar dan anda tidak memiliki hak suara.

Sebagai contoh:

Bagi rakyat Malaysia yang berminat untuk memiliki saham seperti ini, anda perlu membeli saham itu sekurang-kurangnya 1 lot bersamaan dengan 100 saham (1 lot = 100 saham). Andaikan anda menjangka bahawa harga saham Facebook akan meningkat, anda ingin memperdagangkan saham Facebook yang berharga $287.54 sesaham dan anda perlu untuk membeli 100 saham. Jumlah pelaburan yang diperlukan adalah $28754, perlu diingatkan harga ini TIDAK termasuk yuran broker dimana harga yuran untuk broker tempatan lebih tinggi berbanding broker luar kerana anda perlu memikirkan tentang tukaran matawang dari ringgit ke USD yang agak tinggi.

Secara amnya yuran komisen asas untuk broker tempatan adalah tinggi sehingga lebih kurang 0.15 – 0.8% dan minimumnya ialah USD 20 – 50. Kedua ialah, dividen yang ada akan diambil 5 – 10 USD bergantung kepada broker. Contoh mudah di sini ialah anda dah membeli 100 USD saham, maka keuntungan yang anda boleh buat adalah USD 101. Tapi jika anda menggunakan broker tempatan anda perlu menunggu sehingga $121 untuk mendapatkan keuntungan kerana $20 adalah daripada broker, kemudian dividen yang akan diambil oleh broker tempatan adalah 5-10 dolar, bayangkan modal prinsipal anda rendah, dividen juga rendah. Bunyi macam kurang menarik kan.

Kalau dengan CFD berbeza sikit, anda cuma bayar margin tertentu saja tak perlu nak bayar jumlah keseluruhan. Contoh kita ambil Mitrade, nisbah margin dia adalah 10%,, lot minimum adalah 2 lot, maknanya anda cuma perlu bayar $287.54*2 lot *10% = 57.37 USD sahaja untuk mulakan dagangan 2 lot saham Facebook. Menarik kan?

※ Risiko perdagangan kontrak CFD

● Perdagangan margin bukan sahaja dapat memberi anda keuntungan, tetapi juga akan mengakibatkan anda kehilangan lebih banyak. Oleh itu, jika pasaran bergerak ke arah yang bertentangan dengan posisi anda, anda harus menetapkan tetapan henti rugi ( Stop Loss ) untuk mengelakkan pembubaran.

● Bagi pedagang jangka masa panjang, risikonya lebih besar; jika waktu penahanan terlalu lama, kos transaksi CFD akan meningkat dengan banyak.

Sekiranya terlintas di fikiran anda untuk menggunakan perdagangan CFD, anda boleh menyemak penilaian broker kami dan memilih platform pelaburan yang paling sesuai untuk anda! Sebelum membuat deposit pertama, anda juga boleh menggunakan akaun demo secara percuma dan kemudian melabur menggunakan akaun sebenar.

Perbandingan Empat Jenis Pelaburan Saham

Sekarang kami telah tahu 4 cara untuk pelaburan saham, tapi apa perbezaan dari masing-masingnya, cara yang mana lebih sesuai untuk diri sendiri? Mari kita melihat perbandingan di bawah:

KomoditiSahamSaham AmanahETFCFD
Kaedah pengurusanInisiatifPasifPasifInisiatif
Sebarkan risikonyaPekatPenyebaranPenyebaranPenyebaran
Kos urus niagaRendahTinggiRendahRendah
Yuran pengurusanTidakTinggiSederhanaRendah
Pembelian minimum100 saham (dari 1 lot)Minimum RM500100 saham(dari 1 lot)Fleksibel
KecairanLebih tinggiLebih rendahTinggiLebih tinggi
Cara menjana wangSpread dan dividen sahamBergantung pada prestasi dana bersamaJejak kenaikan dan penurunan indeks pasaranPenyebaran bid-ask
Saluran pelaburanSyarikat Sekuriti PertukaranSyarikat Pengurusan Saham Amanah atau pertukaranDana syarikat atau pertukaranBroker Online

Dengan melihat perbandingan di atas, kita tahu kontrak CFD memang cara pelaburan saham dengan modal kecil, dan sangat sesuai untuk pelabur yang tidak mempunyai banyak modal. Walaupun CFD masih merupakan alat pelaburan yang agak baru, ia lebih mesra dengan pemula.

Biasanya harga sahamnya tidak murah, oleh itu sebilangan besar pelabur merasa tidak berkemampuan dan kecewa. Kontrak CFD memberi kita peluang untuk memasuki pasaran saham dengan menggunakan modal yang kecil.

Sekiranya anda tidak mempunyai pengetahuan pelaburan profesional dan hanya mempunyai masa yang terhad, dan berharap untuk memperoleh pulangan yang lebih tinggi daripada deposit dan melawan inflasi, maka anda boleh memilih untuk melabur dalam CFD, atau anda boleh belajar perdagangan CFD dan cuba melabur dengan dana yang kecil.

Mengumpul ilmu dan pengalaman secara perlahan-lahan dan meningkatkan tahap perdagangan saham secara perlahan-lahan. Setelah pasaran menaik (Bull) datang, anda dapat menjana keuntungan!

