Saham Tesla: Harga Saham, Laporan Kewangan, Ramalan 2023

Walaupun menjadi peneraju jualan dalam industri kenderaan elektrik (EV), saham Tesla tidak terlalu baik buat masa ini. Saham Tesla telah jatuh lebih daripada 60% sejak awal tahun dan tidak menunjukkan sebarang tanda menurun semakin lemah.

Penurunan ini berbeza dengan prestasi yang sangat memberangsangkan 1-2 tahun lalu. Pada 2020 saham Tesla telah meningkat lebih daripada 700% diikuti oleh 50% pada tahun 2021.

Penurunan prestasi ini telah ditunjukkan oleh polisi ketat Fed yang mana kadar faedah terus meningkat, dualism Elon Musk di Twitter dan permintaan berkurangan kerana penurunan aktiviti ekonomi di China sebagai satu kesan polisi sifar covid di China.

Apakah unjuran saham Tesla pada 2023? Adakah saham Tesla akan naik atau terus menjunam? Ini adalah penjelasan untuk anda.

Tentang Tesla (TSLA)

Tesla Inc (TSLA) adalah Automotif Amerika Multinasional dan syarikat tenaga bersih yang beribu pejabat di Austin, Texas. Tesla telah mereka dan mengeluarkan kenderaan elektrik (kereta & trak elektrik), bateri penyimpanan rumah, panel solar dan jubin bumbung solar dan produk serta perkhidmatan berkaitan. Tesla merupakan salah satu syarikat yang bernilai di dunia dengan permodalan pasaran lebih dari $550 bilion yang kekal sebagai pembuatan kereta paling berharga di dunia.

Pada 2021, syarikat ini menjadi penjual teratas dunia yang menjual kenderaan bateri elektrik dan plug- in elektrik, dengan 21% pasaran bateri elektrik (elektrik asli) dan 14% pasaran plug in (termasuk plug-in hybdrid) rekabentuk syarikat dan pemasangan sistem kuasa solat melalui subsiadari Tenaga Tesla di Amerika Syarikat. Tenaga Tesla juga adalah salah satu penyedia sistem kuasa bateri terbesar didunia dengan 3.99 gigawatt-jam (GWh) pada 2021.

Tesla telah diasaskan sebagai Tesla Motor pada Julai 2003 oleh Martin Eberhardt dan Mark Turpenning. Nama syarikat sebagai penghormatan kepada pencipta dan jurutera elektrik Nikola Tesla. Pada Februari 2004, Elon Musk telah melabur sebanyak $6.5 juta untuk menjadi pemegang saham terbesar syarikat. Beliau telah menjadi CEO sejak 2008 lagi.

Menurut Musk, matlamat Tesla adalah untuk mempercepatkan pertukaran kepada pengangkutan yang mampan dan tenaga yang dihasilkan dengan kenderaan elektrik dan kuasa solar. Tesla memulakan pengeluaran pada 2009 dengan model kereta pertama, kereta sport Roadster. Diikuti pula dengan model S sedan pada 2012, model X SUV 2015, Model 3 sedan 2017, Model Y Crossover pada 2020 dan Semi trak pada 2022.

Model 3 adalah kenderaan plug-in elektrik paling laris selama ini dan kenderaan elektrik pertama yang terjual sebanyak 1 juta unit seluruh dunia pada June 2021. Jualan global Tesla pada 2021 adalah 936,222 unit, meningkat sehingga 87% daripada tahun sebelumnya dimana jumlah jualan terkumpul pada Ogos 2022 ialah sebanyak 3 juta unit. Pada Oktober 2021, moda pasaran Tesla telah mencecah kepada 1 trilion iaitu syarikat ke 6 dalam sejarah di Amerika Syarikat. 

