Cara Beli Bitcoin Di Malaysia Dengan Mudah

Adakah anda mencari cara beli Bitcoin di Malaysia ? Artikel ini akan membantu anda mengetahui di mana dan kaedah yang cepat, murah dan selamat untuk membeli Bitcoin, potensi risiko transaksi Bitcoin dan lain lain.

Harga Bitcoin Hari Ini

Dimana dan Bagaimana Cara Beli Bitcoin di Malaysia

1) Beli Bitcoin CFD (Modal kecil berpeluang menjana keuntungan besar)

Cara Beli Bitcoin di Malaysia: Trading Bitcoin CFD

Oleh kerana harga Bitcoin melebihi harga emas, semakin banyak pelabur tertarik dengan mata wang maya ini. Malangnya, kerana harga Bitcoin yang amat tinggi, hanya pelabur kaya yang mampu melabur dalam jenis kripto ini. Apalagi, harga pembelian Bitcoin sudah cukup mahal, jika pilih untuk membeli Bitcoin, setelah harga jatuh, dan anda akan kehilangan besar.

Kaedah lain untuk mengambil bahagian dalam pelaburan Bitcoin adalah membeli dan menjual CFD Bitcoin, yang pasti bahawa anda boleh mendapat keuntungan dari perubahan harga tanpa perlu membeli aset secara langsung, tidak usah bitcoin wallet juga.

Baca juga: Apa itu bicoin? Soalan Lazim Yang Anda Perlu Ketahui Sebelum Melabur Dengan Bitcoin.

Apa itu CFD Trading?

Contoh berikut akan membantu anda untuk lebih memahami perbezaan CFD Bitcoin dan transaksi Bitcoin tradisional.

Pembelian BitcoinTrading dengan leverajeTrading tanpa leveraje
Harga Beli3900039000
Lot ukuran0.1 lot0.1 lot
Ratio Leverage01:200
Modal yang diperlukan189.1913900
Harga Jual3920039200
Keuntungan200200
Pulangan pelaburan 105.71%5.13%

Seperti yang anda melihat, dengan kontrak CFD, anda hanya diperdagangkan berdasarkan margin. Ini bermakna anda boleh menggunakan leverage untuk mengurangkan kos transaksi dan meningkatkan pulangan pelaburan anda.

Anda tidak perlu membeli bitcoin sebenar atau membuat dompet bitcoin. Tidak perlu membeli mesin perlombongan Bitcoin, dan anda juga tidak perlu risau tentang keselamatan Bitcoin yang anda simpan.

Risiko leverage: Perlu diketahui bahawa walaupun leverage dapat meningkatkan keuntungan, ia juga akan meningkatkan risiko kerugian. Anda dapat menggunakan alat pengurusan risiko yang disediakan oleh platform untuk menghentikan keuntungan dan menghentikan kerugian dan mengurangkan risiko kerugian anda.

Sekiranya anda ingin mencuba CFD, Mitrade adalah pilihan yang baik, diawasi selia oleh pihak berkuasa, mempunyai reputasi yang baik untuk keselamatan, dan sangat dipercayai.

Seperti yang anda melihat, dengan kontrak CFD, anda hanya diperdagangkan berdasarkan margin. Ini bermakna anda boleh menggunakan leverage untuk mengurangkan kos transaksi dan meningkatkan pulangan pelaburan anda.

Anda tidak perlu membeli bitcoin sebenar atau membuat dompet bitcoin. Tidak perlu membeli mesin perlombongan Bitcoin, dan anda juga tidak perlu risau tentang keselamatan Bitcoin yang anda simpan.

Risiko leverage: Perlu diketahui bahawa walaupun leverage dapat meningkatkan keuntungan, ia juga akan meningkatkan risiko kerugian. Anda dapat menggunakan alat pengurusan risiko yang disediakan oleh platform untuk menghentikan keuntungan dan menghentikan kerugian dan mengurangkan risiko kerugian anda.

