Cara Beli Saham Starbucks? Panduan Lengkap untuk Pelabur

Starbuck adalah kopi terbesar yang menukarkan secawan kopi kepada perniagaan billion dolar lebih beberapa dekad yang lalu. Prestasi kewangan syarikat yang kukuh telah menarik banyak pelabur, jika anda menimbangkan untuk membeli Starbucks. Disini adalah cara untuk membeli dan semua perkara yang perlu anda ketahui sebelum membeli.

Hanya ikuti lima langkah mudah ini:
Langkah 1 : Cari broker atas talian terbaik
Langkah 2 : Buka akaun broker anda
Langkah 3 : Sahkan identiti anda
Langkah 4 : Masukkan dana ke dalam akaun anda
Langkah 5 : Beli saham Starbucks

Untuk Kandungan Lengkap, teruskan bacaan anda.

Starbucks Overview

starbucks coffee

Simbol saham : SBUX
Waktu Dagangan : Isnin hingga Jumaat 13:00 – 19:59 Waktu GMT London
Negara : Amerika Syarikat
Matawang : USD
Pertukaran : Nasdaq

Ditubuhkan pada 1985 dan beribu pejabat di Seattle Washington, Perbadanan Starbucks adalah syarikat kopi panggang istimewa penerajubdunia dan beroperasi dalam runcitan dengan anggaran 82 pasaran di seluruh dunia. Syarikat ini juga lebih dari 32,000 syarikat yang beroperasi serta kedai francais.

Pada mulanya pelabur awal agak pesimis dengan prospek jangka panjang syarikat, biasanya mereka percaya “manusia tidak akan berterusan membayar walau 1 dolar untuk secawan kopi,namun Starbucks telah membuktikan ketahanan dan pertumbuhan pesat, syarikat juga komited dalam menyediakan pelanggan dengan kopi berkualiti tinggi dan perkhidmatan terbaik. Mewujudkan “pengalaman Starbuck unik” dan menjadikan kedai Starbucks di seluruh dunia selesa,hangat “kawasan rumah ketiga” sebagai tambahan juga kepada tempat kerja dan separuh kehidupan.

Cara Beli Saham Starbucks?

1. Pertimbangkan membeli secara terus kepada syarikat

Starbucks menawarkan program yang membenarkan pelabur untuk membeli saham secara langsung daripada syarikat – tiada broker diperlukan. Program ini dikenali sebagai “Program Pembelian Saham Secara Langsung”. Anda perlu mencipta akaun dengan Perkongsian Komputer Rakan Starbuck untuk membuat pembelian pertama.

2. Pilih Broker Atas Talian Terbaik

Jika anda ingin melabur dalam saham Starbucks secara tradisional, langkah pertama ialah memilih broker saham atau firma broker untuk melengkapkan pembelian. Lebih baik kerana anda tidak perlu ke Wall Street untuk mencari broker yang boleh dipercayai, banyak broker dari Malaysia yang menawarkan saham USA melalui platform dagangan atas talian dimana pelabur pemula boleh meletakkan deposit kecil dan perolehi keuntungan.

Untuk melabur cara senang dan mudah, pengguna perlu mempunyai broker yang boleh dipercayai. Broker dibawag adalah yang dinilai tinggi,diperakui dan selamat di seluruh dunia :

Etoro

Etoto ialah platform pelbagai aset peneraju dunia yang menawarkan komisen dan kadar paling rendah dalam industri. Ia adalah kemudahan dagangan salin yang menjadi pilihan terbaik untuk pemula.’
Yuran keselamatan bermula dengan deposit sebanyan $200 atau yuran pengeluaran adalah $5, yuran tidak aktif pula ialah $10 setahun dan tiada yuran transaksi untuk membeli atau menjual posisi panjang.

Mitrade

Mitrade adalah platform dagangan atas talian yang memenangi anugerah dan boleh berdagang 300 saham USA tanpa komisen, menawarkan sebaran kompetitif, membuka akaun demo secara percuma dan ideal untuk pelabur pemula dan profesional.

Sebagai tambahan ia menyediakan anda untuk membeli saham Apple, akaun broker atas talian menyediakan penyelidikan harga, material pembelajaran serta analisis pasaran untuk membantu anda mencapai tujuan pelaburan anda.

Starbucks bukanlah saham terpaling mahal, tetapi ia mungkin diluar bajet anda dan semasa artikel ini ditulis, dagangan adalah $73 per saham.Tapi bagaimana jika anda mempunyai amaun yang kecil untuk dipindahkan kedalah akaun broker anda.

