Kajian Luno Malaysia – Adakah Ia Selamat atau tidak?

Luno Malaysia ialah tempat pertukaran mata wang kripto dan platform dompet (wallet) yang membolehkan pengguna membeli, menjual dan menyimpan mata wang kripto seperti Bitcoin dan Ethereum. Selain Luno beroperasi di Malaysia, Luno juga beroperasi di negara lain di seluruh dunia. Dalam ulasan Luno ini, kami akan menilai ciri platform, kaedah deposit, yuran dan banyak lagi. Lihat ulasan penuh Luno kami untuk mengetahui sama ada ia sesuai untuk anda.

Ringkasan Luno Malaysia

Laman Web Rasmihttps://www.luno.com/
Ibu PejabatSingapore
Diasaskan pada2013
Token AsliTiada 
Matawang FiatMYR, IDR, SGD, EUR, ZAR
Mata wang kriptoBTC, ETH, BCH, XRP, LTC, ADA, SOL
Pasangan dagangan26
Negara yang disokong40+
Jumlah minimum deposit$10
Jumlah caj depositDepends on Currency
Kaedah depositInstant Transfer, Giro
Caj transaksiCharges Depend on Country, Method, and Currency
Caj pengeluaranMYR
AplikasiYes
Sokongan PelangganArticles and Submit Form Support

Sejarah Luno Malaysia

Luno telah ditubuhkan pada tahun 2013 dengan nama BitX dengan matlamat untuk memudahkan proses bagi individu untuk memperoleh akses dan menggunakan matawang digital. Marcus Swanepoel dan Timothy Stranex adalah individu yang bertanggungjawab untuk menubuhkan syarikat ini, yang mempunyai ibu pejabat di London dan juga mempunyai lokasi di Cape Town, Singapura, dan Jakarta. 

Selama sejarah penubuhannya, Luno telah berjaya untuk membangunkan perniagaannya sehingga sekarang ia melayani pelanggan di 40 buah negara dan menyediakan pasaran untuk pembelian, jualan, dan penyimpanan pelbagai matawang kripto. Pada tahun 2017, syarikat mengubah namanya dari BitX kepada Luno untuk lebih mewakili matlamat memudahkan penggunaan dan pemahaman matawang kripto bagi semua pengguna.

Adakah Luno Malaysia Selamat? 

Luno telah melaksanakan pelbagai langkah keselamatan untuk memastikan keselamatan dana dan maklumat peribadi penggunanya. Langkah-langkah ini termasuk teknologi berbilang tandatangan, pengesahan dua faktor, dompet pengguna yang disulitkan dan penyimpanan selamat sebahagian besar aset digitalnya di luar talian dalam storan sejuk.

Walau bagaimanapun, seperti mana-mana platform dalam talian yang memegang dan mengurus aset kewangan, sentiasa ada risiko pelanggaran keselamatan dan insiden penggodaman. Adalah penting bagi pengguna untuk mengikuti amalan keselamatan yang baik, seperti menggunakan kata laluan yang kukuh dan mendayakan pengesahan dua faktor, untuk meminimumkan risiko mereka.

Adakah Luno Malaysia disahkan?

Luno ialah sebuah syarikat yang sah yang menawarkan perkhidmatan termasuk perdagangan mata wang kripto serta perkhidmatan dompet. Ia dilesenkan untuk menjalankan perniagaan di beberapa negara, termasuk Malaysia, dan beroperasi mengikut semua peraturan dan undang-undang yang berkenaan. Luno telah menjadi sebahagian daripada pasaran mata wang kripto sejak 2013, pada masa itu ia telah bekerja tanpa jemu untuk membina reputasi yang kukuh untuk dirinya sendiri.

Luno mematuhi peraturan dan peraturan serta undang-undang setiap negara di mana ia berfungsi. Ini termasuk larangan terhadap pengubahan wang haram (AML) dan pembiayaan organisasi pengganas (CTF), serta perundangan yang melindungi maklumat peribadi dan privasi. Luno, sebagai contoh, mematuhi peraturan yang ditetapkan oleh Suruhanjaya Sekuriti Malaysia dan Akta Perlindungan Data Peribadi di Malaysia.

Luno komited untuk mengguna pakai perkara yang dianggap oleh industri sebagai amalan terbaik untuk pengurusan risiko dan keselamatan, di samping mematuhi mana-mana perundangan tempatan yang mungkin ada. Ini melibatkan penilaian dan pengemaskinian secara rutin prosedur keselamatannya, serta meletakkan perlindungan untuk memastikan keselamatan wang tunai dan maklumat peribadi penggunanya.