Sekiranya anda ingin mencuba CFD, Mitrade adalah pilihan yang baik, diawasi selia oleh pihak berkuasa, mempunyai reputasi yang baik untuk keselamatan, dan sangat dipercayai.

Bagaimana untuk trading bitcoin di Mitrade?

1) Pembukaan akaun pantas

Pembukaan akaun Mitrade sangat mudah, biasanya hanya beberapa minit untuk menyelesaikan penggunaan pendaftaran e-mel atau log masuk satu kali dengan akaun Google, Facebook, kemudian lengkapkan maklumat peribadi, serahkan pengesahan identiti)

Sekiranya anda ingin membina keyakinan untuk berdagang dalam persekitaran bebas risiko sepenuhnya, anda boleh membuka akaun demo dan berlatih dengan dana maya $ 50,000.

2) Deposit Pertama

Untuk memulakan perdagangan, anda perlu mengisi semula akaun anda. Jumlah deposit minimum adalah $ 50. Tidak ada bayaran pengendalian deposit. Pelbagai kaedah deposit disediakan, termasuk kad kredit, pemindahan kad bank, dll

3) Membuka perdagangan

Buka kedudukan berdasarkan ramalan harga Bitcoin anda. Sekiranya anda fikir harga Bitcoin akan naik, maka beli. Sekiranya anda fikir harga akan jatuh, maka juallah. Akhirnya, jangan lupa untuk menetapkan untung berhenti dan henti rugi Strategi menetapkan ruang berhenti rugi yang munasabah.

16126872986651
4) Memantau kedudukan

Setelah anda memegang jawatan, keuntungan atau kerugian anda akan selaras dengan trend harga pasaran yang mendasari. Anda bertanggungjawab untuk memantau kedudukan anda dari semasa ke semasa dan memastikan bahawa akaun anda mempunyai margin yang mencukupi.

1614233322876
5) Menutup kedudukan

Perhatikan harga bitcoin, apabila harga mencapai sasaran yang diharapkan, tutup kedudukan dan tarik keuntungan.

Beli Bitcoin di Pertukaran Crypto

Sekiranya anda ingin membeli dan memiliki Bitcoin yang sebenar untuk jangka masa panjang, anda perlu membuka akaun di pertukaran cryptocurrency. Pertukaran crypto adalah tempat untuk perdagangan aset kewangan cryptocurrency, anda boleh membayar secara dalam talian atau melalui cara pembayaran tradisional untuk jual beli Bitcoin.

Pertukaran crypto akan memindahkan cryptocurrency ke dompet cryptocurrency peribadi pengguna, juga beberapa pertukaran akan menukar baki cryptocurrency menjadi kad prabayar tanpa nama, pengguna boleh mengeluarkan wang di ATM global.

Pertukaran cryptocurrency Malaysia

Setakat ini, hanya 3 pertukaran cryptocurrency yang telah diluluskan oleh Suruhanjaya Sekuriti Malaysia, iaitu Malaysia Luno, Sinegy Technologies dan Tokenzie Technologies. 

Baca Juga: 5 Platform Dagangan Bitcoin Terkenal Di Malaysia

Cara pembelian seperti berikut:

Pertama sekali, anda harus mempunyai sebuah dompet digital untuk menyimpan Bitcoin, yang setara dengan akaun bank pegangan atau mata wang perdagangan, dan kemudian anda membuat akses akaun ke pertukaran cryptocurrency, kemudian anda perlu mengikut panduan perdagangan platform untuk pembelian, kemudian Bitcoin anda akan terlihat di dompet pertukaran yang terhubung dengan akaun dagangan anda, akhirnya memindahkan Bitcoin anda ke dompet peribadi anda.

※ Nota

Anda perlu memastikan bahawa alamat dompet yang dimasukkan tepat dan betul pada waktu transaksi. Kerana transaksi Bitcoin yang dihantar ke akaun yang salah tidak boleh dibatalkan.

