9 Platform Pertukaran Cryptocurrency Terbaik Di Malaysia

Platform pertukaran Cryptocurrency di Malaysia sedang berkembang pesat. Dari urus niaga swasta dan platform pembelian terawal hingga pertukaran mata wang maya semasa, semua transaksi dilakukan melalui platform digital.

Selain kesukaran dalam operasi dan pengesahan, platform itu juga harus mempunyai kredibiliti dan keselamatan. Ini juga merupakan keraguan banyak orang.

Oleh itu, artikel ini telah mengumpulkan maklumat mengenai 9 platform cryptocurrency utama di dunia. Artikel ini juga mempunyai maklumat tentang kaedah perdagangan Bitcoin yang baru muncul. Anda dapat meneroka cara-cara transaksi Bitcoin dengan mudah untuk mendapatkan keuntungan. Marilah kita lihat sekarang!

Terdapat cara-cara lagi untuk beli Bitcoin di Malaysia sekiranya anda lebih lanjut mengetahui.

Dua cara untuk berdagang Bitcoin

Beli dan pegang

Kaedah ortodoks untuk berdagang Bitcoin adalah membeli Bitcoin dari pertukaran digital dan berpegang padanya. Anda memerlukan dompet Bitcoin sebelum anda membeli kerana beberapa pertukaran memerlukan satu.

Tidak mempunyai dompet? Baca panduan kami mengenai 5 perkara penting yang perlu anda ketahui mengenai dompet bitcoin.

Melabur dalam dompet Bitcoin akan dikenakan pembiayaan sekitar $ 100, jadi pastikan pelaburan anda bernilai lebih dari itu atau anda tidak akan melihat pulangan yang besar.

Baca Juga: Cara Beli Bitcoin Di Malaysia Dengan Mudah|Panduan Lengkap Untuk Pemula

Berdagang dengan turun naik harga Bitcoin

Sebelum membeli cryptocurrency anda, kita harus tahu sekarang bahawa ada cara lain untuk menjana lebih banyak keuntungan pada Bitcoin dan cryptocurrency lain. Sebagai contoh, pelabur boleh mempertimbangkan untuk melabur di platform CFD.

Dengan melabur dalam platform CFD, anda tidak memerlukan banyak modal. Anda juga menjimatkan banyak wang ketika menggunakan platform CFD. Ini kerana anda tidak memerlukan peralatan mahal seperti pelantar perlombongan dan dompet Bitcoin.

Adakah trading Bitcoin harus melalui pertukaran?

Pada masa ini kebanyakan platform perdagangan pertukaran asing menyediakan perdagangan Bitcoin CFD (BTC / USD). Pasaran pertukaran asing sangat matang, kerana banyak platform dikawal ketat oleh badan pengawal selia.

Anda boleh berdagang Bitcoin di Mitrade. Ini kerana Mitrade dikawal selia oleh Suruhanjaya Sekuriti dan Pelaburan Australia (ASIC). Mitrade tidak hanya diatur, tetapi mempunyai antara muka pengguna yang intuitif dan sederhana. Malah pemula dapat dengan mudah mencari apa yang dicarikan.

Berikut adalah carta harga bitcoin semasa mitrade:

9 Platform Pertukaran Cryptocurrency yang Sah di Malaysia

Mitrade-Trading Bitcoin dengan modal kecil

antarmuka Mitrade

Mitrade adalah platform CFD yang berkhusus dalam Forex, cryptocurrency, komoditi dan indeks. Ia telah dianugerahkan platform perdagangan terbaik pada tahun 2020 dan broker yang paling pesat berkembang di Australia.

Komisen0 komisen
Mata wang kripto yang adaBitcoin, Bitcoin Cash, Ethereum, Litecoin, Ripple
Yuran-yuranSpread, Yuran tidak aktif, Yuran overnight
Cara pembayaranBank Transfer,Visa/Mastercard, Skrill, POLi, Online wire transfer
Perdagangan marginYa
Short sellingYa

Sekiranya anda seorang pelabur pemula yang mahukan platform perdagangan yang mesra pengguna dengan pelbagai alat perdagangan automatik, sokongan pelanggan yang sangat baik dan spread yang ketat, Mitrade adalah salah satu broker dalam talian terbaik.

Anda boleh memanfaatkan alat pengurusan risiko yang ditawarkan Mitrade, termasuk Perlindungan Baki Negatif dan peraturan peringkat teratas, sementara juga mengakses spread yang sangat rendah dan komisen sifar. Untuk meneroka platform perdagangan dan pasaran kewangan Mitrade, anda boleh membuka akaun demo,akaunnya tersedia $50000 wang maya dan berlaku selama 90 hari.

