Saham Apple: Harga Saham, Laporan Kewangan, Ramalan 2023

Sebagai syarikat besar nombor 1 berdasarkan kepada permodalan pasaran, Apple menjadi salah satu saham yang paling digemari di dalam pelaburan. Produk Apple terjual dengan baik di Amerika Syarikat dan asas kekuatan syarikat juga teguh.

Bagaimanapun, sejak awal tahun ini prestasi saham Apple mengalami penurunan yang besar. Penurunan dalam harga saham Apple adalah lebih daripada 25% dan menjadikan harga saham ialah dalam 170 USD ke 135 USD per saham.

Penurunan ini adalah kerana sokongan pelabur yang takutkan kemelesetan kerana kadar faedah yang tinggi dan juga pertumbuhan ekonomi yang lembab.   Daripada sudut pandangan teknikal pula, saham Apple diuji sokongannya di akhir June pada 132.61.

Apakah unjuran saham Apple pada 2023? Adakah ia akan meningkat atau berterusan melemah? Dalam artikel ini, kami akan menerangkan dengan lebih lanjut untuk anda.

Tentang Apple (APPL)

Apple Inc. adalah sebuah syarikat teknologi multinasional Amerika yang beribu pejabat di Cupertino California, Amerika Syarikat. Ia adalah syarikat teknologi terbesar dengan hasilnya (Keseluruhan $365.8 billion pada 2021) dan pada June 2022, syarikat terbesar dunia untuk modal pasaran, vendor keempat terbesar dalam Komputer Persendirian (PC) daripada unit jualan dan pengeluar kedua terbesar telefon bimbit. Bersama dengan Microsoft, Amazon, Meta dan Alphabet, ia juga merupakan salah satu daripada syarikat Big Five IT di Amerika Syarikat.

Apple telah diasaskan pada 1 April, 1976 sebagai Syarikat Komputer Apple oleh Wozniak, Steve Jobs dan Ronald Wayne untuk membangun serta memasarkan komputer peribadi Wozniak Apple I. Diasaskan pada 1977 oleh Jobs dan Wozniak sebagai komputer Apple, Inc., syarikat komputer seterusnya iaitu Apple II dan menjadi penjualan terbaik dan salah satu pengeluar besar-besaran komputer mikro.

Apple menjadi awam pada 1980 dan segera menjadi kejayaan kewangan. Syarikat itu telah membangunkan komputer dengan pengguna pemuka inovasi grafik. Diantara mereka ialah Macintosh yang diperkenalkan pada tahun 1984 dan diiktiraf sebagai pengiklanan tertinggi tahun tersebut.

Pada tahun 1985, kos produk yang tinggi dan perbalahan antara eksekutif telah menyebabkan berlakunya masalah. Wozniak telah meletak jawatan secara baik daripada Apple untuk meneruskan usaha lain sementara Jobs meletakkan jawatan secara secara tidak begitu baik dan mengambil beberapa pekerja Apple untuk menubuhkan NEXT.

Dengan pasaran PC yang meluas dan berkembang pada tahun 1990, Apple telah hilang saham pasaran yang ketara kerana sistem operasi kos rendah duopoli Microsoft Window dalam klon PC Asas Inten (a.k.a Wintel). Pada tahun 1997, seminggu sebelum bankrap, syarikat diperolehi NEXT bagi menyelesaikan strategi operasi Apple yang telah gagal dan membuatkan Jobs kembali ke dalam syarikat.

Sepanjang dekad seterusnya, Job telah mengembalikan keuntungan Apple melalui pelbagai tactics. Ini termasuk dengan pelancaran iMac, iPod, iPhone dan iPad dan pengenalan ke[ada “Think Different” serta diiktiraf secara kritis, kempen pengiklanan yang semakin dilupakan dan juga pembukaan beberapa lokasi Kedai Jualan Apple.