Pembelian Melalui Platform P2P Bitcoin

Sekiranya anda tidak mahu membeli di pertukaran crypto dan ingin membeli secara langsung dari seseorang yang memiliki Bitcoin, anda boleh melakukannya di platform Peer-To-Peer. Platform perdagangan mata wang digital Peer-To-Peer adalah kaedah transaksi baru, rangkaian sosial tradisional bergantung pada orang tengah.

Peer-to-peer (P2P) menyediakan sebuah platform di mana pelabur boleh menjual dan membeli Bitcoin dengan adil dan selamat, si penjual dan pembeli masing-masing membuat iklan di platform untuk menjual dan membeli Bitcoin berdasarkan keperluan mereka, platform ini berfungsi sebagai jaminan untuk perantara maklumat kedua-dua pihak dan mengenakan komisen tertentu.

Platform P2P pertukaran Bitcoin 

Seperti LocalBitcoins.com, Remitano, Huobi OTC adalah platform yang agak besar, dsb., Platform seperti ini akan mengenakan peratusan caj transaksi tertentu, dan kaedah pembayaran yang disediakan oleh setiap platform berbeza. Anda boleh memilih platform yang sesuai berdasarkan cita rasa anda sendiri untuk berdagang. Harus di ingat bahawa pelancaran pertukaran aset digital di Malaysia sangat ketat, jadi kaedah ini mungkin tidak digalakkan. Secara teknikal, ini bukanlah kaedah sah untuk membeli Bitcoin di Malaysia.

Cara pembelian seperti berikut:

Pilih salah satu platform untuk mendaftarkan akaun, dan cari maklumat penjual di saluran iklan pembeli, carilah harga tawaran yang berpatutan, tentukan kuantiti yang ingin anda beli atau jual dan tetapkan harganya, dan kemudian membuat pesanan untuk membeli Bitcoin di tangan pengguna lain, kemudian anda boleh memilih kaedah transaksi, kaedah pembayaran, dll.

Beli Bitcoin di Bitcoin ATM

Bitcoin ATM adalah mesin automatik yang menyediakan pertukaran Bitcoin dan wang tunai. Bitcoin ATM sama seperti ATM tradisional, tetapi tidak disambungkan ke akaun bank, tetapi secara langsung menghubungkan pengguna ke dompet Bitcoin atau pertukaran crypto.

Bitcoin ATM boleh dibahagikan kepada dua jenis: Pertama, hanya boleh membeli Bitcoin (transaksi sehala), dan yang kedua, membeli dan juga menjual Bitcoin (transaksi dua hala). 

Bitcoin ATM  boleh ditemui di kedai kopi, pusat membeli-belah, pasar raya dan tempat-tempat lain. Bagi pemula yang ingin mencuba transaksi Bitcoin, tidak perlu mendaftar dan memberi pelbagai maklumat ke bursa. Proses pembelian sangat mudah dan mesra, tetapi caj transaksi ATM Bitcoin juga sangat tinggi, kos purata membeli Bitcoin adalah sekitar 8.93%.

Bitcoin ATM di Malaysia

Nama bankWaktu perniagaan
Bitcoin ATM Malaysia @ Klan10.00 am-7.00 pm daily
Petaling Jaya @ MiningpuppetsMonday-Saturday (10.30 am-7.30 pm)
Training Centre Million Crypto Group in Nilai24 jam sehari, 7 hari seminggu
Montel Cafe, LangkawiMonday-Saturday ( 11.00 am-10.00 pm)
PinkExc @ Ipoh, Perak9.00 am- 9.00 pm daily

※ Amaran risiko

Suruhanjaya Sekuriti Malaysia menyatakan bahawa ia tidak membenarkan mana-mana entiti untuk mengendalikan ATM sedemikian di Malaysia. Bitcoin ATM mungkin tidak dilindungi oleh undang-undang sekuriti Malaysia. Anda perlu berwaspada kerana anda mungkin menghadapi pelbagai risiko, termasuk penipuan dan pengubahan wang haram.