Cryptocurrency yang tersedia:

Terdapat 5 pasangan cryptocurrency yang ada. Dolar selalu menjadi mata wang sebut harga sedangkan cryptocurrency adalah mata wang asas. Semua cryptocurrency yang tersedia untuk diperdagangkan dalam platform termasuk: Bitcoin, Bitcoin Cash, Ethereum, Litecoin dan Ripple.

Kelebihan-kelebihan:

Platform perdagangan yang ringkas dan intuitif

Kini anda boleh mengakses aplikasi perdagangan Mitrade melalui desktop dan telefon pintar. Sebagai peniaga, penting bagi anda untuk mempunyai akses ke akaun anda bila-bila masa, di mana sahaja. Mitrade telah menjadikannya mungkin dengan teknologi cloud mereka.

Kos transaksi yang kompetitif

Mitrade tidak hanya mengambil komisen dari deposit anda, mereka juga menawarkan spread yang sangat rendah kepada pasangan mata wang popular mereka. Sebagai contoh, spread untuk EURUSD hanya 0.0001 pip. Kos ini sangat menarik bagi semua pelabur.

Kekurangan-kekurangan:

Mitrade tidak menyokong MetaTrader4 (MT4)

MT4 digunakan secara meluas oleh banyak peniaga. Walaupun Mitrade mempunyai UI intuitif, beberapa mungkin masih lebih suka menggunakan MT4. Pada masa ini Mitrade tidak menyokong MT4, yang bermaksud pengguna hanya boleh berdagang di aplikasi Mitrade.

Bayaran tidak aktif:

Sekiranya anda tidak memperdagangkan akaun anda selama 180 hari berturut-turut, bayaran tidak aktif $ 10 setiap 30 hari akan dikenakan. Bayaran tidak aktif pertama akan dikenakan pada jam GMT 22:00 (Waktu musim sejuk) pada hari ke-180.

Platform Pertukaran Cryptocurrency-Luno

luno

Luno merupakan pertukaran kripto yang mempunyai 5 juta pengguna di 40 negara. Luno merupakan aplikasi pertukaran kripto yang senang digunakan oleh pemula dan profesional. Mereka berpusat di 7 negara. Antaranya termasuklah Malaysia, Afrika Selatan, United Kingdom, Singapura, Indonesia, Nigeria dan Australia

Komisen0.50%
Mata wang kripto yang adaBitcoin, Ethereum, Litecoin, Ripple
Yuran-yuranSpread, Yuran kiriman kripto, Yuran transaksi, Yuran deposit,
Cara pembayaranInterbank GIRO, FPX Instant Transfer
Perdagangan marginTidak
Short sellingYa

Kelebihan-kelebihan:

Luno merupakan platform yang selamat

Luno menggunakan penyulitan SSL pada laman web. Ini bermakna maklumat peribadi anda dilindungi dan tidak mudah digodam.

Pengalaman aplikasi yang senang

Rekaan antara muka aplikasi Luno sangat bersih dan mudah difahami. Sekiranya anda seorang pemula, anda boleh cepat terbiasa dengan platformnya.

Sesuai untuk pemula

Platform Luno tidak menggunakan frasa yang rumit. Mereka juga memberikan panduan kepada pengguna dengan rekaan laman web yang sangat intuitif.

Kekurangan kekurangan

Kekurangan pilihan mata wang kripto

Luno hanya mempunyai 4 pilihan mata wang kripto. Walaupun Luno mempunyai API untuk peminat kripto, kekurangan pilihannya akan menjejaskan kesetiaan pengguna terhadap Luno.

Tidak mempunyai margin pinjaman

Kekurangan margin pinjaman bermaksud peluang menguntung bagi Luno dan penggunanya terhad.

Platform tidak dikawal selia

Kekurangan yang paling menyusahkan bagi Luno dan penggunanya. Sekiranya platform tidak dikawalselia, anda tidak akan mengetahui sama ada duit anda dikendalikan dengan baik.

EtoroPlatform Pertukaran Cryptocurrency Copytrading

platform etoro

eToro adalah syarikat pembrokeran sosial yang memberi tumpuan kepada penyediaan perkhidmatan perdagangan kewangan dan salinan. Ia mempunyai pejabat yang berdaftar di Cyprus, Israel, United Kingdom, Amerika Syarikat, dan Australia. Pada tahun 2018, nilai syarikat adalah $ 800 juta.

