Panduan Lengkap Bitcoin Mining Malaysia 2022

Bitcoin Mining merupakan cara yang digunakan oleh pelabur untuk mendapatkan Bitcoin gratis. Bitcoin walaupun ia bernilai sangat tinggi, tetapi cara untuk beli bitcon di Malaysia juga diperlukan banyak wang, oleh itu semakin banyak orang menyertai perlombongan Bitcoin untuk menjana wang. Jadi apa itu mining Bitcoin? Apakah prinsip perlombongan? Peralatan apa yang diperlukan untuk mining Bitcoin? Panduan ini akan memberi anda semua yang perlu anda ketahui mengenai perlombongan Bitcoin, mari kita lihat!

Pengetahuan asas: Apakah itu Bitcoin Mining?

Apakah itu Bitcoin Mining?

Bitcoin adalah mata wang digital berdasarkan teknologi blockchain. Blockchain adalah teknologi terdesentralisasi yang bergantung pada penyimpanan diedarkan, pengesahan, penghantaran, dan komunikasi untuk nod yang tidak terkira banyaknya di Internet.

Di rangkaian, blok data direkodkan setiap 10 minit. Blok data ini berisi semua data transaksi dalam 10 menit terakhir. Namun, hanya satu node yang digunakan untuk merekod transaksi secara aktif, dan baki node disinkronkan secara pasif.

Kemudian semua nod akan bersaing untuk mendapatkan rekod ini. Oleh itu, nod yang akhirnya mengesahkan blok data yang dibungkus akan menerima ganjaran mata wang maya tambahan. Ganjaran ini adalah bitcoin yang baru dihasilkan. Ini adalah proses penerbitan bitcoin.

Oleh itu, banyak orang akan membeli banyak node, yang dapat difahami sebagai banyak komputer, disambungkan ke Internet, memasang perisian khusus, dan mengumpulkan dan mengesahkan data transaksi yang belum disahkan oleh rangkaian dalam jangka masa yang lalu, dan kemudian dikemas ke dalam blok maklumat rekod transaksi yang tidak dapat diubah untuk melengkapkan rekod transaksi yang diiktiraf rangkaian, dan simpan rekod secara kekal. Proses bersaing ini untuk hak rekod untuk mendapatkan Bitcoin disebut perlombongan.

Baca Juga: Apa Itu Bitcoin? Soalan Lazim Yang Anda Perlu Ketahui Sebelum Melabur Dengan Bitcoin

Apakah itu Blockchain?

Cryptocurrency dicipta hampir sedekad yang lalu. Apa yang menjadikan Bitcoin begitu popular adalah teknologi blockchain yang digunakannya. Pada dasarnya, blok adalah data transaksi dan rantaiannya adalah pangkalan data awam.

Teknologi blockchain dalam cryptocurrency sangat terjamin dan hampir mustahil untuk dimanipulasi. Sekiranya penggodam cuba mengubah maklumat mengenai blockchain, heksadesimal yang dihasilkan oleh blockchain akan diubah, yang membuatnya dapat ditemui dan kemudian dihentikan.

Walaupun penggodam berjaya mengubah salah satu blok, pangkalan data lain masih ada dan lejar yang diubah akan dihapuskan. Blokyang diubah akan dikesan oleh superkomputer dan seterusnya dihalangkan untuk dimasuk ke lejar.

Apakah hubungan Bitcoin mining dan Blockchain?

Disebabkan faktor keselamatan yang tinggi, transaksi Bitcoin mesti diauditkan oleh superkomputer. Proses ini dipanggil “mining”. Pada dasarnya ini adalah tekaan untuk mendapatkan heksadesimal sama atau lebih rendah daripada kod transaksi. Hanya nombor yang diperoleh paling cepat dapat diberikan Bitcoin gratis.

Apabila seseorang menghantar Bitcoin ke mana-mana sahaja, kami menyebutnya sebagai “transaksi”. Urus niaga yang dibuat di kedai atau dalam talian didokumentasikan oleh bank, sistem tempat penjualan, dan penerimaan fizikal.

Pelombong Bitcoin mencapai kesan yang sama tanpa institusi ini dengan mengumpulkan transaksi bersama dalam “blok” dan menambahkannya ke rekod umum yang disebut “chain.” Node kemudian menyimpan rekod blok tersebut sehingga dapat disahkan ke masa depan.