Sekiranya anda ingin memperdagangkan CFD, anda boleh membuka akaun dengan beberapa broker CFD yang lebih terkenal, seperti IG, Etoro, Mitrade, dll. Ataupun anda juga boleh membuka akaun demo dengan broker Mitrade dengan percuma untuk mengambil pengalaman sebelum membuka akaun yang sebenar.Buat masa ini, Mitrade sedang menawarkan promosi bonus percuma.

Strategi Pelaburan Saham: Jangka Panjang Dan Jangka Pendek

Mengapa banyak orang telah berada di pasaran saham selama bertahun – tahun, tetapi selalu rugi? Ini disebabkan mereka tidak tahu logik kenaikan dan penurunan saham, dan mereka tidak mempunyai strategi pelaburan. Sebenarnya sebelum memasuki pasaran saham, pelabur harus terlebih dahulu mengetahui strategi pelaburan.

Pelaburan Saham Jangka Panjang

Pelaburan jangka panjang bermaksud anda optimis terhadap prospek pembangunan saham masa depan dan tidak peduli dengan kenaikan atau kejatuhan harga saham sementara. Apabila harga saham telah mencapai harga yang paling rendah dalam sejarah. Pelaburan jangka panjang akan memperoleh kenaikan yang disebabkan oleh kenaikan nilai harga saham yang didorong oleh pertumbuhan syarikat, umumnya kitaran pegangan lebih dari tiga tahun.

Kelebihan:

☑ Perdagangan saham jangka pendek yang kerap memerlukan bayaran tertentu, sementara pelaburan jangka panjang mengurangkan kos transaksi.

☑ Pengurangan risiko pelaburan: Pelaburan jangka panjang dapat mengelakkan terlepas peluang memasuki pasaran dan dapat mengurangkan risiko pelaburan.

☑ Keuntungan lebih besar: Semakin lama anda melabur, semakin besar kadar faedah yang anda akan perolehi.

Kekurangan:

☒ Kitaran pelaburan yang panjang, memerlukan kesabaran!

2) Strategi Pelaburan Saham Jangka pendek

Pelaburan jangka pendek biasanya merujuk pada tempoh dalam seminggu atau dua minggu, di mana pelabur hanya ingin memperoleh spread jangka pendek, tanpa memerhati keadaan asas saham, terutama berdasarkan analisis grafik teknikal. Rata-rata pelabur biasanya mengambil masa dua atau tiga hari untuk membuat keuntungan bagi pelaburan jangka pendek. Setelah tidak ada perbezaan untuk membuat keuntungan atau harga saham jatuh, mereka akan menutup posisi mereka dan memilih untuk membeli saham lain.

Kelebihan:

☑ Selagi terdapat kemeruapan besar dan titik panas jangka pendek, peluang arbitraj jangka pendek dapat dilakukan.

☑ Meningkatkan kecekapan penggunaan modal: gunakan prinsipal yang sama untuk memperoleh pulangan yang sama atau pulangan yang lebih tinggi dalam masa yang singkat.

Kekurangan:

☒ Pelaburan jangka pendek mungkin kehilangan keuntungan kerana jurang harga, dan terpaksa menanggung kos transaksi yang tinggi.

Pasaran saham adalah tidak stabil, peluang untuk mengaut keuntungan bagi pelaburan jangka panjang dan pelaburan jangka pendek tetap ada. Di bawah adalah langkah-langkah kawalan risiko premis, pelabur mesti menilai dan menganalisis kualiti, kebolehan dan keadaan mereka sendiri, dan menjelaskan strategi dan apakah teknik yang sesuai untuk mereka.

Bagaimana Cara Mula Bermain Saham?

Sebenarnya, kaedah terbaik untuk melabur adalah membeli saham secara langsung, membuka akaun saham dan kemudian berlatih. Setelah membeli saham untuk pertama kalinya, semuanya mungkin menjadi berbeza. Pada asalnya buku panduan sukar difahami, dan berita kewangan adalah membosankan. Oleh kerana ia berharga  kepada anda “Wang”, buku tersebut segera menjadi tiga dimensi, kerana teori dalam buku itu dapat digunakan sebagai pengesahan. Tidak sukar untuk memulakan pelaburan!

Langkah pertama: tentukan dahulu pelaburan modal anda sendiri

Jangan sekali-kali membiarkan dana anda melebihi jangkauan kerugian yang boleh anda terima, sebelum membuat pelaburan, tanyakan pada diri sendiri: “Berapa banyak wang yang saya boleh hilang?” Oleh kerana pemula kekurangan pengalaman sebenar dalam menghadapi pelbagai situasi, mereka tidak dapat menanganinya tepat pada waktunya jika berlaku situasi yang tidak menguntungkan. Dalam kes yang lebih besar, pasti akan mengalami kerugian yang besar, yang juga akan mempengaruhi keyakinan perdagangan masa depan.