Adalah penting untuk diingat bahawa persekitaran kawal selia yang mengelilingi mata wang kripto sentiasa mengalami perubahan, dan bukan di luar persoalan bahawa peraturan tambahan mungkin digubal pada masa hadapan yang boleh dijangka. Luno berdedikasi untuk kekal semasa dengan kemajuan terkini dan mematuhi semua peraturan yang berkaitan dengan keadaan.

Luno Malaysia – Yuran & Caj

Luno Malaysia mengenakan yuran dan caj untuk transaksi keluar dan masuk, namun ianya masih dianggap berpatutan, sesuai dengan servis yang diberi. 

Caj Deposit

MatawangCara PembayaranCaj
MYRFPX Instant TransferPercuma (RM0.70 untuk bawah RM100)
MYRInterbank GiroPercuma (RM0.70 untuk bawah RM100)

Caj Pengeluaran

MatawangCara PembayaranCaj
MYRInterbank GiroRM0.10

Caj Jual dan Beli

MatawangCara PembayaranCaj
MYRBeli menggunakan Dompet Luno/Beli Segera2.000%
MYRSell using the Luno Wallet/Instant Sell2.0%

Untuk lebih banyak informasi berkaitan yuran dan caj termasuk pemindahan antara mata wang kripto, anda digalakkan untuk melawat laman web Luno.

Luno Malaysia – Coin yang Disokong

Luno menyokong pelbagai mata wang kripto, termasuk yang berikut:

 • Bitcoin (BTC) Bitcoin ialah mata wang kripto terdesentralisasi pertama yang pernah dicipta, dan ia juga merupakan mata wang digital yang paling kerap didagangkan. Platform Luno menyokong pembelian, penjualan, penyimpanan dan perdagangan Bitcoin untuk penggunanya.

Baca Juga: Apa Itu Bitcoin? Inilah Semua Persoalan Mengenai Bitcoin.

 • Ethereum (ETH) ialah platform rantaian blok sumber terbuka yang diedarkan yang membolehkan pembinaan kontrak pintar dan aplikasi lain yang berjalan dalam persekitaran terdesentralisasi. Pada platformnya, Luno membenarkan pengguna membeli, menjual, menyimpan dan berdagang Ethereum. Selain itu, laman web ini menawarkan storan sejuk Ethereum.
 • Bitcoin Cash (BCH) ialah mata wang kripto yang dihasilkan selepas hard fork berlaku dalam rangkaian Bitcoin. Garpu ini menghasilkan penciptaan Bitcoin Cash. Berbanding dengan Bitcoin, ia dibangunkan untuk menyediakan sistem yang lebih mudah berskala untuk menjalankan transaksi kewangan rutin. Pada platform Luno, pengguna mempunyai keupayaan untuk membeli, menjual, menyimpan dan berdagang Bitcoin Cash antara satu sama lain.
 • Ripple (XRP): Ia direka bentuk untuk menjadi penyelesaian yang pantas dan berskala untuk memudahkan pembayaran rentas sempadan dan pertukaran mata wang. XRP bertindak sebagai mata wang jambatan, membolehkan pengguna dengan cepat dan mudah memindahkan dana dari satu mata wang ke mata wang lain.
 • Litecoin (LTC) ialah mata wang kripto terdesentralisasi yang dicipta pada tahun 2011 sebagai alternatif yang lebih ringan dan pantas kepada Bitcoin. Ia menggunakan algoritma yang berbeza untuk mengesahkan transaksi, yang membolehkan masa pemprosesan yang lebih cepat dan yuran yang lebih rendah. Litecoin bertujuan untuk menyediakan versi wang digital yang lebih mudah diakses dan cekap yang boleh digunakan untuk urus niaga harian.
 • Cardano (ADA) ialah platform blockchain terdesentralisasi dan mata wang kripto yang bertujuan untuk menjadikan transaksi kewangan lebih selamat dan lebih berskala. Ia menggunakan algoritma konsensus bukti pegangan, yang sepatutnya menggunakan kurang tenaga daripada algoritma bukti kerja mata wang kripto lain. Cardano mahu membina sistem kewangan yang lebih terbuka dan adil yang boleh memenuhi keperluan orang ramai dan perniagaan di seluruh dunia.
 • Solana (SOL) ialah platform blockchain yang pantas, cekap dan terdesentralisasi yang bertujuan untuk menyediakan penyelesaian berskala untuk aplikasi terdesentralisasi dan perkhidmatan kewangan. Ia menggunakan algoritma konsensus unik yang dipanggil Bukti-Sejarah, yang membantu memastikan transaksi yang cepat dan selamat. Matlamat Solana adalah untuk menyediakan platform untuk pembangun membina dan melancarkan aplikasi terdesentralisasi, serta menyediakan infrastruktur untuk kewangan terdesentralisasi dan kes penggunaan terdesentralisasi yang lain.

