10 Cryptocurrency Terbaik Untuk Dilaburkan Pada Tahun 2022

Sekiranya anda terus mendengar mengenai Bitcoin atau cryptocurrency dalam hidup anda, anda juga ingin belajar bagaimana mula memilikinya. Anda juga boleh menyertai revolusi digital ini dan mencari lebih banyak peluang keuntungan darinya. Kalau itulah niat anda, anda telah sampai di tempat yang tepat. 

Melalui artikel ini, anda akan mendapat pemahaman yang lebih baik mengenai pasaran kripto dan 10 cryptocurrency terbaik 2022, dan cara memulakan perdagangan cryptocurrency dengan mudah.

Cryptocurrency Terbaik untuk Dilaburkan: Bitcoin

Bitcoin logo

Pada 3 Januari 2009, rangkaian bitcoin wujud dengan Satoshi Nakamoto melombong Bitcoin pertama. Bitcoin hanya mempunyai bekalan 21 juta dan dijangka dilombong sepenuhnya pada tahun 2100. Bitcoin adalah cryptocurrency yang paling popular kerana kemunculan awal dan teknologi blockchain.

Kelebihan

Urus niaga lebih telus dan selamat. Teknologi blockchain tidak membenarkan penggodam mengubah isi lejar awam. Hal ini menjadikan Bitcoin lebih selamat daripada mata wang fiat.

Kekurangan

Bitcoin masih terdapat beberapa kekurangan dalam rangkaiannya. Bitcoin mempunyai skalabiliti yang sangat rendah. 

Kekurangan perlindungan terhadap kesalahan manusia. Sekiranya anda kehilangan kunci peribadi anda, anda tidak akan mempunyai pilihan lain untuk menyandarkannya. Dianggarkan 30% Bitcoin telah hilang dan tidak akan beredar di pasaran lagi.

Baca Juga: Apa Itu Bitcoin? Soalan Lazim Yang Anda Perlu Ketahui Sebelum Melabur Dengan Bitcoin

Cryptocurrency Terbaik untuk Dilaburkan:Ethereum

Ethereum logo

Ether adalah cryptocurrency kedua terbesar dari segi permodalan pasaran. Ethereum dicadangkan pada akhir 2013. Pembangunan dibiayai oleh crowdsale dalam talian yang berlangsung antara bulan Julai dan Ogos 2014.

Ethereum bukan sahaja membolehkan anda memperdagangkan Ether. Ethereum juga berfungsi sebagai kerangka komputer bagi pembangun untuk membina aplikasi yang terdesentralisasi. Pembangun aplikasi boleh memilih untuk membina apa sahaja pengalaman interaktif dalam kontrak pintar mereka.

Kelebihan

Sokongan dan penyertaan Vitalik Buterin dalam persekitaran cryptocurrency dan transaksi yang berlaku dalam rangkaian memberikan kesepakatan kebolehpercayaan yang tinggi terhadap sistem yang dihasilkannya.

Kekurangan

Reputasi lama kelewatan dalam proses telah mempengaruhi aktiviti dan status rangkaian. Ethereum harus menghadapi persaingan baru yang muncul di pasaran mengenai alasan berkembang di alam cryptocurrency.

Kesetiaan dan ketergantungan yang melampau pada tindakan Vitalik Buterin dan tanggungjawab terhadap apa yang menyebabkan gambarnya menimbulkan gangguan. Setiap khabar angin yang disensor yang berlaku mempengaruhi aplikasi ethereum.

Baca JugaApa itu Ethereum? Cara Beli Ethereum Malaysia(Panduan Lengkap)

Cryptocurrency Terbaik untuk Dilaburkan: Ripple

Ripple logo

Ripple adalah teknologi yang bertindak sebagai cryptocurrency (XRP) dan rangkaian pembayaran digital untuk transaksi kewangan. Ia didirikan bersama oleh pengaturcara komputer Chris Larsen dan Jed McCaleb. Ripple dikeluarkan pada tahun 2012 bersama syarikat mereka yang berpangkalan di AS, Ripple Labs Inc.

Beberapa pengguna nama terbesar Ripple termasuk American Express, Santander, dan syarikat pemindahan wang yang berpangkalan di AS, MoneyGram. Terlebih lagi, ada bisikan bahawa VISA dan Western Union sedang mempertimbangkan secara serius untuk beralih ke platform Ripple pada masa depan yang tidak begitu jauh.

