Apa itu Bitcoin Wallet?Panduan Lengkap untuk Pemula 2021

Sekira anda ingin melabur atau membeli bitcoin, anda memerlukan Bitcoin wallet (dompet bitcoin) untuk melindungi bitcoin anda. Terdapat banyak dompet alternatif di pasaran, dan memilih dompet yang tepat adalah langkah penting. Oleh itu, apakah prinsip kerja dompet Bitcoin (BTC), apakah klasifikasi dompet, dan bagaimana memilih dompet terbaik? Mari kita ketahui melalui artikel ini!

Apa itu Bitcoin wallet dan cara kerjanya

Apa itu Bitcoin wallet? Bitcoin wallet merupakan satu program perisian di mana Bitcoin disimpan. Sebenarnya, Bitcoin tidak disimpan di mana-mana pun. Bitcoin wallet cuma berfungsi untuk menyimpan maklumat berkenaan hak milik Bitcoin.

Apa itu Bitcoin wallet dan cara kerjanya

Sebelum kami membincangkan tentang Bitcoin wallet, kami harus mengetahui apa itu Bitcoin dan cara fungsinya. Hal ini adalah kerana cryptocurrency merupakan satu topik yang sangat luas.

Pemula yang melabur Bitcoin boleh belajar tentang pelaburan bitcoin dahulu sekiranya tidak mempunyai banyak pengalaman. Selain itu, pentingnya para pelabur mempelajari cara-cara beli bitcoin di Malaysia.

Bitcoin adalah salah satu jenis cryptocurrency. Cryptocurrency merupakan aset digital yang direka untuk berfungsi sebagai media pertukaran. Bitcoin menggunakan kriptografi untuk mengawal penciptaan dan pengurusannya. Oleh itu, Bitcoin tidak bergantung pada pihak berkuasa pusat.

Kriptografi_kekunci_peribadi_awam_Bitcoin_wallet

Kekunci kriptografi terdiri daripada dua kunci – Kekunci peribadi dan kekunci awam. Kunci ini membantu dalam melakukan transaksi antara dua pihak. Setiap individu mempunyai dua kunci ini yang digunakan oleh mereka untuk menghasilkan rujukan identiti digital yang selamat. Identiti terjamin ini adalah aspek terpenting dalam teknologi Blockchain.

Sistem Bitcoin bergantung pada sekumpulan komputer untuk menjalankan transaksi dan pengesahan. Ini memastikan maklumat transaksi tidak diubahkan oleh penggodam.

Dalam dunia cryptocurrency, identiti kekunci ini disebut sebagai ‘tandatangan digital’. Identiti ini juga digunakan untuk mengizinkan dan mengawal transaksi.

Bagi setiap individu yang mempunyai baki dalam Bitcoin wallet, terdapat kunci peribadi yang sesuai dengan alamat Bitcoin wallet itu.

Kunci peribadi tersebut merupakan sekumpulan nombor yang hanya diketahui oleh pemilik Bitcoin wallet. Bitcoin wallet memudahkan penghantaran dan penerimaan Bitcoin dan memberikan hak milik baki Bitcoin kepada pengguna. Sesiapa yang mempunyai kunci peribadi akan mendapat hak milik baki Bitcoin.

Baca Juga: Cara Beli Bitcoin Di Malaysia Dengan Mudah|Panduan Lengkap Untuk Pemula

2 Jenis Bitcoin wallet

Bitcoin wallet terdapat dalam pelbagai bentuk. Empat jenis utama Bitcoin wallet adalah desktop, telefon pintar, web dan perkakasan. Menurut kaedah penyimpanan kunci peribadi, Bitcoin wallet boleh dibahagikan secara langsung kepada dompet sejuk dan dompet panas

Bitcoin wallet simpanan sejuk (Dompet sejuk)

Bitcoin wallet simpanan sejuk merupakan dompet yang berada di luar talian. Bitcoin wallet simpanan sejuk boleh dibahagikan kepada dompet perkakasan yang serupa dengan perisai USB, dompet kertas, dan dompet otak.

Dompet kertas merupakan perakaman kunci peribadi di atas kertas manakala dompet otak merupakan cara mencatat kunci peribadi dalam kepala anda.

Bitcoin wallet simpanan sejuk mudah menghindari risiko serangan penggodam, tetapi ia juga menghadapi risiko mudah kehilangan. Contohnya, dompet di dalam poket kita adalah Bitcoin wallet simpanan sejuk. Selagi anda menutup poket, aset anda tidak akan hilang. Namun jika anda kehilangan dompet, aset anda tidak dapat diambil.