Luno mungkin, bergantung pada negara atau lokasi, menyokong mata wang kripto tambahan serta aset digital lain sebagai tambahan kepada yang disenaraikan di atas. Ada kemungkinan bahawa ketersediaan mata wang kripto tertentu akan berubah berdasarkan peraturan tempatan dan keperluan pematuhan platform. Di laman web Luno, pengguna boleh menyemak alternatif yang boleh diakses di negara tertentu mereka.

Platform dagangan Luno

Pengguna boleh mengakses platform dagangan melalui tapak web Luno atau melalui aplikasi mudah alih Luno, yang tersedia untuk kedua-dua peranti iOS dan Android. Platform ini menyediakan pengguna dengan antara muka mesra pengguna yang memudahkan untuk membeli dan menjual mata wang kripto, walaupun bagi mereka yang baru dalam dunia aset digital.

Platform dagangan Luno menawarkan kadar pertukaran yang kompetitif dan yuran yang rendah, menjadikannya pilihan yang menarik bagi mereka yang ingin berdagang mata wang kripto. Platform ini juga menyediakan data dan carta pasaran masa nyata, supaya pengguna boleh mengikuti perkembangan terkini tentang pergerakan harga terkini dan membuat keputusan perdagangan termaklum.

Dari segi keselamatan, Luno mengambil beberapa langkah untuk melindungi aset pengguna, termasuk penyimpanan selamat kunci peribadi, pengesahan dua faktor dan penyulitan SSL bagi semua data yang dihantar ke dan dari platform.

Secara keseluruhan, platform dagangan Luno ialah penyelesaian yang komprehensif untuk mereka yang ingin membeli, menjual dan menyimpan mata wang kripto dengan cara yang selamat dan terjamin.

Luno Wallet

Luno Wallet ialah dompet mata wang kripto yang disediakan oleh pertukaran dan platform mata wang kripto, Luno. Ia membolehkan pengguna menyimpan, menghantar dan menerima pelbagai mata wang kripto, termasuk Bitcoin, Ethereum dan Bitcoin Cash, antara lain.

Kini boleh diakses untuk kira-kira enam fiat dan lima mata wang kripto iaitu:

Setiap kripto yang disokong: Beli, jual, simpan dan terima.

Dompet Fiat (ZMW, MYR, ZAR, NGN, EUR, IDR): Keluarkan, berdagang untuk cryptos, deposit.

Dompet Luno direka bentuk untuk ringkas dan mudah digunakan, walaupun bagi mereka yang baru menggunakan mata wang kripto. Ia menyediakan pengguna dengan storan selamat untuk aset digital mereka dan keupayaan untuk mengurus pegangan kripto mereka daripada satu antara muka yang mesra pengguna.

Dompet itu disepadukan dengan pertukaran Luno, jadi pengguna boleh membeli dan menjual mata wang kripto dengan mudah terus dari dompet mereka. Ini membolehkan pengguna mengurus pegangan kripto mereka dan melaksanakan perdagangan dengan cara yang lancar dan mudah.

Dari segi keselamatan, Luno mengambil beberapa langkah untuk melindungi aset pengguna, termasuk penyimpanan selamat kunci peribadi, pengesahan dua faktor dan penyulitan SSL bagi semua data yang dihantar ke dan dari platform.

Pilihan Deposit dan Pengeluaran

Luno menawarkan beberapa pilihan untuk mendeposit dan mengeluarkan dana pada platformnya:

Pilihan deposit:

 • Pindahan bank: Pengguna boleh membuat deposit ke dalam akaun Luno mereka menggunakan pindahan bank tempatan. Deposit akan dikreditkan ke akaun pengguna selepas dana telah diterima dan diproses oleh Luno.
 • Pemindahan mata wang kripto: Pengguna juga boleh mendepositkan mata wang kripto ke dalam akaun Luno mereka dengan menghantarnya daripada dompet luaran.

Pilihan pengeluaran:

 • Pindahan bank: Pengguna boleh mengeluarkan dana daripada akaun Luno mereka ke akaun bank tempatan. Pengeluaran akan diproses oleh Luno dan dana hendaklah dikreditkan ke akaun bank pengguna dalam tempoh masa yang ditetapkan.
 • Pemindahan mata wang kripto: Pengguna juga boleh mengeluarkan mata wang kripto daripada akaun Luno mereka dengan menghantarnya ke dompet luaran.