Tesla telah menjadi subjek pelbagai tindakan undang-undang termasuk dalam pemerhatian kerajaan, kritikan wartawan dan kontroversi awam yang meningkat kerana pernyataan serta tindakan CEOnya Elon Musk daripada dakwaan akaun kreatif, tindak balas pemberi maklumat, hak pekerja yang dilanggar dan masalah teknikal produk yang bahaya serta tidak selesai.

Gambaran Keseluruhan Saham TSLA

TukaranNASDAQ-GSNisbah P/E 46.41
SektorBudi Bicara PenggunaHadapan 1 Tahun P/E 43.92
IndustriPembuatan Auto Pendapatan per saham (EPS)$3.24
Sasaran 1 Tahun$300.83Dividen TahunanN/A
Jumlah Saham139,032,175Ex Tarikh DividenN/A
Jumlah Purata89,880,754Tarikh Bayaran DividenN/A
Penutupan Sebelumnya$157.67Hasil SemasaN/A
52 MingguTinggh/Rendah$402.6667/$153.28Kadar Istimewa Dividen25-Aug-22
Permodalan Pasaran 474,389,150,413Tarikh Istimewa Pembayaran Dividen24-Aug-22

Data daripada :https://www.nasdaq.com/market-activity/stocks/tsla

Carta Harga Saham Tesla (TSLA)

2022 bukanlah tahun terbaik buat prestasi saham Tesla (NASDAQ:TSLA). Ia telah meningkat lebih daripada 700% pada 2022 dan saham ini menjadi primadona. Kenaikan ini mencatatkan nilai saham Tesla pada lebih daripada 200 USD per saham dan menjadikan Elon Musk lelaki terkaya didunia pada waktu itu.

Disamping itu pada 2021 saham Tesla masih berupaya merekodkan peningkatan lebih 50% dapa 2021. Saham Tesla meningkat sehingga mencapai harga tertinggi iaitu lebih daripada 400 USD per saham. Kini nilai per saham Tesla didagangkan kurang daripada 150 USD per saham dan ia adalah rendah tahun ini.

Secara teknikal, Tesla sedang mengalami penurunan trend yang berlaku sejak pertengahan September. Penurunan ini bertanda dengan pembentukan paras terendah baru pada 145.82 selepas berehat sekejap pada 166.19.

Penurunan harga saham Tesla ini bermula pada awal tahun sehingga kini kerana dipengaruhi oleh 3 faktor utama iaitu polisi ketat bank pusat, permintaan lemah kerana Covid di China dan pelabur merasa bimbang sejak CEO Tesla,Elon Musk membeli Twitter.

Polisi Persekutuan yang berterusan menaikan kadar faedah juga memberikan kesan sistemik dalam ekonomi dan secara tidak langsung menjejaskan nilai saham termasuk Tesla. Persekutuan sekali lagi menaikan kadar faedah pada 14 Disember daripada 4.0% kepada 4.5% dan dijangka akan berterusan sehingga awal tahun hadapan. 

Peningkatan kadar faedah berterusan ini akan meningkatkan kos pertumbuhan dan penilai pelaburan selanjutnya. Dianggarkan nilai per saham akan menurun dalam beberapa bulan kedepan. Ini juga mengakibatkan turun naik dalam pasaran dalam beberapa bulan akan datang.

Sebaliknya kerajaan China meneruskan polisi sifar covid untuk memberi bebanan kepada ekonomi dan melemahkan permintaan untuk pasaran EV. Dianggarkan permintaan daripada sektor EV akan menjadi perlahan sehingga polisi ini ditamatkan.

Tambahan lagi, keputusan Elon Musk dalam membeli Twitter juga memberikan kesan terhadap prestasi saham Tesla. Saham Tesla telah jatuh lebih dari[ada 30% sejak pembelian itu. Pelabur menjadi bimbang akan masa depan Tesla dan ia juga memberi kesan kepada harga saham berterusan jatuh.