Ciri Keselamatan Utama Bitcoin wallet simpanan sejuk

Bitcoin wallet simpanan sejuk memerlukan pengesahan 2 faktor untuk mengakses dana. Hal ini membolehkan Bitcoin wallet simpanan sejuk digunakan dengan selamat di mana-mana peranti. Peranti mempunyai sambungan internet yang rentan juga tidak akan menjejaskannya.

Ciri keselamatan sandaran yang diaktifkan dengan PIN bermaksud anda masih dapat mengakses mata wang dan maklumat peribadi anda walaupun dompet perkakasan hilang atau dicuri.

Selain itu, penggunaan perisian sumber terbuka bermaksud pemiliknya dapat mengesahkan operasi penuh peranti.

Kelebihan Bitcoin wallet simpanan sejuk:

  1. Penyimpanan sejuk sering dilihat lebih selamat daripada dompet tradisional. Ia melibatkan penyimpanan Bitcoin di luar talian. Ini bermaksud Bitcoin wallet tersebut terpisah dari sebarang akses Internet.
  2. Mengekalkan bitcoin di luar talian mengurangkan ancaman daripada penggodam. Tidak perlu risau penggodam memperoleh akses digital ke dompet ketika dompet itu sendiri tidak dalam talian.

Kekurangan Bitcoin wallet simpanan sejuk:

  1. Kaedah penyimpanan sejuk kurang senang daripada menyulitkan atau mengambil sandaran kerana pengguna lebih sukar untuk mengakses wang mereka. Oleh itu, banyak pemilik bitcoin yang menggunakan penyimpanan sejuk menyimpan beberapa token dalam dompet standard untuk perbelanjaan tetap dan meletakkan selebihnya dalam peranti penyimpanan sejuk.
  2. Ini mengurangkan usaha menggali Bitcoin dari tempat simpanan sejuk untuk kegunaan seharian. Amalan pemisahan rizab biasanya diikuti oleh pertukaran yang memudahkan pembelian dan penjualan cryptocurrency kerana sering disasarkan oleh penggodam.

Contoh jenama Bitcoin wallet simpanan sejuk ialah Trezor dan Ledger. Harga satu Bitcoin wallet akan bermula daripada 100 USD.

Bitcoin wallet simpanan panas (Dompet panas)

Bitcoin wallet simpanan panas merupakan “dompet dalam talian”. Dompet ini boleh dibahagikan kepada dompet desktop, dompet mudah alih dan dompet web.

Bitcoin boleh digunakan pada browser atau peranti mudah alih. Apabila menggunakan dompet panas, yang terbaik adalah menetapkan kata laluan yang berbeza pada platform yang berbeza. Pengesahan sekunder juga harus diaktitfkan untuk memastikan keselamatan aset anda.

Dompet panas adalah alat yang membolehkan pemilik cryptocurrency menerima dan menghantar token. Perbezaannya dari mata wang tradisional adalah tidak ada bank khusus atau dompet fizikal yang boleh digunakan untuk menjaga keselamatan cryptocurrency.

Dompet Cryptocurrency adalah alat yang biasanya digunakan untuk menyimpan dan melindungi pegangan ini.

Salah satu jenis dompet cryptocurrency yang paling popular dipanggil dompet panas. Perbezaan antara dompet panas dan dompet sejuk adalah bahawa dompet panas disambungkan ke internet, manakala dompet sejuk tidak.

Dompet panas yang biasa digunakan termasuk Bitcoin-Core, ImToken, MYKEY, Scatter, Geth, Parity.

Kelebihan menggunakan Bitcoin wallet simpanan panas:

  • dapat digunakan untuk memudahkan transaksi asas. Individu yang ingin benar-benar melakukan pembelian dengan aset cryptocurrency mereka mungkin memilih dompet panas kerana pegangan dalam dompet itu boleh dipindah milik melalui internet.

Kekurangan menggunakan Bitcoin wallet simpanan panas

  1. Dompet panas disimpan di pelayan terpusat. Ini adalah sasaran utama penggodam. Selain itu, pelayan ini tidak dapat menangani jumlah transaksi yang tidak terhad. Oleh itu, anda mungkin mengalami beberapa kelewatan transaksi dari semasa ke semasa.
  2. Beberapa dompet panas, seperti yang disediakan oleh bursa, tidak memberi anda akses kepada kunci peribadi anda. Oleh itu, anda tidak pernah dapat mengawal sepenuhnya dana anda dalam kes ini.
  3. Dompet panas sangat bermanfaat bagi pemula yang cenderung menyimpan sejumlah kecil cryptocurrency. Walau bagaimanapun, jika anda merancang untuk menyimpan sejumlah besar cryptocurrency atau ingin berdagang dengan kerap, pilihlah dompet sejuk.