Trading derivatis adalah pilihan lain kepada pelaburan dividen jika anda tidak mampu membeli kesemua saham.

CFD ialah jalan lain untuk penetuan pergerakan harga dagangan dimana anda boleh mendapat pergerakan untuk saham yang berlainan tanpa benar-benar memiliki aset sebenar.

Apabila anda melabur dalam saham, anda membayar harga yang penuh untuk memiliki aset dan hanya membuat keuntungan apabila harga naik. Sebaliknya apabila anda berdagang dengan CFD, anda hanya berdagang dengan pergerakan harga dan memperolehi keuntungan daripada pergerakan harga dalam sebarang arah. CFD membenarkan anda berdagang dalam saham dunia yang terkenal.

Jika anda ingin mencuba berdagang CFD, anda boleh membuka akaun secara percuma di Mitrade dengan deposit minimum sebanyak $50 sahaja, anda boleh memulakan dagangan lebih daripada 400 aset kewangan hanya dengan $50 sahaja.

Baca Juga: Pandangan Tentang Mitrade 2021: Adakah Mitrade SCAM?

Bagaimana Membeli Saham Starbucks di Mitrade

Step 1# Membuka akaun : Lawati malan sesawang Mitrade, di lama utama anda akan melihat sumber dan perincian tentang produk, klik daftar masuk dan anda akan dibawa ke laman yang mana anda diminta untuk menyediakan nama,emel dan kata laluan. Klik sambung dan anda akan diminta untuk menyediakan butiran peribadi.

Step 2# Pengesahan : Selepas ini, anda mungkin diminta untuk mengesahkan identiti anda. Untuk memastikan sekatan deposit dihapuskan dan anda boleh membuat pengeluaran dana tanpa mengalami sebarang kelambatan. Tipikalnya ia melibatkan memuat naik salinan 

  • Pasport atau lesen memandu
  • Bili terdahulu yang terbaru atau penyata akaun bank

Step 3# Masukkan dana kedalam akaun : Untuk memulakan dagangan, anda perlu mendepositkan jumlah yang dirancang untuk membeli saham. Anda boleh mendepositkan dana kedalam akaun melalui kaedah pembayaran yang sesuai untuk anda seperti sistem pembayaran elektronik, Kad Visa/Mastercard atau pindahan wang dengan deposit minimum $50.

Step 4# Mencari Saham SBUX: Anda perlu membuka carta  alatan dagangan yang diingini melalui pencarian alatan, pilih penanda Starbucks dalam kolum yang disediakan, penanda Starbucks ialah SBUX, langkah seterusnya ialah memilih saham atau CFD.

Step 5# Buat Pesanan : Anda boleh melihat tetingkap dagang dan boleh senarai boleh disesuaikan yang terletak di kanan carta harga. Yang pertama ialah SELL (Harga jualan semasa), (harga belian semasa) BUY, jumlah saham, komisen dan margin. Anda boleh membeli beberapa saham pada harga semasa atau tetapkan TERHAD atau HENTI pesanan dan beli pada harga yang anda ingini, jika saham mencapai harga seperti yang anda specifik saham akan dibeli secara automatik,

Step 6# Pengurusan Risiko : Selepas pembelian, posisi dibuka akan ditunjukkan dibawah carta harga dengan jumlah pembelian saham, harga,komisen dan juga keuntungan semasa serta kerugian. Anda boleh menetapkan berhenti kerugian untuk mengehadkan kerugian atau ambil keuntungan dalam keuntungan. Anda akan menerima laporan harian melalui emel, kemaskini status akaun anda termasuk jumpa saham yang dibeli dengan keuntungan dan kerugian yang tertentu.

Harga Saham Starbucks

Pada 26 Jun 1992, Starbucks membuat Penawaran Asas Awam (IPO) pada harga saham $17 dibawah penanda simbol NASDAQ:SBUX. Syarikat hanya mempunyai 165 kedai pada waktu itu. Sejak itu Starbucks memecahkan saham 2:1 kepada 6 majlis yang berbeza. Syarikat memulakan pembayaran dividen pada 20120 dan meningkat setiap tahun selepas 2011. 14 May 2020, kadar peningkatan tahunan kompoun SBUX ialah 22.0%.