Langkah kedua: buka sebuah akaun saham di bursa atau broker 

Sekiranya anda telah memutuskan jenis produk yang anda ingin beli untuk melabur dalam saham, anda perlu membuka akaun dengan bursa atau broker saham malaysia. Jadi, di mana lebih baik untuk membuka akaun? Pada masa kini, pelbagai broker boleh memilih, sama ada bursa tradisional atau broker dalam talian. 

Setiap broker mempunyai kelebihan dan kekurangannya sendiri, struktur yuran yang berbeza, platform perdagangan, alat penyelidikan dan pembelajaran, dan lain lain. Jadi pilihannya mungkin sukar bagi pemula. Anda boleh mengetahui lebih lanjut mengenai pelbagai jenis broker di halaman khusus kami.

※ Di samping itu, jika anda mahu memilih broker, anda mesti memilih broker yang dikawal selia dan patuh, seperti Mitrade, yang dikawal selia oleh ASIC, ASIC adalah pengawal selia kewangan teratas di Australia, dan ini boleh disahkan melalui ASIC bahawa Mitrade sebenarnya diatur di sana.

15997019863002

Mitrade adalah bursa yang beribu pejabat di Australia. Mitrade dibenarkan dan dikawal selia oleh ASIC * (Suruhanjaya Sekuriti dan Pelaburan Australia). Ia adalah salah satu organisasi pengawalseliaan terkemuka di dunia. Walaupun ini pertukaran baru, Mitrade telah mencapai banyak kejayaan. Antara  pencapaiannya merupakan Broker Paling Inovatif, Broker Berkembang Paling Cepat Australia dan Platform Dagangan Mudah Alih Terbaik. Di platform Mirade, anda boleh berdagang saham AS, Indeks, emas, forex, bitcoin dan lainya, lebih dari 100 pasaran kewangan boleh didagangkan dengan 0 komisen dan spread rendah.

Bagaimana Cara Buka Akaun Di Mitrade

 Step 1: Pendaftaran Dalam Talian yang Pantas

Gunakan e-mel untuk mendaftar dan menyelesaikan penilaian risiko. Anda juga boleh menggunakan akaun Google dan Facebook untuk log masuk dengan satu.

16069878936457

Step 2: Lengkapkan Pengesahan Identiti

Kirim maklumat yang diperlukan untuk pengesahan identiti dan tunggu semakan pembukaan akaun, kira-kira 1-2 jam(Maklumat anda dilindungi oleh klausa kerahsiaan)

16069879165705

Step 3: Deposit Akaun Untuk Berdagang

Pelbagai kaedah deposit termasuk kad kredit, transfer bank, dll. Mitrade tidak mengenakan bayaran pengendalian.

16069879294609

Step 4: Mulakan Perdagangan Dengan Mudah

Cari produk luar pasaran kegemaran anda seperti emas, pertukaran wang asing, indeks saham, minyak mentah, komoditi, saham AS, dan lain-lain dalam senarai produk.

★ Tips untuk pemula: mulakan latihan perdagangan atau simulasi

Bagi mereka yang ingin mengetahui semua ilmu tentang perdagangan saham tapi tak mahu membayar ratusan atau ribuan ringgit, anda boleh mendaftar untuk mendapatkan akaun demo percuma untuk belajar bagaimana membeli dan menjual saham di pasaran saham.

Satu kelebihan perdagangan simulasi adalah bahawa ia dapat membantu anda memahami kaedah perdagangan yang paling asas. Kerana sebelum membuat keputusan, anda mesti memikirkan beberapa soalan, dan pada masa yang sama menanyakan beberapa maklumat mengenai sejarah dan keadaan semasa, ini adalah kaedah pembelajaran yang paling cepat.

Tidak tahu di mana hendak mendaftar akaun demo? Anda boleh mendaftarkan akaun demo dengan Mitrade, di mana anda boleh mencuba cara membeli dan menjual saham tanpa risiko kerugian modal sebenar. Akaun dan platform perdagangan ini kelihatan sama dengan akaun sebenar, tetapi tidak ada transaksi sebenar di pasaran terbuka-transaksi hanyalah maya. Ini adalah alat yang berguna yang membolehkan anda mempelajari secara terperinci perdagangan saham dalam akaun demo sebelum memasuki pasaran dengan modal anda.

Kesimpulan

Sekarang anda telah memahami empat cara pelaburan saham, dan juga strategi pelaburan asas, ini adalah masa terbaik untuk mendaftar akaun untuk memulakan perjalanan saham anda! Hanya apabila anda sudah mula melakukannya, anda benar-benar dapat belajar melabur. Bagi pemula, anda tidak seharusnya menjana wang dalam perdagangan saham pada awalnya. Ia lebih kepada memahami kemahiran asas perdagangan saham dan mengumpul pengalaman dalam perdagangan saham sebenar.

Bentuk konsep spekulasi saham berkualiti tinggi adalah anda sendiri, dan tunggu sehingga anda yakin sebelum anda meningkatkan ukuran pasaran saham yang dikenal pasti. Akhirnya, sebelum membuat keputusan, anda perlu mempertimbangkan risiko yang ingin anda ambil, jumlah pelaburan yang dapat anda tanggung, dan pilihan anda. Akhir kata, saya harap anda berjaya dalam pelaburan saham.


Bagikan Artikel