Ganjaran Pelombong

Bitcoin_mining_halving_2020

Sebanyak 300,000 pembelian dan penjualan berlaku dalam satu hari pada bulan Ogos 2020, Bagaimanapun, bagi pelombong, mengesahkan setiap transaksi tersebut akan menjadi pekerjaan yang banyak.

Terdapatnya perbezaan utama antara pelombong Bitcoin dan simpanan persekutuan, Mastercard atau Visa. Sebagai pampasan atas usaha pelombong Bitcoin, pelombong diberikan Bitcoin setiap kali mereka menambahkan blok transaksi baru ke blockchain.

Jumlah bitcoin baru yang dikeluarkan dengan setiap blok yang ditambang disebut “block reward” (ganjaran blok). Ganjaran blok dibahagi dua setiap 210,000 blok atau kira-kira setiap 4 tahun. Pada tahun 2009, ia adalah 50. Pada tahun 2013, ia adalah 25, pada tahun 2018 adalah 12.5, dan pada bulan Mei 2020, bliangannya turun menjadi 6.25.

Kumpulan perlombongan

Kumpulan perlombongan adalah kumpulan gabungan pelombong cryptocurrency yang menggabungkan sumber pengiraan mereka melalui rangkaian. Secara individu, peserta di kolam perlombongan menyumbang kekuatan pemprosesan mereka ke arah usaha mencari blok.

kumpulan_perlombongan_Bitcoin_mining_pool

Sekiranya kumpulan itu berjaya dalam usaha ini dan mendapat ganjaran dengan token cryptocurrency, kumpulan perlombongan akan membahagikan ganjaran ini kepada individu yang menyumbang mengikut bahagian kuasa pemprosesan atau kerja setiap individu berbanding keseluruhan kumpulan.

Dalam beberapa kes, pelombong individu mesti menunjukkan bukti kerja untuk mendapat ganjaran mereka.

Kelebihan dan kekurangan

Semasa memutuskan sama ada mahu bergabung atau tidak dengan kumpulan perlombongan, anggaplah ia sebagai “perkongsian pertaruhan loteri” – masing-masing mempunyai kelebihan dan kekurangan yang jelas.

Perlombongan bebas bermaksud bahawa anda tidak perlu berkongsi pembayaran untuk menggali, tetapi peluang anda untuk mendapatkan ganjaran juga akan dikurangkan dengan ketara. Walaupun model kumpulan mungkin mempunyai peluang yang lebih besar untuk mendapatkan ganjaran blok, ganjaran tersebut akan diperuntukkan oleh semua ahli kumpulan.

Oleh itu, bergabung dengan model kumpulan menyediakan aliran pendapatan yang relatif stabil, yang ada yang berpendapat adalah model perlombongan yang lebih sesuai daripada ganjaran blok penuh (kini 12.5 BTCS).

Bagaimana perlombongan Bitcoin berfungsi?

Apabila pelombong Bitcoin menambahkan blok transaksi baru ke blockchain, sebahagian daripada tugas mereka adalah memastikan transaksi tersebut tepat. Khususnya, pelombong Bitcoin memastikan bahawa Bitcoin tidak diduplikasi, satu keunikan mata wang digital yang disebut “perbelanjaan dua kali ganda.”

Dengan mata wang bercetak, pemalsuan selalu menjadi masalah. Namun secara amnya, setelah anda membelanjakan $ 20 di kedai, bil itu ada di tangan pegawai. Hal tersebut berbeza dengan mata wang digital. Masalah ini adalah kisah yang berbeza.

Maklumat digital dapat dihasilkan dengan mudah. Oleh itu, dengan Bitcoin dan mata wang digital yang lain, terdapat risiko bahawa pembeli dapat membuat salinan Bitcoin mereka. Pemilik Bitcoin akan mengirimkannya ke pihak lain sambil tetap memegang yang asli.

Mari kembali ke mata wang bercetak sebentar dan katakan seseorang cuba menggandakan bil $ 20 mereka untuk membelanjakan yang asli dan yang palsu di kedai runcit. Sekiranya seorang kerani mengetahui bahawa pelanggan menggandakan wang, yang harus mereka lakukan hanyalah melihat nombor siri bil.