Cara pembelian seperti berikut:

Step 1: Cari mesin yang paling dekat dengan lokasi anda melalui peta ATM Bitcoin.

Step 2: Konfirmasi akaun dan transaksi, sahkan kuantiti dan mata wang yang ingin anda beli.

Step 3: Masukkan alamat Bitcoin anda dan imbas kod QR, buka telefon bimbit anda, log masuk ke akaun, dan imbas semula kod QR.

Step 4: Masukkan wang ke ATM atau masukkan kad tunai/debit, dan ATM akan memasukkan jumlah Bitcoin yang sama dengan amaun pembelian anda ke dalam akaun anda dengan harga semasa.

※ Catatan: Oleh kerana keterbatasan teknikal pengeluar ATM Bitcoin yang berbeza, mungkin terdapat beberapa perbezaan dalam proses pembelian, tetapi semuanya hampir sama. Semasa membeli, ikuti sahaja proses pembelian di Bitcoin ATM.

Perbandingan Kaedah Pembelian Bitcoin

Setelah anda mengetahui beberapa kaedah di atas untuk membeli Bitcoin, mana yang sesuai untuk cara perdagangan anda? Kami telah melakukan analisis mendalam untuk anda supaya anda dapat membuat pilihan yang terbaik.

Kaedah PembelianKelebihanKekurangan
Platform CFD1. Tidak perlu mempunyai akaun perdagangan atau menggunakan dompet khusus
2. Berdagang 24 jam sehari, 7 hari seminggu
3. Menjual semudah membeli
4. Penyediaan akaun mudah dan senang, dan proses pengesahannya cepat
5. Hanya perlu membayar margin yang jauh lebih rendah daripada prinsipal
1. Perdagangan leverej, berisiko tinggi
2. Anda tidak memiliki Bitcoin sebenar
Pertukaran crypto1. Harganya setara dengan harga pasaran dan transaksi cepat
2. Jumlah transaksi yang besar
3. Anda akan memiliki Bitcoin yang sebenar
1. Proses pengesahan identiti memerlukan masa yang lama
2. Perlu membayar caj transksi tambahan
3. Mudah digodam oleh penggodam
4. Transaksi tidak dapat dijejaki
Platform P2P Bitcoin1. Harganya setara dengan harga pasaran dan transaksi cepat
2. Tidak ada perantara
1. Jumlah dagangan peribadi terhad
2. Anda perlu membeli sepenuhnya dengan nilai sebenar
Bitcoin ATM1. Mudah digunakan, transaksi cepat
2. Urus niaga tanpa nama
1. Hanya terima urus niaga tunai, turun naik kadar pertukarannya agak besar
2. Harganya tidak tepat dengan pasaran
3. Terdapat had deposit, yang tidak sesuai untuk transaksi besar
4. Bayaran pengendaliannya agak tinggi

Berdasarkan jadual di atas, kita boleh melihat perbezaan pertukaran tradisional, dan perdagangan CFD di mana ia mempunyai banyak kelebihan, dan ini adalah kaedah perdagangan yang relatif cepat, selamat dan murah untuk pemula. Sekiranya anda  adalah pelabur jangka panjang, mungkin lebih sesuai untuk membeli aset cryptocurrency secara langsung, kerana boleh tahan lama sehingga harga Bitcoin naik. 

Sekiranya anda sangat sensitif terhadap turun naik harga dan hanya ingin memperoleh spread yang berubah-ubah melalui perdagangan yang cepat, tetapi tidak mahu memegang aset yang mendasari secara langsung, maka disarankan agar anda memulakan dari perdagangan CFD.