Namun saham syarikat telah jatuh 29% tahun ini setelah syarikat berdepan dengan beberapa cabaran, termasuk isu pekerja, kelembapan di China, penutup kedai dan pengurusan yang tidak pasti terutamanya apabila kelembapan di China bersambung meletakkan ianya kebelakangan. Pertumbuhan di bawah tekanan.

Walaupun harga masih jatuh kini, pelabur menjangkakan prospek baik untuk saham Starbucks.

Nisbah P/E Starbucks

Starbucks PE Ratio

Kandungan yang relevan serta kaedah pengiraan nisbah perolehan harga (TTM) Starbukc (Nisbah PE-TTM) seperti yang diberi: Nisbah perolehan harga (TTM) dikira dengan membahagikan harga saham semasa oleh kecairan pendapatan syarikat setiap saham untuk 12 bulan terbaru ini. Hari ini harga semasa saham Starbucks ialah $71.28 dan kecairan EPS 12 bulan terakhir ialah $3.73, jadi nisbah harga untuk pendapatan (TTM)hari ini ialah 19.11, hampir 3 tahun dibawak 19.76 dan syarikat mungkin menjadi kurang bernilai.

Faktor Yang Menjejaskan Saham Starbucks

1. Turun Naik Harga Komoditi

Saham Starbuck adalah terdedah kepada turun naik dalam harga komoditi. Syarikat membelanjakan banyak keatas komoditi seperti biji kopi, gula dan susu menjadikan ianya terdedah kepada turun naik harga. Konflik Rusia-Ukrain membawa kepada peningkatan harga makanan dan kopi, menyebabkan margin Starbucks juga jatuh. Dengan kos yang meningkat dan margin dibawah tekanan, ketidakpastian di Starbucks akan berterusan pada masa hadapan mungkin sehingga tahun fiskal semasa berakhir.

2. Pasaran Baru Muncul Dibawah Prestasi

Starbucks telah menggerakkan banyak duit untuk berkembang dalam pasaran antarabangsa, kerada kedai Starbucks ada banyak dilokasi besar USA dan pasaran menjadi tepu. Starbucks segera membuka kedai di pasaran China dan disebaliknya ia berdepan dengan penolakan perlaksaan operasi.

3. Kenaikan Ketidakpastian

Pengasas Starbucks iaitu Howard Schultz dilantik sebagan CEO interim syarikat pada pertengahan Mac. Perubahan strategi dalam Starbucks dan polisi adalah membimbangkan, dan pemilihan CEO baru masih dalam progres dimana ia juga meningkatkan arah trategik syarikat, ketidakpastian.

“Turun dan Naik” tidaklah semuanya benar tapi tiada juga alasan untuk percaya bahawa Starbucks akan berterusan tumbuh dibawah keadaan sebarang pasaran. Pelabur perlu menyiasat sama ada saham berbaliu dibeli berdasarkan kepada pulangan dimasa hadapan seperti yang diharapkan berbanding apa yang telah berlaku.

4. Aktiviti Kesatuan di Kedai Starbucks

Pelabur bimbang dengan kedai-kedai Starbucks yang akan disatukan, membawa kepada kos pekerja yang tinggi untuk syarikat. Dan Starbuck mempraktiskan anti kesatuan, dengan kenaikan jumlah aduan yang diterima menjadikan ia sebagai Berita utama yang negatif untuk imej jenama 

Ringkasan

Disini bagaimana untuk mebeli saham Starbucks melalui broker asing yang pelbagai untuk anda gunakan. Kaedah ini boleh digunakan sebagai rujukan untuk anda membeli saham asing yang lain. Sebelum membuat keputusan saham mana untuk dibeli, pastikan anda membuat analisa penyelidikan saham dahulu.

Walaupun pendapatan Starbucks pada suku kedua fiskal 2022 mungkin mengecewakan tetapi saham Starbucks telah membetulkan dengan lebih pada suku ketiga tahun ini dan nisbah pendapatan untuk harga kehadapan dan kini ia dibawah purata sejarah.

Pertimbangkan kewangan negative yang ditunjukkan dan kaitan dengan saham adalah satu penilaian yang munasabah. Kami percaya syarikat mengganggarkan akan menghasilkan pendapatan yang kukuh dan aliran tunai akan terkedepan dengan meneraju beberapa kenaikan harga. Dengan ini kami percaya Starbucks kekal sebagai pilihan pelaburan jangka masa panjang yang baik untuk pelabur.

Baca Juga: Cara Membeli Saham Amerika Syarikat Di Malaysia Dengan Broker Termurah

Bagikan Artikel

Tinggalkan Balasan