Sekiranya nombornya sama, pegawai akan mengetahui wang tersebut telah digandakan. Analogi ini serupa dengan apa yang dilakukan oleh penambang bitcoin ketika mereka mengesahkan transaksi baru. Sekiranya seseorang berjaya menghabiskan dua kali ganda Bitcoin mereka, mereka perlu mengambil alih 51% kuasa perlombongan dalam seluruh rangkaian.

Apakah yang harus disediakan untuk Bitcoin mining?

Cloud mining (perlombongan awam)

Sekiranya anda ingin melabur dalam perlombongan Bitcoin tanpa membeli dan menguruskan perkakasan anda sendiri, perlombongan awan boleh menjadi pilihan yang sesuai untuk anda.

Contohnya, platform cloud mining yang popular ialah Bitcoin Pool, HashNest dan HashFlare.

Ini dilakukan melalui pembelian kontrak perlombongan yang membolehkan pelombong menggunakan kuasa pemprosesan bersama yang dijalankan dari pusat data jauh. Dalam banyak cara, ini menjadikan perlombongan lebih mudah. Perbezaan utamanya dengan kumpulan perlombongan ialah anda tidak harus menggunakan peralatan sendiri.

Risiko Cloud mining

Walau bagaimanapun, terdapat risiko tertentu yang berkaitan dengan penambangan awan yang perlu diberi perhatian oleh pelabur sebelum membayar kontrak. Terdapat banyak penipuan penambangan awan Bitcoin. Selain itu, anda tidak akan dapat mengawal perkakasan fizikal sebenar.

Akhirnya, anda akan mendapat untung lebih sedikit kerana pengendali akan mengenakan komisen kepada anda untuk menampung kos mereka.

Hardware mining (Bitcoin mining dengan perkakasan)

Pelombong dalam industri perlombongan bergantung pada mesin dan peralatan berskala besar, sementara pelombong di dunia Bitcoin bergantung pada peralatan komputer profesional. Dengan persaingan sengit, peralatan perlombongan Bitcoin telah berkembang dari komputer biasa pada awalnya menjadi semakin profesional. Peralatan perlombongan.

CPU (Central Processor Unit)

Kategori perkakasan perlombongan Bitcoin yang paling lemah adalah komputer anda sendiri. CPU bermaksud Central Processing Unit. CPU menyiratkan pemproses komputer anda. Itu satu-satunya cara untuk melombong Bitcoin pada hari itu. Kaedah ini sangat menjimatkan kerana yang anda perlukan hanyalah komputer dengan pemproses yang cukup kuat.

Namun, ketika pelombong berusaha untuk mengamankan rangkaian dan memperoleh lebih banyak Bitcoin, mereka berinovasi di banyak bidang. Jadi, mulai hari ini, perlombongan CPU pada dasarnya sudah usang. Anda mungkin menggunakan komputer riba selama beberapa dekad tanpa memperoleh sedikit keuntungan.

GPU (Graphical Processor Unit)

GPU bermaksud Unit Pemprosesan Grafik, yang merupakan ciri kad grafik mewah. Ini direka secara khusus supaya mereka dapat mengira semua poligon kompleks yang diperlukan dalam permainan video kelas atas, yang menjadikannya hebat dalam matematik hashing yang diperlukan untuk menyelesaikan blok transaksi.

Rig tersebut hanya boleh didedikasikan untuk perlombongan, atau berfungsi sebagai komputer yang memenuhi keperluan lain. Misalnya dilakukan sebagai sistem permainan, dan hanya digunakan untuk menambang secara sambilan.

Walau bagaimanapun, seperti perlombongan CPU, perlombongan GPU hampir mati hari ini. Dengan pengenalan perkakasan yang direka khusus untuk perlombongan, kesukaran perlombongan Bitcoin telah meningkat sehingga kad grafik tidak dapat bersaing. Hari-hari ini, walaupun anda mempunyai akses kepada elektrik percuma, pelantar GPU kemungkinan besar tidak akan membayar sendiri.

FPGA (Field Programmable Gate Array)

Tahap seterusnya pengembangan perlombongan Bitcoin adalah pengenalan perlombongan FPGA (Field Programmable Gate Array). FPGA adalah litar bersepadu yang dirancang untuk dikonfigurasi setelah dibina. Ini membolehkan pengeluar perkakasan perlombongan membeli cip dalam jumlah dan menyesuaikannya khusus untuk perlombongan Bitcoin, sebelum memasukkannya ke dalam peralatan mereka sendiri.