Setiap kaedah mempunyai kelebihan dan kekurangannya. Anda boleh memilih cara yang paling sesuai untuk menyertai gelombang Bitcoin mengikut pilihan risiko dan matlamat pelaburan anda.

Berapa Yang Anda Perlukan Untuk Membeli Bitcoin?

Bagi pemula yang baru mengenali Bitcoin, mereka sering mempunyai fahaman yang salah. Pembelian Bitcoin mestilah membeli satu Bitcoin yang lengkap, dan harga ini pada umumnya sangat mahal sehingga banyak orang kehilangan minat untuk membelinya. Sebenarnya, harga unit Bitcoin memang mahal, satu Bitcoin boleh dibahagikan kepada sehingga 100 juta saham, anda juga boleh membeli serendah 0.01 Bitcoin (unit Bitcoin terkecil adalah Satoshi, 1 Satoshi = 0.00000001 BTC).

Sebagai contoh:

Harga Bitcoin adalah $ 11,591 (pada masa penulisan), yang bersamaan dengan RM48,350. Sekiranya anda ingin membeli 0.01 Bitcoin, anda perlu membayar RM483.5 ( Digalakkan untuk melabur amaun yang kecil untuk pembelian pertama, dan kemudian melabur amaun yang lebih besar setelah mengetahui keseluruhan prosesnya).

Sudah tentu anda juga boleh membeli Bitcoin CFD di Mitrade, dana lebih fleksibel dan anda boleh membuat keputusan mengikut kesesuaian anda sendiri. Sekiranya anda kurang yakin, anda juga boleh membuka akaun demo untuk mengetahui sama ada platform itu boleh dipercayai. Akaun demo ada juga $50,000 matawang virtual untuk melatih. Anda tidak perlu deposit sejumlah besar wang di peringkat pembelajaran. Cukup daftar untuk akaun demo, manfaatkan alat pembelajaran, kemudian naik taraf ke akaun sebenar jika anda merasa serasi dengan perkhidmatan tersebut.

Mengapa menggunakan Mitrade untuk memperdagangkan Bitcoin?

  • Keselamatan — diawasi oleh AISC, dana anda sentiasa dilindungi
  • Pelbagai cryptocurrency boleh dipilih — Bitcoin, Litecoin, Ripple, Ethereum, dll.
  • Tiada yuran dan komisen tersembunyi – yuran transaksi berasal dari spread yang sangat rendah.
  • Perdagangan leveraged — dana kecil juga boleh menguntungkan besar.
  • Pengurusan risiko — menghentikan kerugian(stop loss) atau mengambil untung(take profit) dapat ditentukan.

Risiko Dalam Perdagangan Bitcoin


Akhirnya, tidak kira apa kaedah perdagangan yang anda pilih, anda perlu mengetahui risiko perdagangan anda:

Risiko membeli Bitcoin secara langsung

Transaksi tidak boleh dibatalkan: Sekiranya alamat dompet dimasukkan salah, Bitcoin tidak dapat di kembalikan setelah dipindahkan.

Keselamatan dompet: Sekiranya kata laluan bocor, kemungkinan besar anda akan kehilangan kesemua Bitcoin tersebut. Jadi perkara yang paling penting mengenai pelaburan dalam Bitcoin bukanlah harga, tetapi keselamatan!

Sistem pertukaran dengan nama sebenar: Kesemua transaksi Bitcoin adalah transparan dan boleh dilihat dan akan direkodkan di rangkaian Bitcoin, dalam beberapa kes maklumat peribadi anda mungkin akan dicerobohi.

Mudah dicerobohi oleh penggodam: Sebelum ini transaksi pertukaran Bitcoin sering diserang oleh penggodam, dan sehingga sekarang belum mempunyai cara untuk mencegah kegagalan teknikal, kesilapan manusia mahupun penggodam.