Perbezaan antara dua jenis Bitcoin wallet

❈ Keselamatan

Oleh sebab dompet sejuk tidak dapat diakses oleh rangkaian, risiko penggodam mencuri kunci peribadi dielakkan. Faktor ini menyebabkan dompet sejuk lebih selamat daripada dompet panas.

❈ Kemudahan

Bitcoin wallet simpanan panas dapat digunakan untuk transaksi pada bila-bila masa kerana sering disambungkan pada Internet. Dompet panas ini akan lebih mudah dan cepat bagi pelabur yang sering berniaga.

Bagi pelabur individu, jika asetnya agak besar, lebih baik menggunakan dompet panas dan sejuk bersama-sama. Juga dicadangkan anda pisahkan dompet panas dan sejuk untuk mengurangkan risikonya diancam. Gunakan dompet panas untuk transaksi yang kerap dan dompet sejuk untuk bahagian lain.

Bagaimanakah harus anda pilih Bitcoin wallet?

Jenis dompet yang anda mahukan bergantung pada pilihan peribadi. Sebagai contoh, jika keselamatan adalah keutamaan nombor satu anda, anda mungkin ingin membandingkan dompet perkakasan. Tetapi jika tujuan utama anda dapat mengakses Bitcoin anda dengan cepat dan mudah, dompet mudah alih atau web mungkin dijadikan pilihan anda.

Kemudahan penggunaan

Menghantar, menerima dan menyimpan cryptocurrency boleh jadi rumit dan membingungkan untuk pemula yang melaburkan Bitcoin. Mana-mana dompet yang anda pilih sesuai amat penting dengan pengetahuan teknologi dan tahap pengalaman crypto anda.

Oleh itu, sementara pemula crypto mungkin fokus mencari dompet yang mudah disusun dan digunakan, pemegang berpengalaman mungkin mencari ciri yang lebih maju. Misalnya pertukaran dalam dompet dan transaksi multisignature.

Ciri-ciri keselamatan

Anda haruslah mengetahui ciri keselamatan yang termasuk dalam dompet, seperti pengesahan 2 faktor dan fungsi multisig. Adakah kunci peribadi anda akan disimpan dalam talian atau luar talian? Adakah dompet pernah mengalami pelanggaran keselamatan?

Cryptocurrency yang disokong

Adakah anda mencari dompet yang menyimpan hanya satu cryptocurrency, seperti bitcoin, atau anda berada di pasaran untuk dompet pelbagai jenis cryptocurrency? Pastikan dompet yang anda pilih benar-benar sesuai dengan cryptocurrency yang perlu anda simpan. Seterusnya, ingatkan bahawa jumlah cryptocurrency hanya boleh disimpan di dompet rasmi.

Pasukan di belakang dompet

Seterusnya, lihat jenis maklumat yang dapat anda ketahui mengenai orang di belakang dompet. Sudah berapa lama mereka berniaga? Apa kelayakan yang mereka ada? Adakah mereka terus berusaha untuk menaik taraf dan memperbaiki dompet?

Kos dan pembiayaan

Walaupun kebanyakan dompet crypto boleh digunakan secara percuma, memilih dompet perkakasan bermaksud anda harus bersedia membayarkan sejumlah wang. Pertimbangkan harga awal dan kos penghantaran semasa membuat keputusan anda.

Beberapa dompet juga akan mengenakan pembiayaan untuk setiap transaksi yang anda lakukan, jadi periksakan cetakan dengan baik untuk mengetahui apakah yang akan terjadi.

Reputasi

Apakah tahap kepercayaan syarikat yang dimiliki oleh dompet itu? Lihat pelbagai ulasan dalam talian bebas untuk mengukur bagaimana pengguna lain menilai dompet dan sama ada mereka akan mengesyorkannya.

Cara berdagang bitcoin tanpa perlu bitcoin wallet

Kami faham bahawa amat sukar untuk memilih dompet Bitcoin yang sesuai untuk anda kerana ada banyak pilihan dalam pasaran. Itulah sebabnya kami memberitahu anda bahawa ada cara yang lebih mudah untuk berdagang Bitcoin.

Pelbagai platform perdagangan CFD menyediakan perkhidmatan perdagangan Bitcoin. Dengan menggunakan platform perdagangan CFD, anda memperoleh keuntungan berdasarkan perbezaan antara harga jual dan harga beli Bitcoin. Salah satu platform perdagangan yang menyediakan perkhidmatan tersebut ialah Mitrade.

Mitrade adalah broker pemenang anugerah yang memberi fokus dalam memberi perkhidmatan perdagangan forex dan instrumen kewangan yang beroperasi berasaskan perbezaan nilai (CFD) dalam talian. Ia dikawal selia oleh Suruhanjaya Sekuriti dan Pelaburan Australia (ASIC) .