Pelancaran beberapa peranti FPGA pertama berjaya sepenuhnya dan ia mengubah landskap perlombongan Bitcoin. Ia adalah perkakasan pertama yang dihasilkan khusus untuk melombong cryptocurrency. Mereka memberi penambang dengan kecekapan kuasa dan kemudahan penggunaan.

Walaupun kad grafik 600 MH sesaat biasa boleh menggunakan kuasa hingga 400 watt, peranti perlombongan FPGA standard akan memberikan kadar hash 826 MH sesaat pada kuasa 80 watt. Peningkatan itu membolehkan ladang perlombongan Bitcoin besar pertama dibina.

ASIC (Application-Specific Integrated Circuit)

Litar Bersepadu Khusus Aplikasi (ASIC), adalah mikrocip yang direka dan dihasilkan untuk tujuan melombong Bitcoin secara pantas.

Ia menawarkan peningkatan daya hashing 100x, sekaligus mengurangkan penggunaan elektrik berbanding dengan semua teknologi sebelumnya. Beberapa pakar menganggap ASIC sebagai teknologi termaju, kerana tidak ada yang dapat menggantikannya dalam masa terdekat.

Oleh kerana cip tersebut dirancang dan dibuat khusus untuk satu tugas sahaja, ia boleh menjadi mahal dan memakan masa untuk dibuat. Namun kelajuannya tidak dapat ditandingi.

Cip teratas seperti AntMiner S9 mempunyai kelajuan yang diiklankan sebanyak 14,000,000 sesaat, tetapi peranti seperti itu akan dikenakan biaya $ 1265. Sudah tentu, terdapat kerepek yang lebih berpatutan dengan harga sekitar $ 50, tetapi kelajuannya jauh lebih rendah.

Bitcoin mining secara perkakasan VS Cloud mining

Cara Bitcoin MiningBitcoin mining secara perkakasanCloud mining
PlatformCGMiner, BFGMiner, EasyMiner,
BitMiner
Bitcoin Pool,
HashNest, HashFlare
Cara kerjaPendirian rig perlombongan Bitcoin sendiri dan menggunakan Bitcoin mining software untuk menjana keuntunganPembelian kontrak perlombongan Bitcoin dan berkongsi keuntungan dengan ahli lain
KosDari $4000Serendah dari $2500
Masa Diperlukan untuk perlombongan10 minit1 minggu
KelebihanAnda akan mendapatkan keuntungan sepenuhnya. Anda juga boleh mengawalkan kelajuan dan arah perlombongan anda.Anda tidak akan mempunyai masalah mendirikan rig perlombongan namun anda dapat menikmati faedahnya
KekuranganAnda harus mempunyai kemahiran atau pengalaman untuk membina rig sendiri. Banyak masalah teknikal akan muncul.Terdapat banyak penipuan di luar sana. Beberapa platform perlombongan awan mempunyai kadar komisen yang tinggi. Anda juga tidak dapat melihat kenderaan pelaburan anda secara fizikal

Cara terbaik untuk mendapatkan Bitcoin gratis

Hari ini, anda memerlukan jutaan dolar untuk memulakan operasi perlombongan yang menguntungkan. Ini adalah kerana teknologi yang diperlukan untuk mendapatkan Bitcoin secara percuma memerlukan peralatan berteknologi tinggi dan mahal.

Bagi pengguna Bitcoin baru, pelombong Bitcoin bukan lagi pelaburan yang menguntungkan. Pembelian Bitcoin juga memerlukan banyak dana, dan proses perdagangan melalui pertukaran cryptocurrency agak membebankan. Adakah cara mudah dan murah bagi pelabur biasa untuk menyertai pasaran Bitcoin?

Berikut adalah contoh mudah untuk menggambarkannya. Perbandingan jadual digunakan untuk menunjukkan bahawa CFD adalah kaedah terbaik bagi pelabur biasa untuk memperoleh keuntungan dari Bitcoin.