Risiko penipuan: Beberapa platform palsu dan laman web yang meminta maklumat peribadi anda. Laman web ini hampir sama dengan laman web yang sebenar. Dengan menggalakan pengguna untuk memasukkan maklumat peribadi dan mendorong untuk memindahkan wang, mereka juga boleh mencuri aset pengguna.

Risiko Trading Bitcoin CFD

Risiko Leverej: Leverej adalah adalah pedang dua sisi. Ia boleh membantu pedagang mengaut keuntungan yang besar dalam jangka masa yang singkat tetapi ia juga boleh mengakibatkan kerugian yang besar kepada pedagang. (umumnya platform menyediakan sistem henti rugi “Stop Loss” untuk menyelesaikan masalah ini dengan sempurna), anda perlu memilih nisbah leverej yang sesuai dengan anda mengikut toleransi risiko anda, dan melakukan pengurusan dana dengan baik.

Risiko yang disebabkan oleh turun naik harga di pasaran: Apabila pasaran mengalami turun naik harga yang besar, terutama bila munculnya jurang di pasaran. Jika anda menggunakan leverej, kerugian tersebut mungkin akan melebihi margin asal dengan serta-merta, dan bank/broker akan meminta anda membayar margin tersebut sekali lagi.

Walaupun trading CFD mempunyai risiko tertentu, kami dapat menguruskan risiko dengan berbagai cara, termasuk menghadkan dana pelaburan untuk setiap transaksi. Bergantung pada strategi perdagangan anda, atau menggunakan alat pengurusan risiko, seperti sistem henti rugi atau “ Stop Loss” yang disediakan oleh Mitrade, atau menggunakan carta analisis yang disediakan.

Jika anda ingin menikmati faedah turun naik harga Bitcoin, anda perlu membuat pesanan pasaran, atau jika anda mahu melaksanakan transaksi tertentu melalui Limited Order atau pesanan terhad, Mitrade akan memberikan anda penyelesaian yang unik dan mudah.

Mitrade adalah bursa yang beribu pejabat di Australia. Mitrade dibenarkan dan dikawal selia oleh ASIC * (Suruhanjaya Sekuriti dan Pelaburan Australia). Ia adalah salah satu organisasi pengawalseliaan terkemuka di dunia. Walaupun ini pertukaran baru, Mitrade telah mencapai banyak kejayaan.

Antara pencapaiannya merupakan Broker Paling Inovatif, Broker Berkembang Paling Cepat Australia dan Platform Dagangan Mudah Alih Terbaik. Pangkalan pelanggan Mitrade telah mencapai 100,000 pengguna baru dari seluruh dunia.

Kesimpulan

Perubahan pasaran mata wang crypto sangat besar dan jelas, ia memperlihatkan potensi keuntungan yang besar, tetapi jika salah membuka dagangan, ia juga akan mengakibatkan kerugian yang besar, tidak semua pelabur selalu dapat keuntungan yang besar di pasaran kewangan, sebahagian besar pedagang harus membayar tuisyen, mereka terus belajar dan memperoleh ilmu melalui percubaan dan kesilapan, menggunakan CFD untuk berdagang Bitcoin bagi pemula adalah salah satu cara terbaik untuk berkembang dan memperoleh keuntungan dengan kos permulaan dan kesilapan yang rendah.

Sekarang anda telah mengetahui dimana dan cara beli Bitcoin di Malaysia, mengenali cara perdagangan anda, mempelajari teorinya, bermaksud anda sudah bersedia untuk memulakan perdagangan Bitcoin anda. Daftar Demo Mitrade dan Nikmati faedah perdagangan Bitcoin sekarang!


AYU IDRIS

Pengarang

Ayu Idris bekerja untuk syarikat sekuriti Australia pada masa ini, pemasar yang bercita-cita tinggi dan penulis yang giat dalam bidang perniagaan dan kewangan. Penyelam neutral dalam industri cryptocurrency.

Bagikan Artikel