Pengambilalihan rantaian dan banyak syarikat telah mengembangkan portfolio produk syarikat. Apabila Job meletakkan jawatan kerana kesihatan pada 2011 dan meninggal 2 bulan kemudian, Tim Cook berjaya menjadi CEO.

Apple ialah syarikat pertama Amerika Syarikat yang pergi ke syarikat awam untuk melepasi $1 trilion pada Ogos 2018, $2 trillion pada Ogos 2020 dan terbaru adalah $3 trillion pada Januari 2022. Syarikat juga telah dikritik kerana amalan buruh kontrak, amalan alam sekitar, etika perniagaan termasuk amalan anti-kompetitif serta sumber bahan. Walaubagaimanapun, syarikat mempunyai peminat yang besar dan menikmati kesetiaan jenama yang bertarap tinggi. Ia juga dianggap sebagai jenama paling berharga di dunia.

Keseluruhan Saham AAPL

PertukaranNASDAQ-GSNisbah P/E 22.18
SektorTeknologiP/E Hadapan 1 Tahun21.37
IndustriPerkilangan KomputerPendapatan Per Saham (EPS)$6.11
Sasaran 1 Tahun$180.00Dividen Tahunan$0.92
Jumlah Saham40,636,846
Tarikh Bekas Dividen
Nov 4, 2022
Jumlah Purata84,405,145
Tarikh Bayaran Dividen
Nov 10, 2022
Penutupan Sebelumnya$132.30Hasil Semasa0.7%
52 MingguTinggi/Rendah$182.94/$129.04Tarikh Istimewa DividenN/A
Permodalan Pasaran2,346,782,342,400Tarikh Bayaran Dividen Istimewa N/A

Sumber: Nasdaq

Carta Harga Saham Apple (AAPL)

Prestasi saham Apple mengalami pertumbuhan signifikan untuk 3 tahun berturut-turut daripada 2019 hingga 2021. Pada 2019, saham Apple berkembang kepada 97.71% dan nilai per saham Apple meningkat daripada 40 USD ke 70 USD per saham.

Pertumbuhan itu berterusan pada 2020 dari[ada 70 USD meningkat kepada 130 USD per saham atau 80.66%. Kemudian [ada tahun 2021, harga saham Apple meningkat pada 32.99% daripada 130 USD per saham ke[ada sekitar 170 USD per saham.

Prestasi cemerlang tersebut berbeza dengan prestasi saham Apple tahun ini dimana ia mengalami penurunan. Pada awal tahun ini, harga saham Apple dibuka pada harga 177 USD per saham dan masih naik sehingga 132 USD per saham.

Secara teknikalnya, harga carta Apple mengalami arah di antara 131 – 175 USD per saham. Harga telah diuji pada hujung June untuk sokongan pada 132.61.

Penurunan harga saham Apple pada 25.6% tahun ini dipengaruhi oleh keadaan makro ekonomi Amerika Syarikat yang kurang memuaskan. Inflasi tetap tinggi sementara kadar faedah berterusan dinaikkan oleh Rizab Persekutuan sebagai langkah mengurangkan inflasi.

Persekutuan juga mengesahkan bahawa tiada pemotongan kadar faedah sehingga 2024. Peningkatan kadar faedah terlalu tinggi akan mengakibatkan kekurangan perbelanjaan pengguna.

Pengurangan perbelanjaan pengguna telah mengalami kesan kemusnahan kepada banyak industri termasuk skala besar dan kecil. Tidak terkecuali produk Apple pula sepenuhnya bergantung kepada perbelanjaan pelanggan untuk laporan utama, maksudnya syarikat mereka akan sangat terkesan.

Laporan Kewangan Terbaru Apple

* dalam juta USD

Jumlah hasil pada suku ketiga tahun ini mengalami sedikit peningkatan daripada suku sebelumnya. Jumlah hasil meningkat pada 7.1 billion USD daripada 82.9 billion USD kepada 90.1 billion USD. Bagaimanapun jumlah perbelanjaan masih tetap rendah berbanding jumlah hasil  pada suku pertama tahun ini dimana mencecah 97.2 USD billion.