Cara Bitcoin miningBitcoin CFDBitcoin mining (perlombongan Bitcoin)
KosRendah ($100)Sangat Tinggi ($3,000)
PeralatanTelefon pintar atau desktopDesktop, CPU, GPU, FPGA, ASIC
KelebihanPenyediaan yang mudah.
Perdagangan cryptocurrency langsung sering dikaitkan dengan masalah teknikal.
Anda boleh mengawal langkah menjana keuntungan anda sendiri tanpa mengira arah pasaran
KekuranganPertimbangan harga.
Perdagangan kripto CFD hadir dengan harga dalam bentuk spread yang mewakili perbezaan antara harga beli dan harga jual. Anda tetap membayarkannya, tanpa mengira hasil perdagangan
Pelantar perlombongan Bitcoin mempunyai kos pemasangan yang sangat tinggi. Daya saing perlombongan Bitcoin juga memberikan ketidakpastian mengenai sama ada anda dapat menjana keuntungan walaupun mempunyai peralatan yang mahal

Melalui analisis perbandingan yang disebutkan di atas, operasi CFD adalah mudah. Anda tidak perlu mengira formula ataupun cara menukar. Pelabur hanya perlu menentukan arah kenaikan dan kejatuhan, memilih sama ada harga Bitcoin menaik atau menurun, dan membeli arah yang tepat untuk menghasilkan keuntungan.

Selain itu , perdagangan leveraged bermaksud anda hanya memerlukan margin kecil untuk membuka transaksi. Sekiranya anda tidak mahu melaburkan wang buat masa ini, anda boleh membukakan akaun demo di Mitrade.

Kelajuan pelaksanaannya sangat pantas, dan platformnya mudah difahami. Hampir tidak ada kelewatan untuk setiap klik, dan terdapat carta harga masa nyata dan tekanan maklumat pasaran, yang memudahkan pedagang untuk mencari peluang perdagangan.

Ini adalah pengalaman perdagangan yang hebat. Walaupun anda tidak mahu memulakan perdagangan, sebagai pelabur, ada baiknya anda memahami model perdagangan yang baru muncul.

Anda juga boleh menggunakan akaun demo untuk mengesahkan sama ada platform ini adalah platform perdagangan yang boleh dipercayai dan selesa.

Jangan risau tentang Mitrade. Mitrade adalah broker dalam talian yang dikawal selia oleh ASIC, yang menawarkan hampir seratus produk kewangan CFD.

Jadi bagaimana membuat akaun Bitcoin dan mula berniaga?

Step 1# Pendaftaran Dalam Talian yang Pantas

Gunakan e-mel untuk mendaftar dan menyelesaikan penilaian risiko. Anda juga boleh menggunakan akaun Google dan Facebook untuk log masuk dengan satu.

16074141448542

Step 2# Lengkapkan Pengesahan Identiti

Kirim maklumat yang diperlukan untuk pengesahan identiti dan tunggu semakan pembukaan akaun, kira-kira 1-2 jam(Maklumat anda dilindungi oleh klausa kerahsiaan).

16074141533633

Step 3# Deposit Akaun Untuk Berdagang

Pelbagai kaedah deposit termasuk kad kredit, transfer bank, dll. Mitrade tidak mengenakan bayaran pengendalian.

16074141697969

Step 4# Mulakan Perdagangan Dengan Mudah

Cari produk luar pasaran kegemaran anda seperti emas, pertukaran wang asing, indeks saham, minyak mentah, komoditi, saham AS, dan lain-lain dalam senarai produk.

16074141847717

Kesimpulan

Setelah anda telah habis membacakan artikel ini, anda sudah mengetahui tentang Bitcoin mining dan cara-cara mendapatkan Bitcoin gratis.

Bitcoin mining boleh dijalankan dengan menyertai Mining pool atau membeli kontrak Cloud mining. Bitcoin mining secara kesendirian bukan sahaja susah, juga tidak banyak keuntungan untuk anda.

Bitcoin mining merupakan proses yang sangat mahal dan membosankan. Sekiranya anda hendak menggunakan cara yang lebih mudah, sila klik sini untuk info lanjutan!

Namun begitu, Bitcoin dan cryptocurrency mempunyai banyak potensi pada masa depan sebab sekuritinya yang kuat. Boleh dicadangkan anda bermula dengan trading CFD Bitcoin dahulu kalau anda tidak mempunyai banyak modal dan pengelaman.


Bagikan Artikel