Kelebihan

Ripple kini diperdagangkan pada $ 1.35 setiap duit syiling. Dengan kata lain, ia lebih murah berbanding tahap tinggi sebelumnya pada tahun 2018! Anda boleh mengambil sejumlah besar Ripple dengan harga kurang dari beberapa ratus dolar.

Ripple juga menyelesaikan masalah untuk institusi kewangan yang besar. Ini juga mempercepatkan aliran modal. Hal ini berpengaruh baik untuk ekonomi. Namun Ripple juga berfungsi untuk pemilik perniagaan kecil sahaja.

Dengan cap pasaran $ 13 bilion. Ripple adalah cryptocurrency ketiga terbesar di dunia. Cap pasaran yang besar adalah petanda keyakinan pelabur yang kuat dan menjadikan aset lebih tahan terhadap kitaran atau penurunan pasaran yang tidak menentu.

Kekurangan

Hanya akan ada 21 juta Bitcoin. Walaupun jumlah Ethereum tidak terbatas, pengeluarannya akan perlahan dari masa ke masa.

Penawaran yang terhad ini dapat meningkatkan permintaan di masa depan, menyebabkan kenaikan harga yang besar dan keuntungan yang lebih besar bagi pelabur awal. Namun, semua wang kripto XRP sudah dilombong dan sudah beredar.

Pengerusi Ripple Chris Larsen memiliki sekitar sepertiga dari semua XRP. Ketua Pegawai Eksekutif Ripple Brad Garlinghouse juga mempunyai jumlah yang besar, begitu juga dengan anggota lembaga kanan yang lain.

Dengan begitu banyak XRP yang tertumpu hanya dalam beberapa tangan, ada kemungkinan harganya akan melambung tinggi.

Cryptocurrency Terbaik untuk Dilaburkan: Litecoin

Litecoin logo

Litecoin adalah mata wang digital yang wujud sebagai garpu Bitcoin Core Client. Ia berfungsi sebagai wang kripto tambahan yang lebih pantas, lebih ringan dan lebih murah daripada BTC yang asal.

Diperkenalkan oleh bekas pekerja Google, Charlie Lee, pada tahun 2011, Litecoin telah berjaya mendapatkan tempat yang membanggakan dalam setiap pertimbangan pelabur crypto.

Kelebihan 

kelajuan transaksi yang cepat:

Berbanding dengan Bitcoin, cryptocurrency asal yang dimaksudkan untuk diambil dan diperbaiki, Litecoin sangat pantas. Ia memproseskan transaksi dalam masa 2.5 minit sementara Bitcoin memerlukan 10 minit.

yuran transaksi yang rendah:

Litecoin juga mempunyai yuran transaksi yang agak rendah yang menjadikannya cryptocurrency yang hebat untuk digunakan dan digunakan. Ini adalah kelebihan jelas yang diberikan oleh Litecoin berbanding Bitcoin dan banyak cryptocurrency lain.

Had Atas Tinggi dalam Jumlah Duit:

Walaupun mengekalkan kualiti Bitcoin yang menjadikannya duit syiling bekalan terhad, ia meningkatkan had Bitcoin sebanyak 21 juta dengan jumlah yang besar. Had atas untuk Litecoin adalah 84 juta.

Kekurangan

Penurunan Keunikannya dengan pantas:

Apa yang awalnya menjadikan Litecoin sangat mengagumkan adalah kenyataan bahawa ia berusaha meningkatkan Bitcoin dengan beberapa cara. Walaupun ia masih bertahan dari segi kecekapan dan kepantasan, kemas kini SegWit juga disertakan oleh Bitcoin, dengan itu menjangkau salah satu keunikannya.

Baca JugaApa itu Litecoin (LTC)? Panduan Litecoin Untuk Pemula 2021

Cryptocurrency Terbaik untuk Dilaburkan: Binance Coin (BNB)

Binance logo

Binance Coin dicipta pada tahun 2017 sebagai sebahagian daripada penggalangan dana. Tujuan utama Binance Coin adalah untuk membolehkan faedah pengurangan komisen terhadap operasi yang dilakukan di platform. Sejak penubuhannya, Binance Coin terus menarik minat pelabur, yang menyumbang kepada pertumbuhannya.

Kelebihan

Kelebihan Binance Coin tentunya banyak. Sebagai permulaan, Binance adalah syarikat dengan pertumbuhan tinggi.