Adalah penting untuk ambil perhatian bahawa pilihan deposit dan pengeluaran mungkin berbeza-beza bergantung pada negara tempat tinggal pengguna dan ketersediaan kaedah pembayaran tertentu. Luno sentiasa mengemas kini pilihan pembayarannya dan pengguna boleh menyemak maklumat terkini di tapak web Luno.

Cara Membeli Mata Wang Kripto di Luno

Untuk membeli mata wang kripto di Luno, anda perlu mengikuti langkah berikut:

 • Buat akaun: Lawati tapak web Luno dan buat akaun baharu dengan memberikan alamat e-mel dan kata laluan anda. Anda kemudiannya perlu mengesahkan alamat e-mel anda dan melengkapkan proses persediaan akaun.
 • Tambah dana: Setelah akaun anda disediakan, anda perlu menambah dana pada akaun anda. Anda boleh melakukan ini dengan membuat deposit menggunakan kad kredit/debit, pindahan bank atau kaedah pembayaran lain yang disokong oleh Luno.
 • Beli mata wang kripto: Selepas anda menambah dana pada akaun anda, anda boleh menggunakan dana tersebut untuk membeli mata wang kripto pilihan anda. Pergi ke halaman Beli/Jual pada platform Luno dan pilih mata wang kripto yang anda ingin beli. Masukkan jumlah yang anda ingin beli dan sahkan transaksi.
 • Simpan mata wang kripto anda: Sebaik sahaja anda telah membeli mata wang kripto, ia akan disimpan dalam dompet Luno anda. Anda boleh melihat baki mata wang kripto dan sejarah transaksi anda di bahagian dompet platform Luno.

Sokongan Pelanggan

Luno membantu pelanggan dalam beberapa cara, seperti melalui e-mel, sokongan dalam apl dan media sosial. Syarikat cuba menjawab soalan daripada pelanggan dan menyelesaikan masalah secepat dan semudah mungkin.

Luno menawarkan sokongan langsung dan pusat bantuan penuh di tapak webnya. Pusat bantuan mempunyai artikel dan tutorial tentang pelbagai topik yang berkaitan dengan platform dan perkhidmatannya. Pusat bantuan dibuat untuk orang yang ingin mengetahui lebih lanjut tentang cara menggunakan Luno dan semua cirinya.

Jika pengguna mempunyai soalan atau masalah yang lebih rumit, mereka boleh meminta bantuan daripada pasukan sokongan Luno. Kakitangan sokongan syarikat berpengetahuan dan berpengalaman, dan mereka komited untuk memberi pengguna maklumat dan bantuan yang mereka perlukan untuk menggunakan platform dengan baik.

Secara keseluruhan, Luno memberi banyak penekanan pada perkhidmatan pelanggan dan memberi pengguna banyak cara untuk mendapatkan bantuan dan menyelesaikan sebarang masalah yang mungkin mereka hadapi.

Kelebihan dan Kekurangan Luno

 • Ia menawarkan pengalaman perdagangan crypto yang mudah.
 • Pedagang boleh bertukar dengan cepat antara mata wang kripto dan fiat.
 • Pilihan untuk berkongsi pembayaran e-mel fiat dan crypto percuma tersedia.
 • Akaun perniagaan membantu organisasi menyediakan prosiding mereka.
 • Ia sesuai untuk pemula.
 • Luno menyokong kad kredit dan pindahan wang melalui bank.
 • Mata wang kripto yang ditawarkan adalah terhad.
 • Wang di wallet milik anda, tetapi anda tidak mengawal sepenuhnya wang anda apabila ia berada di tangan mereka.
 • Tidak menyokong alat dagangan lanjutan dan dagangan margin
 • Kecairan yang ditawarkan pada platform adalah rendah..

Pilihan Lain untuk Melabur dalam Mata Wang Kripto

Mitrade ialah platform dagangan profesional yang membolehkan anda berdagang mata wang kripto, termasuk mata wang kripto terbesar seperti Bitcoin dan Ethereum, tetapi juga berpuluh-puluh syiling lain yang lebih kecil.

 • Beli atau jual ,mata wang kripto bila-bila masa
 • Tiada yuran atau komisen tersembunyi
 • Berdagang Bitcoin dan Ethereum serendah $50, tanpa komisen*.
 • Mendapat untung dari naik atau turun pasaran mata wang kripto
 • Alat pengurusan risiko proprietari, perlindungan baki negatif, spread rendah

Kesimpulan

Luno Malaysia ialah sebuah tempat pertukaran matawang kripto yang sesuai untuk pemula, dengan menawarkan beberapa matawang utama. Jika anda ingin melabur kripto dengan selamat di Malaysia, Luno adalah tempat yang sesuai, dengan jumlah deposit minimum yang rendah.

Bagikan Artikel

Tinggalkan Balasan