Komisen2.50%
Mata wang kripto yang adaBitcoin, Ethereum, Litecoin, Ripple, Cardano, Bitcoin Cash, Dash, Ethereum Classic, IOTA, Stellar
Yuran-yuranSpread, Yuran kiriman kripto, Yuran transaksi, Yuran keluaran, Yuran overnight
Cara pembayaranKad kredit/debit, PayPal, Neteller, Skrill, Rapid Transfer, iDeal, Klarna, Online banking, Wire transfer,
Perdagangan marginYa
Short sellingYa

Kelebihan

Banyak pilihan mata wang kripto

11 jenis mata wang kripto boleh dipilih anda dalam eToro. Bukan itu sahaja, anda boleh mendagangkan 94 pasangan mata wang kripto.

Proses pembukaan akaun sangat lancar di Etoro

Anda boleh membukakan akaun dengan beberapa klik sahaja. Pendaftaran dengan Facebook dan Google telah menyenangkan proses pendaftaran.

Kaedah “copy-trading” boleh dijalankan

Sekiranya anda seorang pemula dan tidak mempunyai banyak masa, anda boleh menjalankan “copy-trading”. Kaedah ini tidak memerlukan anda bayar sebarang yuran.

Kekurangan

Yuran yang tinggi

Contohnya, yuran pindahan bagi Bitcoin dalam eToro ialah 0.0005BTC. Spread sehingga 2.9% juga dikenakan pada sebahagian mata wang kripto.

Proses keluaran wang mungkin lebih perlahan

Sekiranya anda menggunakan kad kredit atau debit, pengeluaran wang anda boleh mecapai tempoh masa 8 hari perniagaan.

Hanya satu mata wang asas akaun

Anda hanya boleh membiayai akaun anda dengan USD.

Platform Pertukaran Cryptocurrency-Binance

homepage binance

BNB merupakan mata wang kripto kepada pertukaran Binance. Sebagai mata wang kripto Binance Chain, BNB mempunyai banyak kes penggunaan: mendorong transaksi pada rantai, membayar yuran transaksi di Binance Exchange, membuat pembayaran di kedai, dan banyak lagi.

Komisen0.08%
Mata wang kripto yang adaBitcoin, Ethereum, Litecoin, Ripple, Bitcoin Cash ABC, Bitcoin Cash,
Yuran-yuranSpread, Yuran transaksi, Yuran keluaran, Yuran overnight
Cara pembayaranKad kredit/debit, Online banking, Wire transfer, Banxa, Simplex, dompet kripto
Perdagangan marginYa
Short sellingYa

Kelebihan-kelebihan

Kelajuan transaksi

Pertukaran Binance menggunakan teknologi yang memproseskan 1.4 juta pesanan sesaat.

Bayaran rendah

Binance mengenakan yuran transaksi 0.1%, kurang jika anda membayar dengan BNB di pertukaran Binance.

Kecairan yang tinggi

Sejak perdagangan dimulakan di platform, Binance telah menawarkan kecairan yang tinggi kepada pelanggannya. BNB telah digunakan untuk mengganti mata wang lain.

Kekurangkan-kekurangan

Tidak mempunyai sokongan telefon pintar

Sebagai seorang peminat kripto, anda harus selalu mempunyai akses kepada akaun anda. Kekurangan sokongan aplikasi telefon akan membawa banyak masalah kepada pelabur.

Mungkin agak sukar bagi peminat crypto pemula

Operasi Binance melibatkan kegunaan BNB untuk memudahkan transaksi kripto. Seorang pemula mungkin sukar terbiasa dengan platform itu.

Platform Pertukaran Cryptocurrency-Localbitcoins

Localbitcoins

LocalBitcoins adalah pasaran bitcoin peer to peer yang berpusat di Helsinki, Finland. Perkhidmatannya memudahkan perdagangan mata wang tempatan secara bebas untuk bitcoin.

Komisen1% yuran iklan
Mata wang kripto yang adaBitcoin
Yuran-yuranYuran penyelidikan
Cara pembayaranKad kredit/debit, Online banking, Wire transfer, tunai semasa penghantaran
Perdagangan marginTidak
Short sellingYa

Kelebihan

Bayaran perdagangan yang relatif rendah

Anda hanya bayar yuran iklan dan yuran penyelidikan. Yuran pembelian dan penjualan serta pendaftaran akaun adalah percuma,

Pengesahan 2 faktor

Anda haruslah log masuk dalam laman web dan telefon anda. Selain kata laluan akaun anda, anda harus mengakseskan akaun anda dengan kod PIN yang dihantarkan ke telefon anda.

Kekurangan

Caj balik bagi PayPal atau kad kredit

Sekiranya anda seorang penjual, caj balik akan menghalangkan anda mendapatkan keuntungan.