Di samping itu, Binance Coin menawarkan harga yang sangat menarik dari segi urus niaga. Ini kerana semasa berdagang Binance Coin di Binance, tidak ada kos yang akan dikenakan.

Anda juga mempunyai pilihan untuk menggunakan Binance Coin ketika berdagang untuk mendapatkan cryptocurrency lain untuk menurunkan kos transaksi.

Mata wang ini juga boleh digunakan sebagai duit utiliti dan bukannya Bitcoin. Binance adalah platform yang mudah dan senang digunakan.

Kekurangan

Walaupun terdapat kelebihan untuk membeli Binance Coin, terdapat juga beberapa risiko. Pertama, adalah pengetahuan umum bahawa industri cryptocurrency baru-baru ini. Oleh itu, beberapa peristiwa boleh memberi kesan negatif dan mengganggu mata wang.

Oleh itu, ketidakstabilan sektor ini merupakan aspek yang perlu diambil kira. Yang terakhir ini dapat menyebabkan kerugian besar dalam modal yang dilaburkan.

Selain itu, seperti yang telah kita lihat, pengurangan yuran menurun setiap tahun menjadi sifar pada tahun 2021, yang boleh menjadikan cryptocurrency semakin usang di mata pelabur sekiranya gagal membuktikan nilainya.

Cryptocurrency Terbaik untuk Dilaburkan: Cardano

Cardano logo

Cardano melanda kripto dengan janji-janji untuk mengesahkan cryptocurrency dan kontrak pintar melalui tinjauan rakan sebaya yang dilakukan oleh jurutera dan penyelidik pakar.

Kelebihan

Latar belakang cryptocurrency sering menolak asal akademik.

Sebenarnya, reputasi mereka terbentuk pada pemikiran “anti-pemerintah” atau “anti-normal”. Walau bagaimanapun, Cardano berbeza, kelebihan mereka dalam dunia cryptocurrency termasuk:

Kod yang telah dibuat dari awal

ditulis dalam bahasa pengaturcaraan yang dapat memfasilitasi aplikasi berskala besar semuanya sambil mengekalkan tahap keselamatan yang sesuai untuk mendapatkan dana

Kekurangan

Kebimbangan Pemusatan

Walaupun protokol Proof of Stake menjadikan penambangan menjadi urusan yang lebih mudah, ia juga menimbulkan kebimbangan mengenai pemusatan. Protokol ini hanya membenarkan beberapa pengesah memutuskan blok mana yang akan disahkan.

Bahasa Pengaturcaraan baru yang tidak ada kes penggunaan yang terbukti

Cardano hadir dengan bahasa pengaturcaraannya sendiri: Plutus. Walaupun selalu senang melihat pendatang baru di dunia fintech, hakikatnya tetap merupakan bahasa yang benar-benar baru dan platform unik yang belum berpeluang membuktikan keberaniannya. Kekurangan rekod prestasi ini boleh menimbulkan masalah.

Cryptocurrency Terbaik untuk Dilaburkan: Chainlink

Chainlink logo

Platform ChainLink adalah penyelesaian berasaskan blockchain yang bertujuan untuk menerapkan faedah kontrak pintar blockchain kepada lebih daripada sekadar data on-chain.

Walaupun platform seperti Ethereum akan membolehkan pengguna hanya menyambung dan menggunakan data yang tersimpan di blockchain sendiri, ChainLink memecahkan acuan ini dengan menerima data di luar rantai juga.

Kelebihan

Perkongsian Terkenal

Kelebihan yang paling penting dari ChainLink adalah hakikat bahawa ia telah menandatangani perjanjian dari segi perkongsian dengan beberapa syarikat terkenal.

Kekurangan

Kurangnya Usaha Pemasaran

ChainLink, walaupun terdapat banyak inovasi yang diperkenalkannya di pasar crypto, tidak popular sangat. Usaha pemasaran yang tidak sopan bererti bahawa ChainLink belum benar-benar menjangkau banyak orang walaupun seharusnya.

Cryptocurrency Terbaik untuk Dilaburkan: Basic Attention Token (BAT)

Basic-Attention-Token

Basic Attention Token adalah Pengiklanan berasaskan blockchain, berdasarkan Ethereum, memperkenalkan platform iklan digital yang terdesentralisasi dan telus. Projek ini didasarkan pada penyemak imbas yang berani untuk mengembangkan perniagaan iklan digital yang terdesentralisasi, melalui penggunaan bukti pengetahuan sifar untuk melindungi privasi pengguna, dan pada masa yang sama untuk membuat perhatian pengguna dilunaskan.