Dari segi perbelanjaan pula, Apple dilihat tetap stabil. Ia boleh dilihat daripada perbelanjaan untuk jualan, am,pengurusan,penyelidikan dan pembangunan, susut nilai/pelunasan, faedah belanja dan kos lain tidak terlalu berbeza daripada suku sebelumnya.

Tambahan lagi, pendapatan bersih meningkat kepada 20.7 billion USD daripada 19.4 billion USD. Keseluruhannya keadaan kewangan Apple masih baik dan masih sesuai untuk pilihan pelaburan jangka panjang.

Ramalan Saham Apple 2023

Seperti yang disebut diatas, data makro ekonomi yang tidak menguntungkan membawa kepada ramalan bahasa harga saham Apple akan terus jatuh pada tahun hadapan. Polisi ketat persekutuan yang akan berterusan pada tahun seterusnya akan berterusan melemahkan ekonomi Amerika Syarikat.

Kadar faedah yang terlalu tinggi menyebabkan peluang Amerika Syarikat berdepan dengan kemelesetan. Ketakutan pada kemelesetan dapat dilihat dan petunjuk ekonomi juga begitu.

Ia mempunyai kesan terhadap semua sektor termasuk Apple. Oleh itu, penurunan harga saham Apple juga nampaknya akan berterusan hingga tahun hadapan sehingga suku kedua 2023.

Secara teknikalnya, penurunan semasa dalam harga saham Apple adalah satu pembetulan daripada trend menaik sejak 2019. Harga saham Apple tetap berlegar diantara 30% pembetulan dan akan lebih jatuh hingga melebihi 38.2%. 

Adakah Apple Jual Beli atau Tahan Waktu Ini?

Daripada penerangan diatas, kami boleh menyimpulkan bahawa saham Apple masa kini masih berada pada penurunan untuk jangka masa pendek. Jadi jika anda ingin mengambil kesempatan ke atas kejatuhan harga, adalah lebih baik memggunakan strategi dagangan jangka masa pendek.

Anda boleh mengambil kesempatan dalam penurunan jualan selepas harganya berjaya memecahkan sokongan pada 130 atau apabila asas katalis menyokong kelemahan harga saham Apple.

  1. Daftar akaun broker dengan Mitrade

Anda boleh mendaftar akaun secara langsung di laman sesawang Mitrade atau muat turun aplikasi iOS atau Android.

  1. Tambah dana untuk akaun dagangan anda

Terdapat beberapa cara untuk memasukan dana kedalam akaun anda- pautkan akaun bank anda menggunakan kad debit atau pindahan wire untuk deposit.

  1. Pilih Berapa banyak saham Tesla yang anda ingin laburkan

Apabila anda melihat saham Apple di sana, klik buka untuk beli di skrin

  1. Urus Pelaburan Anda pada satu tempat

Anda boleh cari saham Apple yang telah dibeli termasuk saham-saham lain, forex,matawang kripto dan aset lain dalam portfolio anda

Mengapa Memilih Mitrade

  • Spread rendah dan 0 komisen, leveraj sehingga 1:200
  • Pengurusan risiko yang efektif, pelaksanaan dagangan segera yang utama
  • Lebih dari 400 aset popular yang ada di dagangan seluruh dunia
  • Pengawal seliaan : ASIC/CIMA/FSC

Anda Mungkin Suka

Saham Tesla: Harga Saham, Laporan Kewangan, Ramalan 2023

6 Aplikasi Trading Saham Terbaik Malaysia

Cara Beli Saham Starbucks? Panduan Lengkap untuk Pelabur

Belajar Cara Main Saham Dari Pada Zero(Update 2022)

Bagikan Artikel

Tinggalkan Balasan