Tidak perlu lagi anda pergi ke bursa untuk menyimpan atau membuat dompet Bitcoin. Anda boleh membeli dan menjual bitcoin dengan hanya memuat turun aplikasi dan membuka akaun. Anda juga tidak memiliki bitcoin sebena.

Anda hanya perlu menilai arah kenaikan dan kejatuhan Bitcoin. Ini boleh dilakukan dengan memilih sama ada Bitcoin naik atau turun, dan menjana keuntungan melalui perbezaan antara harga pembukaan dan harga jual.

Sekiranya anda tidak berpengalaman, anda boleh memulakan dengan akaun demo. Anda tidak perlu membuka akaun sebenar dengan segera. Sekarang Mitrade masih ada $ 50 bonus ahli baru, cepatlah mendaftar sebelum promosi ini habis!

Anda boleh mulakan perdagangan Bitcoin dengan 4 langkah yang mudah. Tanpa syarat deposit minimum, mulakan perdagangan dalam beberapa minit!

Step 1# Pendaftaran Dalam Talian yang Pantas

Gunakan e-mel untuk mendaftar dan menyelesaikan penilaian risiko. Anda juga boleh menggunakan akaun Google dan Facebook untuk log masuk dengan satu.

16074117399905

Step 2# Lengkapkan Pengesahan Identiti

Kirim maklumat yang diperlukan untuk pengesahan identiti dan tunggu semakan pembukaan akaun, kira-kira 1-2 jam(Maklumat anda dilindungi oleh klausa kerahsiaan)

16074117515335

Step 3# Deposit Akaun Untuk Berdagang

Pelbagai kaedah deposit termasuk kad kredit, transfer bank, dll. Mitrade tidak mengenakan bayaran pengendalian.

16074117611674

Step 4# Mulakan Perdagangan Dengan Mudah

Cari produk luar pasaran kegemaran anda seperti emas, pertukaran wang asing, indeks saham, minyak mentah, komoditi, saham AS, dan lain-lain dalam senarai produk.

16074117975385

Cara memastikan keselamatan Bitcoin wallet

Sangat pentingnya anda tetapkan kata laluan yang kuat untuk dompet anda. Hal ini adalah kerana Bitcoin hanya mengenali kunci peribadi tidak kira sesiapa yang ada akses.

Sekiranya anda terlupa kata laluan kad bank anda, anda boleh pergi ke bank untuk menukarnya. Namun, sekiranya anda terlupa kata laluan Bitcoin anda, tidak ada sebarang penyelesaian yang dapat menolong anda mendapatkannya semula.

Semua transaksi Bitcoin tidak dapat dipulihkan

Sekiranya anda membeli item yang salah dengan kad kredit anda masih boleh mengembalikannya. Setelah Bitcoin dipindahkan, ia tidak dapat dikembalikan.

Konsep tiada siapa dalam Bitcoin harus diingatkan

Bitcoin hanya mempunyai konsep alamat, bukan konsep manusia. Setelah Bitcoin dipindahkan, anda tidak akan tahu siapa yang melakukannya. Polis juga tidak boleh menolong anda.

Sandarkan dompet secara berkala

Sekiranya komputer gagal, catatan sejarah yang disandarkan secara berkala mungkin merupakan satu-satunya cara untuk mengembalikan Bitcoin dalam dompet digital.

Kemaskinikan perisian dompet digital anda

Dompet yang berjalan pada perisian Bitcoin yang tidak dikemas kini boleh menjadi sasaran t bagi penggodam. Oleh sebab itu, versi baru yang lebih selamat akan mempunyai perlindungan yang lebih baik.

Kesimpulan

Selepas membaca artikel ini, anda telah mengetahui apa itu Bitcoin wallet sebelum melabur dalam bitcoin. Semua topik yang dibincangkan di sini hanya teori sahaja kalau anda tidak melaksanakannya.

Simpanan Bitcoin boleh dijalankan dengan Bitcoin wallet panas dan sejuk. Perbezaan utamanya adalah kemampuannya untuk menyambung pada Internet.

Juga diingatkan untuk menyimpan kunci peribadi untuk Bitcoin Wallet anda. Anda dicadangkan untuk menyimpan sebahagian Bitcoin di Bitcoin Wallet yang panas untuk kesenangan anda. Kebanyakan Bitcoin anda dicadangkan untuk simpan di Bitcoin Wallet yang sejuk supaya mengurangkan risiko digodam.

Kalau anda hendak mendapatkan keuntungan, mulakanlah perdagangan Bitcoin sekarang! Bukalah akaun di Mitrade untuk mendapatkan pengalaman berdagang Bitcoin yang senang untuk anda.


Bagikan Artikel