Kelebihan

Pasukan yang Kuat: Tidak dapat dinafikan bahawa pasukan BAT kuat dengan pelbagai pengalaman. Brendan Eich adalah tokoh terhormat dalam industri web; dia terlibat dengan JavaScript, Firefox, dan Mozilla. Pengasas dan CTO Brian Bondy sebelum ini memberikan kata-kata untuk Khan Academy, Firefox, dan Evernote. 

Kekurangan

Pertandingan Tinggi: Walaupun terdapat sebilangan besar pemain di pasaran iklan yang terdesentralisasi, BAT masih menghadapi persaingan sengit. BAT harus bertanding dengan firma perkasa seperti Google dan Facebook, yang secara teknikal menguasai lanskap iklan dalam talian dengan pangsa pasar yang diumumkan melebihi 73%. Platform semasa ini sangat popular di kalangan penerbit dan pengiklan kerana jumlah pengguna yang banyak.

Cryptocurrency Terbaik untuk Dilaburkan: Nexo

Nexo logo

Nexo dilancarkan pada tahun 2018. Hanya tujuh bulan selepas pelancarannya, Nexo mengukuhkan kedudukannya sebagai perkhidmatan pinjaman crypto terkemuka di dunia. Sejak itu, mereka telah memproses lebih daripada $ 300 juta. Pangkalan pengguna mereka juga telah berkembang melebihi 170,000 pelanggan aktif.

Kelebihan

Lebih banyak mata wang fiat untuk dipinjam (45+) daripada pertandingan

Perlindungan insurans tinggi ($ 100 juta)

Kekurangan

Bukan kadar faedah yang rendah seperti pesaing. Ia bermula pada 8% – tetapi sebilangan pesaing mengenakan faedah kurang daripada ini. Memang, mereka juga tidak selamat. Tetapi pilihannya bergantung kepada kita masing-masing.

Cryptocurrency Terbaik untuk Dilaburkan: Verge

Koin Verge memulakan perjalanan cryptocurrencynya pada tahun 2014, dengan nama DogecoinDark. Sebabnya ia dibuat adalah untuk membuat cryptocurrency yang benar-benar peribadi.

Pengasas Verge merasakan bahawa Bitcoin tidak dikenali, jadi dia memutuskan untuk membina blockchain baru di mana transaksi tidak dapat dikesan.

Verge logo

Kelebihan

Verge mempunyai banyak kemas kini

Hebat untuk privasi setelah memperkenalkan Wraith Protocol

Jauh lebih pantas daripada Bitcoin

Kekurangan

Tidak begitu peribadi seperti beberapa cryptocurrency lain (Monero dan Zcash)

Masih dikaitkan dengan laman web Gelap kerana anonimiti yang tinggi

Apakah Cryptocurrency Yang Paling Banyak Dilaburkan Pada Tahun 2022?

Bagi saya, cryptocurrency terbaik untuk melabur pada tahun 2021 adalah Ripple.

Ripple bukan hanya salah satu cryptocurrency, ia adalah syarikat yang lengkap dengan lebih daripada 500 pekerja. Ripple mempunyai kemampuan untuk menyelesaikan masalah di seluruh dunia dan pada masa ini sangat dinilai rendah.

Walaupun Ripple mempunyai peredaran yang terhad, mata wang kripto tersebut adalah dilombong sebelum aktif (premined). Sebab-sebab pengambilan kaedah premined termasuk pengumpulan dana untuk pengembangan wang kripto yang lebih lanjut. Ripple masih mempunyai perjalanan panjang sejak dilancarkan pada tahun 2018.

Anda kini boleh menukar Ripple di Mitrade. Cari pasangan mata wang XRPUSD di bawah bahagian cryptocurrency.

Mengapa Memilih Mitrade?

Mitrade telah dianugerahkan sebagai broker yang paling inovatif pada tahun 2020. Bukan hanya itu, Mitrade adalah broker Australia yang paling cepat berkembang yang mempunyai platform perdagangan mudah alih terbaik.