Laporan Kewangan Tesla Terbaru

*Dalam juta USD

Telah mencatatkan peningkatan signifikan dalam penghasilannya pada suku ketiga. Pendapatan pada suku ketiga meningkat 27% daripada 16.9 bilion USD kepada 21.4 bilion USD. 

Bijak dalam berbelanja, Tesla menjadi agak stabil. Ia dapat dilihat daripada kos jualan, kom as, pengurusan, penyelidikan dan pembangunan, susut nilai/ pelunasan, faedah perbelanjaan dan kos-kos lain yang tidak banyak perbezaan berbanding suku sebelumnya.

Pendapatan bersih Tesla pada suku ketiga telah meningkat kepada 45% melebihi suku sebelumnya tahun ini. Pendapatan bersih meningkat daripada 2.2 bilion USD kepada 3.29 bilion USD. Pertumbuhan keuntungan Tesla memberikan tanda bahawa asas Tesla masih kuat dan boleh menjadi pilihan pelaburan jangka masa panjang.

Ramalan Saham Tesla 2023

Daripada perspektif teknikal, boleh diramalkan bahawa suku pertama 2023 akan menjadi permulaan kepada kebangkitan semula saham Tesla. Saham Tesla mengalami pembetulan dorongan lebih daripada 60% sejak pertengahan 2019.

Saham Tesla dijangka akan cenderung ke sisi sehingga hujung suku pertama pada 2023 dengan mengambil kira beberapa faktor. Perkara utama yang membawa kepada kelehaman ialah polisi ketat pusat yang akan mula pudar apabila inflasi mula jatuh dan kadar faedah mencecah 5%.

Tambahan lagi, kes Covid di China yang menurun dan aktiviti ekonomi kembali normal. Ia akan merangkan permintaan kenderaan elektrik daripada negara “bamboo curtain”. 

Dengan permintaan yang tinggi dan ekonomi Amerika Syarikat yang semakin pulih, saham Tesla dijangka akan meningkat atas daripada 200 USD per saham.

Adakah Sekarang Tesla Dijual Beli atau Tahan?

Daripada penjelasan diatas, buat masa ini Tesla masih merosot untuk jangka masa pendek. Bagaimanapun jika anda ingin mengambil kesempatan dalam kejatuhan harga, adalah lebih baik menggunakan strategi pelaburan jangka masa pendek. Anda boleh mengambil kesempatan keatas kemerosotan jualan saham Tesla secepat mungkin jika terdapat sokongan asas.

  1. Daftar Akaun Broker dengan Mitrade

Anda boleh mendaftar akan langsung di laman sesawang Mitrade atau muat turun aplikasi di iOS atau android/

  1. Tambah Dana kedalam akaun dagangan anda

Terdapat banyak cara untuk memasukan dana kedalam akaun anda- daripada bank akaun yang di pautkan menggunakan debit kad anda atau “pindahan wire” untuk melakukan deposit.

  1. Pilih Berapa Banyak Saham Tesla Yang Ingin Anda Laburkan

Bila nampak saham Tesla muncul, klik dan buka untuk membeli di skrin.

  1. Uruskan Pelaburan Anda di Satu Tempat Sahaja

Anda boleh mencari Saham Tesla terbaru yang dibeli juga saham-saham anda yang lain seperti saham, forex, matawang kripto dan aset lain dalam protfolio anda.

Mengapa Memilih Mitrade

  • Spread rendah dan 0 komisen, leveraj sehingga 1:200
  • Pengurusan risiko yang berkesan, pelaksanaan dagangan segera yang utama
  • Lebih dari 400 aset popular yang tersedia untuk dagangan seluruh dunia
  • Penguatkuasaan Keselamatan : ASIC/CIMA/FSC

Anda Mungkin Suka

6 Aplikasi Trading Saham Terbaik Malaysia

Cara Beli Saham Starbucks? Panduan Lengkap untuk Pelabur

Belajar Cara Main Saham Dari Pada Zero(Update 2022)

Bagikan Artikel

Tinggalkan Balasan