Penyebaran Tawaran

Tawaran boleh menjadi sangat luas di pasaran Bitcoin yang tidak likuid.

Platform Pertukaran Cryptocurrency-Remitano

Remitano

Remitano adalah pasaran escrower peer-to-peer dalam talian yang memudahkan pembelian dan penjualan cryptocurrency. Platform perdagangan cryptocurrency direka untuk menyokong pembelian dan penjualan cryptocurrency dengan kedua-dua mata wang fiat dan cryptocurrency.

Komisen1% yuran transaksi
Mata wang kripto yang adaBitcoin, Bitcoin Cash, Ethereum, Litecoin, Ripple, Tether
Yuran-yuranYuran tukaran, yuran pelaburan
Cara pembayaranKad kredit/debit, dompet kripto
Perdagangan marginTidak
Short sellingYa

Kelebihan

Pilihan mata wang kripto banyak

Remitano menyokong banyak cryptocurrency yang paling kerap diperdagangkan.

Dompet kripto pengguna boleh diintegrasi

Pembeli, penjual, dan pemegang cryptocurrency tidak menghadapi risiko digodam kerana mereka dapat menarik balik cryptocurrency untuk memegang dompet pemilik.

Kekurangkan

Kecairan Rendah

Di beberapa negara, terdapat sedikit pembeli dan penjual yang dapat menghasilkan cryptocurrency dengan penyebaran yang lebih luas dari harga pasaran.

Varians Harga

Harga dapat bervariasi dari harga pasar, sehingga mengharuskan pembeli dan penjual memiliki pengetahuan mengenai persekitaran pasaran.

Tidak dikawalselia

Pelabur boleh menjadi mangsa penipuan, walaupun risiko ini dikurangkan melalui sistem tinjauan dan penarafan dan Escrow Platform.

Platform Pertukaran Cryptocurrency-Coinmama

CoinMama adalah pertukaran cryptocurrency yang disesuaikan dengan pemula kripto. Ia hanya menawarkan perkhidmatan pembrokeran: membeli dan menjual cryptocurrency.

KomisenSehingga 10.9%
Mata wang kripto yang adaBitcoin, Ethereum, Litecoin, Bitcoin Cash, Qtum, Ripple, Ethereum Classic,Cardano, Tezos dan EOS
Yuran-yuranyuran kad kredit/debit, yuran pembelian, yuran jualan
Cara pembayaranKad kredit/debit, dompet kripto, bank transfer, SOFORT, SWIFT, FedWire
Perdagangan marginTidak
Short sellingYa

Kelebihan

Senang untuk Pemula

Coinmama hanya menjalankan transaksi pembelian dan penjualan. Operasi laman web ini sangat mudah difahami.

Pasukan sokongan yang responsif

Reputasi pasukan sokongan Coinmama sering dipuji dalam forum-forum kripto.

Kekurangan

Bayaran Tinggi

Bayaran gabungan CoinMama untuk membeli crypto menggunakan kad kredit adalah 10.9%. Penggunakan pindahan kawat boleh menjadikan yuran turun kepada 5%.

Kekurangan sokongan aplikasi telefon pintar

Aplikasi tidak disokong pada telfon pintar. Akses untuk Coinmama sangat terhad.

Platform Pertukaran Cryptocurrency- Bitpanda

Bitpanda

Bitpanda adalah perbadanan fintech yang berpusat di Vienna, Austria. Ia mempunyai 1.2 juta pengguna dan lebih daripada 190 pekerja. Pengguna pada masa ini boleh memperdagangkan Bitcoin, Ethereum, emas dan lebih daripada 30 aset digital yang lain.

Komisen1.49%
Mata wang kripto yang adaBitcoin, Ethereum, Litecoin, Bitcoin Cash, Qtum, Ripple, Ethereum Classic,Cardano, Tezos, BAT, EOS, Chainlink, Cosmos, NEO.
Yuran-yuranYuran pembelian, yuran jualan
Cara pembayaranSEPA, GIROPAY/EPS, iDEAL, SOFORT, NETELLER, Skrill, Visa, Mastercard, Bitpanda to go
Perdagangan marginTidak
Short sellingTidak

Kelebihan

Bitpanda menyokongkan 41 jenis cryptocurrency dalam platformnya.

UI yang sangat intuitif membolehkan pemula kripto cepat terbiasa

Kekurangan

Walaupun Bitpanda bukan pertukaran tipuan, platform tidak dikawalselia tidak memastikan pengendalian duit anda dengan baik.

Bitpanda tidak disokong aplikasi MT4.