Penting juga untuk memilih broker yang dikawal selia. Mitrade diberi kuasa dan dikawal selia oleh Suruhanjaya Sekuriti dan Pelaburan Australia (ASIC) dan memiliki Lesen Perkhidmatan Kewangan Australia (AFSL 398528).

Lesen Perkhidmatan Kewangan

Mitrade telah dirancang dengan teliti dan difokuskan pada penyederhanaan untuk memenuhi keperluan perdagangan kedua pemula dan pedagang yang berpengalaman:

>> Selamat dan boleh dipercayai

Mitrade dikawal selia oleh ASIC. Semua deposit pelanggan disimpan dalam akaun terpisah yang diperlukan dalam peraturan agensi pengawalseliaan. Pada masa yang sama, ia menggunakan enkripsi teknologi SSL untuk menjadikan perdagangan anda lebih selamat.

>> 0 komisen dan spread kompetitif

Komisen sifar bermaksud tiada bayaran tambahan akan dikenakan. Bayaran yang dikenakan oleh Mitade hanya berasal dari spread. Untuk mengurangkan kos perdagangan dan memaksimumkan keuntungan anda, untuk maklumat lanjut sila rujuk petikan platform Mitrade.

>> Perlindungan baki negatif

Ciri unik yang diberikan oleh Mitrade ialah semua pelanggan dapat perlindungan baki negatif. Ini membantu mengurangkan risiko tinggi yang berkaitan dengan dagangan forex dan CFD, kerana anda tidak akan kehilangan lebih banyak daripada jumlah yang disimpan dalam akaun perdagangan anda. Sebilangan besar broker forex tidak menyediakan ciri ini.

>> Akaun Demo

Sekiranya anda ingin mempelajari cara memperdagangkan pertukaran mata wang asing sebelum menggunakan wang sebenar, Mitrade menyediakan akaun demo yang boleh digunakan selama 90 hari dan memberikan yuran pengalaman maya sebanyak $50,000.

>> Deposit minimum serendah $50 

Sama ada anda seorang pemula atau pedagang profesional, deposit minimum $ 50 menyediakan cara mudah bagi pendatang baru ke pasaran untuk menguji dunia perdagangan pertukaran mata wang asing dan CFD dalam talian. Ia juga merupakan cara baik untuk pelabur profesional untuk menguji platform sama ada senang digunakan dan cepat deposit dan pengeluaran.

5 langkah muda untuk membuka akaun di Mitrade:

Step 1# Pendaftaran Dalam Talian yang Pantas

Gunakan e-mel untuk mendaftar dan menyelesaikan penilaian risiko. Anda juga boleh menggunakan akaun Google dan Facebook untuk log masuk dengan satu.

Step 2# Lengkapkan Pengesahan Identiti 

Kirim maklumat yang diperlukan untuk pengesahan identiti dan tunggu semakan pembukaan akaun, kira-kira 1-2 jam (Maklumat anda dilindungi oleh klausa kerahsiaan).

Step 3# Deposit Akaun Untuk Berdagang

Pelbagai kaedah deposit termasuk kad kredit, transfer bank, dll. Mitrade tidak mengenakan bayaran pengendalian.

Step 4# Mulakan Perdagangan Dengan Mudah

Setelah deposit diisi, sudah tiba masanya anda membuka kedudukan. Mulakan dengan menyesuaikan ukuran kedudukan, memanfaatkan, kemudian buka posisi panjang atau pendek mengikut analisis pasaran anda. Seperti yang disebutkan di atas, Anda juga dapat menetapkan perintah perlindungan untuk meminimumkan risiko, yaitu stop loss dan trailing stop loss.

Step 5# Menutup Pesanan

Setelah memerhatikan pergerakan harga dan carta yang menunjukkan kedudukan anda menguntungkan, jangan ragu untuk menutup kedudukan dengan segera. Begitu juga, apabila ramalan anda tidak sesuai dengan jangkaan, segera tutup kedudukan agar kerugian tidak terlalu besar.

Kesimpulan

Pasaran cryptocurrency tidak stabil, jadi bersiaplah untuk naik turun. Anda akan melihat perubahan harga yang dramatik. Sekiranya anda memutuskan untuk melabur, anda boleh memulakannya tanpa memecahkan bank anda dengan melabur dalam cryptocurrency CFD, dan penting bagi anda untuk membuat keputusan sendiri setelah membuat kajian, semoga berjaya!


Bagikan Artikel