Platform Pertukaran Cryptocurrency-Kraken

16031572293652

Kraken sedang bertanding dengan Coinbase dan Binance untuk menjadi tiga pertukaran cryptocurrency yang besar di pasaran global. Kraken menyediakan cryptocurrency untuk perdagangan fiat dan memberikan maklumat harga ke Bloomberg Terminal.

Komisen0.26%
Mata wang kripto yang adaBitcoin, Ethereum, Litecoin, Bitcoin Cash, EOSIO, Ripple,
Yuran-yuranYuran pembelian, yuran jualan, yuran overnight
Cara pembayaranKad kredit/debit, Online wire transfer, pemindahan dana elektronik
Perdagangan marginYa
Short sellingYa

Kelebihan

Apabila kita membincangkan topik wang, keselamatan adalah faktor utama. Kraken mendorongkan penggunaan pengesahan 2 Faktor. Dengan begitu kes penipuan adalah minimum.

Sebagai pemula, anda boleh mula berniaga dengan Kraken dengan jumlah yang kecil.

Kekurangan

Sistem sokongan pelanggan tidak begitu responsif.

Laman web ini menyimpan kunci alamat kripto atau akaun anda. Kebanyakan platform tidak menyimpan maklumat itu.

✮ Pertukaran crypto yang dicadangkan

Pertukaran crypto terbaik untuk pemula mungkin Mitrade, saya katakan ini kerana beberapa sebab:

  • Ia mempunyai antara muka pengguna yang terbaik dan sangat mudah digunakan
  • Proses pengesahan cepat sehingga anda dapat membeli dengan serta-merta
  • Ia mempunyai aplikasi mudah alih yang sangat baik untuk iPhone dan Android
  • Tanpa punya crypto sebenar, tidak usah bitcoin wallet, bisa mulakan dengan modal kecil

Cara Memperdagangkan Bitcoin di Mitrade

Sekiranya anda ingin memperdagangkan Bitcoin, Mitrade memberikan syarat perdagangan yang baik

(BTC/USD)(ETH/USD)
Spread44 pips3.25 pips
Leverage1 : 101 : 10
Pembelian Minima0.1 unit1 unit
Overnight Fee (Buy)-0.05%-0.05%
Overnight Fee (Sell)-0.03%0.03%
Margin awal10.00%10.00%

Untuk harga dan keadaan perdagangan terkini, sila pergi ke Mitrade.

Berdagang Bitcoin di Mitrade hanya memerlukan 5 langkah

Step 1# Pendaftaran Dalam Talian yang Pantas

Gunakan e-mel untuk mendaftar dan menyelesaikan penilaian risiko. Anda juga boleh menggunakan akaun Google dan Facebook untuk log masuk dengan satu.

Step 2# Lengkapkan Pengesahan Identiti 

Kirim maklumat yang diperlukan untuk pengesahan identiti dan tunggu semakan pembukaan akaun, kira-kira 1-2 jam (Maklumat anda dilindungi oleh klausa kerahsiaan).

Step 3# Deposit Akaun Untuk Berdagang

Pelbagai kaedah deposit termasuk kad kredit, transfer bank, dll. Mitrade tidak mengenakan bayaran pengendalian.

Step 4# Mulakan Perdagangan Dengan Mudah

Setelah deposit diisi, sudah tiba masanya anda membuka kedudukan. Mulakan dengan menyesuaikan ukuran kedudukan, memanfaatkan, kemudian buka posisi panjang atau pendek mengikut analisis pasaran anda. Seperti yang disebutkan di atas, Anda juga dapat menetapkan perintah perlindungan untuk meminimumkan risiko, yaitu stop loss dan trailing stop loss.

Step 5# Menutup Pesanan

Setelah memerhatikan pergerakan harga dan carta yang menunjukkan kedudukan anda menguntungkan, jangan ragu untuk menutup kedudukan dengan segera. Begitu juga, apabila ramalan anda tidak sesuai dengan jangkaan, segera tutup kedudukan agar kerugian tidak terlalu besar.

Kesimpulan

Sekarang anda telah mengetahui 9 platform pertukaran Cryptocurrency paling dipercayai di Malaysia. Anda tidak semestinya memerlukan banyak modal untuk mula menjana pendapatan sampingan. Anda harus bersyukur kerana anda telah melakukan penyelidikan sebelum memulakan perdagangan.

Masih belum bersedia? Baiklah. Mitrade juga menawarkan akaun demo untuk anda berdagang dalam masa nyata. Anda boleh berniaga dengan wang tunai maya hingga $ 50,000.

Tunggu apa lagi? Pergi ke Mitrade untuk memulakan pengalaman perdagangan anda yang menyenangkan sekarang!


Bagikan Artikel